Ik lees #52 Mijn leesjournal van 2023

Ongeveer een jaar geleden deelde ik je iets meer van mijn reading journal (of leesjournal, net hoe je het noemen wilt) van 2022. Het leek me wel leuk om een bericht te schrijven hoe het is afgelopen met het leesjournal en hoe ik het in 2023 aanpak.

Reading journal 2022
Omdat ik in 2022 een stuk minder boeken ging lezen dan in 2021, wilde ik een wat uitgebreider leesjournal. Ieder boek kreeg z’n eigen bladzijde en ik plakte er stickers en plaatjes bij die bij het boek paste. Als ik geen geschikt plaatje kon vinden, probeerde ik zelf iets te tekenen. Dat ging redelijk goed, tot april of mei 2023. Ik kon meestal geen leuk plaatje vinden en het ging me daardoor steeds meer tegenstaan. Bovendien las ik veel ‘meh-boeken’, zoals ik ze nu maar noem. Boeken die niet echt goed waren, maar ook niet superslecht, gewoon. En dan had ik geen zin om er een uitgebreide bladzijde van te maken in mijn lees journal. Een tijdje heb ik geprobeerd om m’n journal bij te werken in de weekenden dat ik thuis was (en dus niet bij Jaap), maar toen ik twee keer een hele zondagmiddag had gewerkt in m’n journal en de bladzijden ook nog eens niet echt mooi waren, heb ik het opgegeven. Na juli 2022 heb ik niets meer gedaan met het boekje.

Reading journal 2023
In 2023 wilde ik toch weer een reading journal, want ik miste het wel. Het is gewoon superhandig bij het schrijven van mini reviews om nog eens terug te blikken wat ik nu van het boek vond toen ik hem net uit had. Ook helpt het bij het schrijven van mijn leeslogboekberichten en uiteraard ook bij het bedenken van boekentips voor De eindeloze boekenkast. Maar het moest niet te veel werk worden, zoals in 2022. Geen geknutsel, behalve dan op het moment dat ik daar zin in heb (hoewel ik het nu eigenlijk beperk tot het maken van kaartjes). Dus ben ik weer terug gegaan naar het oude format van mijn reading journal, al geef ik mezelf nu iets meer ruimte om te schrijven over een boek. Op één bladzijde schrijf ik nu twee boeken (zie foto). Daarnaast houd ik in mijn reading journal op aparte bladzijden de volgende dingen bij:

  • Mijn leesdoelen van 2023
  • Mijn TBR
  • Mijn verlanglijstje
  • Mooie quotes
  • De alfabetchallenge waar ik aan mee doe
  • Een lijstje met boeken dat erbij is gekomen in 2023
  • Een maandoverzicht met terugblik

Het verschil met vorig jaar is dat ik nu iedere ochtend of avond even in mijn reading journal werk. Natuurlijk werk ik ‘m bij op het moment dat ik een boek heb uitgelezen, maar ook als ik halverwege een boek ben en ik vind er iets van, schrijf ik dat op. Zo las ik pas een boek dat een beetje voortkabbelde en dat schreef ik op, met deze zin erbij: Ik hoop op een gigantische plottwist, dan is het boek tenminste de moeite waard. Uiteindelijk kwam die plottwist ook en ging ik op een andere manier naar het boek kijken.

Omdat ik nu iedere dag maximaal vijf minuten (maar meestal is het niet meer dan één minuut) ermee bezig ben, is het behapbaar en ik denk dat dat het grootste verschil is met vorig jaar. Ik wilde te veel en overzag het al snel niet meer, daardoor verdween mijn plezier al snel en dat was nu net niet de bedoeling.

Nieuw notitieboek
Voor 2023 heb ik een nieuw notitieboekje gekocht (mijn vertrouwde Leuchtturm 1917), hoewel het boekje van 2022 nog niet vol was, maar ik wilde niet steeds geconfronteerd worden met mijn falen, haha. Ergens in mij schuilt toch een perfectionist. Ik verwacht trouwens dat ik voor 2024 geen nieuw boekje hoef te kopen, ik denk dat het makkelijk bij dit boekje erbij kan. Met mijn eerste leesjournal heb ik ruim 2,5 jaar gedaan en daar hield ik ook mijn leeslijst + reviews in bij van het jaar dat ik 365 boeken las. We gaan het zien in de toekomst.

Houd jij de boeken die je leest bij? Zo ja, doe je dat digitaal of analoog?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Leuk om te lezen hoe jij alles doet in je reading journal! En ja, ik houd mijn gelezen boeken bij, analoog, want dat blijft toch wel het leukste vind ik!

    1. Ja, helemaal met je eens! Hoewel ik het ook digitaal bijhoud hoor, met Goodreads. Maar dat kijk je veel minder snel terug dan zo’n boekje!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.