Boekreview #43 Tikva // Nine de Vries

Eigenlijk mocht ik geen nieuwe boeken meer kopen, niet zolang er nog ongelezen boeken in mijn kast stonden. Maar toen brak de coronacrisis los en wilde ik graag iets doen om mijn favoriete, lokale boekhandel te steunen. Dus kwamen er toch weer twee boeken in mijn kast erbij. Eén ervan besloot ik meteen te gaan lezen en review ik vandaag voor je. Het derde boek van Nederlandse auteur Nine de Vries: Tikva.

Specificaties: Bijbels-historische roman // Uitgeverij KokBoekencentrum // Nederlands // 2020

Voor Tikva is het leven in een tentenkamp even vanzelfsprekend als het manna dat elke dag uit de hemel valt en waarvan ze brood bakt. Maar haar zekerheden worden wreed verstoord als blijkt dat haar moeder een groot geheim voor haar verzwijgt. Dat geheim slaat de bodem onder Tikva’s bestaan weg. In paniek vlucht ze de woestijn in en komt, na een aantal belevenissen, terecht in een bedoeïenenkamp. Daar moet ze overleven door zich anders voor te doen. Maar ook daar is het niet veilig voor Tikva. Kan ze terugkeren naar haar eigen volk?

Het was mooi om over deze tijd uit de Bijbelse geschiedenis een roman te lezen. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder een boek heb gelezen over de woestijnreis van het volk Israël. Nine de Vries heeft oog voor detail en alle Bijbelse gebeurtenissen waren correct en mooi in elkaar verweven. Doordat je weet dat Tikva’s moeder een geheim heeft voor haar, zit er spanning in het verhaal, waardoor je door blijft lezen. Want Tikva ontdekt, voor haar vlucht naar de woestijn, niet het volledige geheim. Er blijven nog wat raadsels over. Ik vond de schrijfstijl hier en daar wat simpel en het hoofdpersonage kwam soms erg kinderlijk over, terwijl sommige scènes in het verhaal verre van dat waren. Ook waren er hier en daar wat losse eindjes en bleef ik met vragen zitten. Het einde was ook erg gehaast en had van mij wel wat gedetaileerder gemogen. Voor mijn gevoel was het boek eerder uit dan het verhaal klaar.

Ik weet niet precies waardoor het komt, maar ik merk dat ik de laatste tijd boeken wat kritischer lees. Eerder strooide ik maar wat rond met vier en vijf sterren recensies, maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn. Tikva heeft, nadat ik alle plus- en minpunten tegenover elkaar afgewogen heb, van mij 3,5 ster gekregen.

Wat is jouw favoriete (Bijbels-)historische roman?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Dank je wel voor je recensie! Ik heb 2 boeken van Nine de Vries op mijn ereader staan maar ik lijk er maar niet aan te kunnen beginnen. Ik ga het toch maar eens proberen binnenkort want ik ben er wel benieuwd naar!
    Mijn favoriete bijbels historische roman is Theofilus van Randy Singer! Echt een prachtig boek.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.