Fun facts #26 7 grappige feiten en cijfers

Ik ben dol op getalletjes en statistieken. Echt heel gek, want ik ben een wandelende wiskunderamp (zoals ik in het dankwoord van Vrije val schreef). Echter heb ik tegenwoordig Excel ontdekt. Volgens een vriend van mij, die toevallig accountant is, misbruik ik het, maar wat maakt dat uit?! In ieder geval ontdekte ik wat leuke feiten en cijfers en die ga ik in dit bericht met je delen…

De feiten en cijfers zijn ontzettend random, maar ik vind het leuk ze met je te delen. Bij elk onderdeel vertel ik nog wat extra’s.

 • Mijn top 3 van meest productieve schrijfmaanden is als het volgt: 1) Januari 2019 2) November 2018 en 3) December 2018. Dat is ook heel erg logisch, want dat zijn de maanden waarin ik een tijdje rust had en geen baan had naast mijn schrijfwerk. Toch vind ik, als ik nu terugkijk, dat ik die maanden de schrijftijd helemaal niet goed benut heb. Volgens mij had het best het dubbele kunnen zijn. Als ik ooit weer de kans krijg ‘fulltime’ te schrijven, test ik het uit. Anderzijds, ik moest toch echt heel erg wennen aan het thuiswerken. Gelukkig ben ik daar inmiddels wel een expert in geworden, aangezien ik dat nu al bijna 2 jaar doe.
 • Mijn meest productieve dag tot nu toe was 22 mei 2020. Dat was de dag van de schrijfmarathon, waarop ik meer dan 10 uur schreef. Wat ik vooral bizar vond aan die dag was dat het me al lukte om overdag (dus voor het avondeten) al bijna 8 uur te schrijven, terwijl ik ook gewoon pauzes had genomen. Normaal lukt dat me echt nooit op vrijdag (m’n schrijfdag), dan maak ik maar 5, heel soms 6 uur.
 • In totaal zijn er (van 2015 tot en met 2019) 4694 fysieke boeken van mij verkocht (als in: de boeken die ik geschreven heb). Ook de e-books worden regelmatig gekocht of gelezen (via de bieb en kobo-plus). In 2019 waren er iets minder boeken verkocht dan in 2018 (een stuk of 40), maar in 2018 waren er 2 boeken van mij verschenen en in 2019 maar 1, dus eigenlijk is er een duidelijke groei te zien!
 • Bergen van Chaos (het project met mijn broer) heeft van alle verhalen waar ik tot nu toe aan gewerkt heb, de meeste aandacht gehad. Ik heb er in ieder geval de meeste tijd aan gewerkt (ruim 13.000 minuten). En eigenlijk hebben we nog steeds bijna niets, haha. Als je de tijd die ik tot nu toe aan de eerste twee delen van mijn nieuwe serie heb besteed bij elkaar optelt, kom je ongeveer op dezelfde tijd uit.
 • Van de 13 korte verhalen die ik tot nu toe heb geschreven, zijn of worden er maar liefst 5 gepubliceerd. Dat is bijna 50% Een paar van deze korte verhalen heb ik ook nog op mijn blog gedeeld, dus die zijn eigenlijk ook gepubliceerd, haha. Maar die tel ik dus niet mee.
 • Het dikste boek dat ik tot nu toe schreef was Time-out. Deze telt bijna 49.000 woorden. Dat blijft niet lang zo, in het najaar komt er een boek dat ruim 73.000 woorden telt, dat wordt dus langer genieten van een boek 🙂
 • Mijn totale wordcount voor NaNoWriMo projecten staat nu op 213.470 woorden. Dankzij deze teller kwam ik op het idee om mijn wordcount voor het jaar 2020 bij te houden, dus je gaat vast horen hoeveel woorden ik dit jaar heb geschreven ;-). Over een paar dagen begint trouwens weer een nieuwe Camp NaNoWriMo editie, dus dit getal zal dan weer veranderen!

Welk feitje vond jij het meest verrassend?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

12 Comments

 1. Leuk, zeg! Ik ben inderdaad wel heel benieuwd naar je wordcount van dit hele jaar. Enne: ik vind dat Excel voor iedereen is 😉 Tss, misbruik!

  1. Ja, ik ben ook heel benieuwd hoeveel woorden ik er uiteindelijk dit jaar uit krijg, maar dat zal ik ter zijner tijd wel delen 😀 Haha, volgens mij bedoelde hij het niet heel serieus hoor, dat misbruik 😉 Maar wel fijn dat jij vind dat het voor iedereen is, stelt me toch weer gerust!

 2. Leuk he, alles in getallen bijhouden. Zo maak je de kwantitatieve voortgang zichtbaar, maar of dat dan ook kwalitatief gelijk is? Ik maak ook voor veel excel sheets, en dan kun je alles berekenen… gemiddelde per dag… Dat je bijna 5000 boeken hebt verkocht, is een hele hoop. Leuk!

  1. Jazeker is het leuk om alles bij te houden! Tja, ik denk dat je nooit zeker zult weten of kwalitatief en kwantitatief gelijk loopt. En met die bijna 5000 verkochte boeken ben ik zeker erg blij!

  1. Tof dat je het leuk vind! Ik vond het best spannend deze post te publiceren, ik dacht: ik kan er wel heel enthousiast over zijn, maar wat als verder niemand het leuk vind? Maar goed, dat valt dus ook weer mee!

 3. Wat leuk om te lezen en bij te houden! Ik ben inderdaad ook echt helemaal niet van de cijfers, haha! Laat mij maar gewoon lekker met woorden en taal bezig zijn. Al zou ik inderdaad best ooit willen bijhouden hoeveel boeken ik nou heb verkocht 🙂

  1. Woorden en taal is altijd beter dan cijfertjes. Maar dit vind ik dan wel weer leuk om bij te houden, zitten verder geen ingewikkelde berekeningen bij. Alleen de autosomfunctie van Excel, die dus automatisch de aantallen van elk jaar bij elkaar optelt 😀

 4. Blijft grappig dat jij zoveel hebt met cijfers en echt alles bij houdt. Ik vind dat ook echt knap, zou er zelf al snel zat van zijn om constant alles te moeten noteren.

  Maar ik reageer vooral even ivm het camp van nanowrimo. Ik heb nog nooit eerder meegedaan en dacht misschien kan ik het eens proberen. Maar bij deze editie moet je zelf iets verzinnen begreep ik? Hoe maak je een realistische schatting? En hoe pak jij dat eigenlijk aan, heb je van te voren al een idee waar je over wilt gaan schrijven? Ligt er al een plan of begin je gewoon?

  1. Dat leek mij dus eerst ook helemaal niets, maar nu ik het doe kan ik echt niet meer zonder, haha.
   M.b.t. je vraag: bij deze editie moet je zelf het woordaantal verzinnen, dus een laagdrempelige manier om in te stappen. Ik heb al een flink aantal keer meegedaan dus kan wel een redelijke inschatting maken van wat ik kan doen. Ikzelf ga voor de 25.000 woorden (de helft van nanowrimo) en ik heb bedacht dat ik deze editie ga werken aan m’n vervolgverhaal (dat elke week online komt op m’n blog). Daarvoor heb ik al flink wat hoofdstukken uitgewerkt (de gebeurtenissen per hoofdstuk), dus in die zin ligt er wel een plan. Als je nog niet echt een plan hebt is het misschien een idee om bijvoorbeeld met 10.000 woorden ofzo te beginnen? Dan moet je per dag ongeveer 300 woorden schrijven. Je kunt ook zeggen: ik wil 500 woorden per dag schrijven, dan doe je het aantal dagen keer het aantal woorden. Maar ik kan natuurlijk niet in jouw agenda kijken om te zien hoeveel tijd je hebt!

 5. Grappig, ik ben ook echt helemaal niet wiskundig, maar wel dol op het bijhouden van cijfertjes, van dingen die ik kan tracken. Kilometers gefietst op mijn racefiets, aantal gelezen boeken, geschreven woorden, hoeveel uren geschreven; de cijfertjes verwerken in (verschillende) Excel sheet is de napret. Niks misbruik. 😉
  Heel gaaf dat je 10 uur geschreven hebt op één dag voor de schrijfmarathon!

  1. Wat leuk om te horen dat ik hierin zeker niet de enige ben! Heel tof dat jij ook alles bijhoudt en inderdaad, dat is napret! Ik kan echt genieten als ik dat getalletje van geschreven woorden steeds weer zie oplopen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.