Leeslogboek #6 Juni 2023

Afgelopen maand publiceerden Anna Laura en ik een podcastaflevering waarin we vertelden over wat je moet doen om uit een leesdip te komen. Ikzelf had het onderwerp voorgesteld omdat ik het gevoel had dat ik in een leesdip dreigde te komen. Het onheil is gelukkig afgewend en ik las in juni weer genoeg boeken. Zelfs een boek dat meer dan honderd jaar oud is! Kijk maar mee …

Welke boeken las ik?
Begin juni ging het lezen echt voor geen meter, zelfs niet toen ik mijn eigen boeken las. Ik deed gerust een week over een boek, wat voor mij heel lang is. Dat kwam vooral omdat ik veel hoofdpijn had en dan echt geen zin in lezen had. Gelukkig kreeg ik halverwege de maand mijn nieuwe bril en nadat ik gewend was, las ik toch flink wat boeken in juni, totaal 14 stuks, dus ruim boven wat ik gemiddeld per maand wil lezen. Hier een overzichtje van de boeken die ik las:

 1. Yes! Papa gaat trouwen // Mirjam Schippers (e-book // herlezen)
 2. Vul mij opnieuw // Nieske Selles (e-book)
 3. Help! Herrie in huis // Mirjam Schippers (e-book // na verschijning had ik deze nog niet gelezen, dus hij telt mee in de categorie ‘nieuw’)
 4. Call it what you want // Brigid Kemmerer (fysiek boek)
 5. Zwarte zwanen // Hope Adams (fysiek boek)
 6. Kies voor mij // Becky Wade (fysiek boek)
 7. Als je verdwaalt // Marianne Witvliet (e-book)
 8. Wow! Ons huis is vol // Mirjam Schippers (fysiek boek)
 9. Lavendeldroom // Irene Hannon (hybride: fysiek boek & e-book // herlezen)
 10. De HBS-tijd van Joop ter Heul // Cissy van Marxveldt (e-book)
 11. Joop ter Heuls problemen // Cissy van Marxveldt (e-book)
 12. Joop van Dil-ter Heul // Cissy van Marxveldt (e-book)
 13. Dear Good Morning // Lienke de Jong (e-book)
 14. 5,000 words per hour // Chris Fox (e-book // herlezen)

Favorieten
Ik vond het echt lastig om favorieten te kiezen, want de meeste boeken die ik las vond ik erg leuk. Maar omdat ik én m’n eigen boeken niet mocht kiezen én de non-fictie niet, werd het toch een stukje makkelijker. Toch lag het allemaal dichtbij elkaar en heb ik geen enkel boek gelezen waarvan ik dacht: dat vond ik zonde van m’n tijd.

 1. Call it what you want // Ik heb inmiddels verschillende boeken van Brigid Kemmerer gelezen en ik vind haar hedendaagse Young adults het beste. Ze schrijft ook fantasy, maar haar eerste fantasy-reeks heb ik na boek twee opgegeven. Wat ik grappig vond was dat Call it what you want haar tiende boek was, zoals Wow! Ons huis is vol mijn tiende boek is.
 2. Als je verdwaalt // Nadat ik in april Marianne Witvliet persoonlijk ontmoet heb (en later in juni nog een keer) wilde ik toch een van haar volwassenromans lezen. Over Boven de robijnen heb ik echter zoveel goeds gehoord, dat ik die wil kopen en niet als e-book lezen. Dus las ik Als je verdwaalt en ik vond het een mooi boek over rouw, vriendschap en liefde. Ook herkende ik veel van wat het hoofdpersonage meemaakte voor de klas.
 3. Joop ter Heul reeks // Tijdens de Leeslievelingsbijeenkomst hoorde ik veel goede verhalen over Joop ter Heul. Ik besloot deze klassieker een kansje te wagen en werd zeker niet teleurgesteld (hoewel ik deel 3 wel het minst leuk vond). Het deed me ook denken aan een uitspraak die ik in een van de podcastafleveringen heb gedaan: ‘Elk boek wordt op een gegeven moment een historische roman‘. Het eerste deel van Joop ter Heul verscheen in 1919, meer dan honderd jaar geleden. Het tijdsbeeld is prachtig vastgelegd in dit boek, hoewel Joop in sommige opzichten haar tijd ver vooruit was (Joop is de afgekorte versie van Josephine).

Non-fictie
Ik las maar liefst drie non-fictie boeken, hoewel de eerlijkheid me gebied te zeggen dat ik 5,000 words per hour nog niet helemaal uit heb. Ik vond zowel Vul mij opnieuw als Dear Good Morning wel interessant en leuk om te lezen, maar heel veel nieuws heb ik er niet uit gehaald. Dat vond ik wel jammer.

Book haul
Tja, dit kopje hoorde leeg te blijven hè… Maar het is niet wat je denkt, ik heb namelijk geen boeken gekocht. Wél heb ik drie boeken min of meer gekregen. Bij de Leeslievelingsbijeenkomst en ontmoeting met Becky Wade kreeg ik als dank voor het tolken van de uitgever het boek Zonder twijfel de jouwe. Ik heb dit boek wel gelezen als e-book, maar vind ik zeker leuk genoeg om nog eens te lezen! In de goodie bag zat de novelle Kies voor mij, die kende ik nog niet. En eind juni ging ik met een oud-collega thee drinken en een paar weken geleden is haar debuutroman uitgekomen, Verstrikt. Omdat ik een boekenkoopstop heb, betaalde ik de thee en kreeg ik in ruil daarvoor het boek. Ik ben heel erg benieuwd!

Vooruitblik juli
Er staan weer een heleboel gave boeken op mijn leeslijst voor juli en ik heb nu ’s avonds meestal geen hoofdpijn, dus ik denk dat ik weer veel boeken zal lezen de komende maand. Ik geniet ook weer van het lezen, dus ik geloof zeker dat het helemaal goed gaat komen.

Heb jij al een leuke leeslijst voor juli samengesteld? Hoeveel boeken wil je gaan lezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s) naar een webshop van een lokale ondernemer. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

2 Reacties

 1. Leuk dat je Joop ter Heul hebt gelezen, dat vond ik hele fijne boeken, en inderdaad is deel 3 het minste. Ik had nog exemplaren van mijn grootmoeder…. Het (her)lezen van oude kinderboeken is interessant, want daar zitten goede boeken bij. Dat met die bril en hoofdpijn heb je in een van de samen-delen beschreven, dat het je dan toch nog overkomt….

  1. Hoe gaaf is dat, om exemplaren van je grootmoeder te hebben. En zo tof dat de boeken dus al generaties lang meegaan. En wat je zegt over de bril en de Samen! serie klopt helemaal, ik voelde mezelf achteraf ook best wel dom dat ik het niet eerder had aan zien komen. Het grappige is trouwens dat ik Fleur een bril heb laten krijgen in deel 3 omdat tijdens het opnemen van de boekpresentatie van deel 1 mijn bril sneuvelde (tja, zo grappig is dat ook weer niet, maar achteraf kan ik er wel enigszins om lachen).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: