Vandaag schrijf ik weer een Nederlands boekreview van een boek wat ik zelf in het Engels heb gelezen: A skeleton in God’s closet, maar deze is ook vertaald naar het Nederlands en daar heet hij: het Rama document. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
Professor Jonathan Weber krijgt eens in de zoveel tijd een jaar vrij van de universiteit waar hij werkt. Deze keer brengt hij zijn sabbatsjaar door bij een archeologische opgraving in Israël. Een spectaculaire vondst – is het de villa van Jozef van Arimathea en is het zijn skelet? – is de droom van elke archeoloog. Maar deze droom wordt al snel een nachtmerrie. Een begeleidend schrijven bevat een brief van Jozef van Arimathea aan Nicodemus, waarin hij beschrijft dat hij het lichaam van Jezus heeft meegenomen en in het familiegraf in Rama heeft gelegd.
De vondsten worden onderworpen aan allerlei tests. Ondanks dat geheimhouding is geboden kan het archeologische team niet voorkomen dat het nieuws uitlekt. Dag in dag uit werkt Jonathan samen met archeoloog Austin Jennings en diens dochter Shannon om iets te vinden wat er op wijst dat de brief een vervalsing is. Maar steeds meer lijkt er op te wijzen dat ze echt het skelet van Jezus hebben gevonden…
Het Rama document is een intense thriller. Het is haast onmogelijk om niet mee te leven met de hoofdpersoon, professor Weber. Net als hij wil je dat er iets gevonden wordt waaruit blijkt dat hun vondst nep is. Je voelt mee met zijn hopeloosheid als dat niet lijkt te gebeuren. De oorzaak hiervan ligt in het thema van het boek. Als de opstanding van Jezus toch eens niet waar zou zijn, wat doen we dan als christenen? Heeft ons geloof enige grond buiten dat feit? Het boek beantwoordt die vraag ook: nee, als Jezus niet daadwerkelijk uit de dood is opgestaan, is ons geloof zonder inhoud (dit kun je overigens ook in de Bijbel al vinden). Het boek zette mij wel aan het denken over mijn eigen geloof. Hoe vaak stel ik de opstanding van Jezus als het centrale punt?
Een ander punt dat Maier graag wil maken is er eentje over geloof en wetenschap. De kerk heeft door de eeuwen heen wetenschap of afstand gehouden, vaak zijn we te bang dat er iets ontdekt wordt wat ons geloof ontkracht. Maar als wij écht in God geloven hoeven we die angst niet te hebben, want dan zal er niets gevonden worden wat bewijst dat God niet bestaat!
Het Rama document heeft op mij een onuitwisbare indruk gemaakt die geloof weer in een nieuw perspectief zet. De verhaallijn is intens, maar tussen de regels door lees je meer dan genoeg humoristische opmerkingen. Ik kan iedereen aanraden om dit boek eens te lezen, in het Nederlands of in het Engels. De Engelse versie heeft bij mij de voorkeur omdat ik de woordgrap in de titel zo grappig vind, wat ook weer kenmerkend is voor Maiers stijl.
Heb jij Het Rama document al eens gelezen? Zo nee, ga je het lezen?
Liefs,
Mirjam
Kom me volgen op social media