Brief aan Anna Laura #10 Uitkijken naar boeken en Goodreads

Ook in 2021 schrijven Anna Laura en ik elke maand een brief naar elkaar. Door deze brieven krijg je een beetje een idee hoe het eraan toe gaat als Anna Laura en ik met elkaar in gesprek zijn over boeken. In haar laatste brief aan mij schreef Anna Laura over boeken die de meeste indruk op haar hadden gemaakt in 2020 en ze vroeg aan mij naar welke boeken ik uitkeek voor 2021… In deze brief kan je daar meer over lezen!

Lieve Anna Laura,

Jouw brieven zijn altijd weer een feestje om te lezen. Soms lees ik ‘m wel drie of vier keer over en als ik mijn antwoord ga typen nog een keer. Ik vond het heel mooi om te lezen welke boeken indruk op jou hadden gemaakt in 2020 en de boeken die je noemde staan ook op mijn lijstje van bijzondere boeken voor 2020! Het leukste vond ik om te merken dat het boeken waren die we elkaar hebben aangeraden (en in mijn geval boeken die jij aan me uitgeleend had).

Er zijn veel boeken waar ik echt heel erg naar uitkijk om te lezen in dit jaar. Zoals je weet heb ik in november een bestelling bij Waterstones gedaan, later nog een bestelling bij Bookdepository en in het kader van support your local ook een flinke stapel boeken gekocht bij De Wedloop. Hier zitten zoveel boeken tussen die ik graag wil lezen (natuurlijk uiteindelijk allemaal, anders zou ik ze niet kopen), maar ik vind het wel erg lastig om te bepalen welke boeken voorrang gaan krijgen. Ik zou het ook jammer vinden om alle boeken die ik heb gekocht te lezen in januari en februari en vervolgens de rest van het jaar geen boeken meer hebben om te lezen.

Maar goed, een aantal boeken waar ik echt heel erg nieuwsgierig naar ben: The ballad of songbirds and snakes van Suzanne Collins, All the lonely people van Mike Gayle en Anxious people van Fredrik Backman. Ook kan ik niet wachten om te beginnen in Dochter van Rome van Tessa Afshar (waar ik serieus twee jaar naar uit heb zitten kijken, ik was vorig jaar zo teleurgesteld dat-ie er nog niet was). Daarnaast wil ik dit jaar weer een biografie lezen en eigenlijk wil ik A promised land van Barack Obama een kans geven. Er zit wel een klein probleem aan deze boeken, ze zijn allemaal nogal dik. De eerstgenoemde heeft bijna 600 bladzijden en de biografie van Obama gaat over de 700 heen. Dus dat maakt 365 boeken lezen wel wat lastiger.

En toch wil ik het doen, uiteindelijk lees ik liever 300 boeken (bijvoorbeeld) waar ik echt van geniet, dan dat ik boeken laat liggen omdat ze te dik zijn en ik mijn doel anders niet haal. Gelukkig zijn er ook veel dunne boeken (zo rond de 200 bladzijden denk ik dan aan) die leuk zijn, dus ik denk dat het wel goed moet komen met die 365 boeken :D.

Nu we het daar toch over hebben, denk ik aan Goodreads. Vorig jaar januari of februari heb ik mijn Goodreads account verwijderd omdat ik er niet vrolijk van werd. Ik merkte dat ik heel erg beïnvloed werd door de mening van anderen en soms niet meer kon genieten van boeken waar ik vroeger wel van genoot, maar dan had ik een review gelezen van iemand die allerlei slechte dingen in het boek aan kon wijzen en dat spookte door m’n hoofd als ik het las. Maar goed, nu heb ik toch maar wel weer Goodreads genomen, want tja … je moet ergens kunnen opscheppen over je reading challenge 😛

We hebben het volgens mij weleens over Goodreads gehad, maar ik kan het me nu niet zo heel goed herinneren wat we dan bespraken. Wat vind jij van Goodreads? Is het noodzakelijk voor elke boekenliefhebber of valt dat eigenlijk wel mee? Hoe ervaar jij dat beïnvloeden? Ik hoor het graag 🙂

Op WhatsApp beloofde ik je al deze boekentip te geven. Dat is het boek Indistractable van Nir Eyal (staat op koboplus), een psychologische non-fictie over afleiding en wat je er tegen kunt doen. Ik heb er echt al veel van geleerd (en het is nog niet eens uit op het moment dat ik dit schrijf).

Ik wens je een heel fijn leesjaar en hoop dat we weer mooie brieven met fijne boekentips kunnen uitwisselen!

Liefs,

Mirjam

Vraagje voor alle lezers van m’n blog: Wat vind jij van Goodreads?

6 Reacties

  1. Goodreads vind ik ok. Er zijn interessante (specialistisch) groepen vooral van andere landen of soms mbt. een bepaald boek. Soms ook met heel belezen moderatoren. Werkelijk een bron van informatie! Verder lees ik recensies pas als ik het boek gelezen heb of mindstens voor de helft. Ook kijk ik wat mijn “vrienden” zo lezen en doe er inspiratie op, vooral van nederlandse boeken, omdat ik die anders niet zie. Maar ik laat met niet onder druk zetten door Goodreads.

  2. Ik vind Goodreads leuk als ‘lijstje’ om te zien wat ik allemaal gelezen heb (hoewel ik het ook in Word bijhoud), en om mijn voortgang te zien in de Reading Challenge. Ik vind het ook altijd leuk om aan het einde van het jaar het overzicht te krijgen met highlights van mijn gelezen boeken (het dikste boek dat ik las, het dunste, meeste sterren dat ik gaf, minste etc.) Maar verder laat ik mijn keuze van boeken er niet door bepalen, ik zit niet in groepen en kijk eigenlijk zelden naar meldingen van Goodreads zelf (tenzij over mijn challenge). Maar ik vind het wel weer heel leuk om te zien wat anderen lezen (ik heb je dan dus ook een vriendschapsverzoek gestuurd ;-)) en daar leesideeën uit op te doen. (Leuk stapeltje boeken op je foto ook trouwens, met leuke, fascinerende titels.)

    1. Op die manier wil ik Goodreads inderdaad ook gebruiken, zoals jij het beschrijft. Gewoon om te zien wat anderen lezen en ideeën opdoen. En je voortgang met je leeschallenge zien, da’s ook wel handig (hoewel ik het natuurlijk ook zelf bijhoud). En leuk dat we nu bevriend zijn op Goodreads 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: