Ik lees #54 100 dagen geen boeken kopen

Eind mei bedacht ik een interessante uitdaging voor mezelf: wat als ik nou 100 dagen geen (nieuwe) boeken koop? In dit bericht vertel ik je hoe dat precies gegaan is.

Waarom?
Ik wilde in juni zo min mogelijk geld uitgeven en terwijl ik de regels voor die low spend uitdaging opstelde, bedacht ik me dat het ook wel een idee was om honderd dagen geen nieuw boek te kopen. Wat boeken kopen betreft heb ik nog steeds een gat in mijn hand en er gaat eigenlijk geen maand voorbij of ik koop wel iets nieuws. Dat ik korting krijg vanwege mijn werk in de boekhandel werkt natuurlijk niet erg mee. Intussen was de stapel (fysieke) boeken ontzettend hoog geworden en ik vond dat het jammer om nu een nieuw boek te kopen. Die zou ergens op de stapel belanden en voordat ik eraan toe kwam zou ik maanden verder zijn.

Dus maakte ik een afspraak met mezelf: ik ga 100 dagen geen nieuwe boeken kopen. De startdatum was de dag nadat ik voor het laatst een boek had gekocht en dat was 5 mei. De uitdaging zou dus lopen tot 13 augustus. Toen ik dat opschreef dacht ik: ‘Ik vraag me af of ik dit ga halen, dat duurt zó lang.’

Nieuwe boeken
Er kwamen wel nieuwe boeken bij in mijn kast, maar ik kocht zelf niets. De boeken die erbij kwamen kreeg ik cadeau bij de bijeenkomst met Becky Wade. Cadeaus voor andere mensen waren trouwens niet inbegrepen bij deze challenge, want ik heb voor mijn broers verjaardag een boek gekocht en ook kocht ik laatst zomaar een boek voor Jaap. Maar da’s niet meer dan logisch, vond ik.

13 augustus
Voor ik het wist was het 13 augustus en de dag erna (14 augustus) heb ik niet eens nieuwe boeken gekocht. Het was op een maandag, maar bij uitzondering werkte ik die dag niet. Omdat het meestal best rustig is in de winkel op maandagmiddag besloot ik om wel op een maandag de boekenstapel aan te schaffen waar ik al maanden naar uitkijk. Nu ik dit schrijf is dat nog niet gebeurd, maar als jij dit leest wel.

Boekenstapel
Ik heb nog twee boekenbonnen van m’n verjaardag liggen en een VVV-bon die ik kreeg voor het schrijven van een artikel in een tijdschrift, dus die gaan zeker mee met het uitzoeken van een flinke boekenstapel. Maar … de boekenstapel die je op de foto in dit artikel ziet, is nog niet veel lager geworden. In mei, juni en juli las ik veel e-books, omdat ik een beetje overweldigd werd door de stapel ongelezen boeken. Dus sprak ik met mezelf af dat ik in ieder geval een maand lang geen e-books zou lezen, maar me er juist op focussen om de stapel fysieke boeken kleiner te maken. Zelfs dat lukt nog niet heel goed, al zit er wel lichte vooruitgang in.

Om die reden heb ik besloten dat ik van de stapel boeken die ik ga aanschaffen slechts twee boeken meteen te gaan lezen en de rest in te pakken voor mijn adventskalender. Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik daar nieuwe boeken bij zou doen, maar ik vind het voor de aanvulling niet heel erg.

Voor herhaling vatbaar?
Ik vind het sowieso erg leuk om niet af en toe een boek te kopen, maar in een keer een flinke stapel, dus wellicht dat ik een herhaling van deze challenge doe. Voorlopig gaat mijn geld naar de inrichting van het huis van Jaap en mij (boekenkasten zit ook het woord boek in) en moeten we ook ons geld opsparen voor de bruiloft, dus zal het niet moeilijk zijn om nog eens 100 dagen geen boeken te kopen. En wie weet, kan ik in het nieuwe jaar nog een keer zo’n heerlijke stapel boeken kopen.

Koop jij vaak een (nieuw) boek?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

  1. Wat leuk om te lezen! En mooi dat het je gelukt is;) Ik koop eigenlijk nooit zomaar een nieuw boek, als je inkomen van je bijbaantje in de supermarkt en zakgeld komt heb je niet heel veel te besteden;) Wel vraag ik voor mn verjaardag altijd wel boekenbonnen, en daar koop ik dan wel boeken van:) Soms blijven er wel een paar liggen, als ik bijvoorbeeld wacht op een nieuw boek van een bepaalde auteur:) Boeken kopen op Marktplaats doe ik vrijwel nooit, ik vind het altijd zo’n zoektocht maar misschien ligt dat aan mij.. Wel hebben we bij onze bieb altijd eens in de zoveel tijd heel veel boeken staan die afgeschreven zijn (ze zien er allemaal mooi uit dus ik snap eigenlijk niet waarom haha) en daar koop ik er wel altijd van voor 1 euro per stuk, dus dat is wel een leuke prijs haha.. Ik heb zelfs een boek van Becky Wade (ik lette daarop nadat ik jouw posts over de leeslievelings bijeenkomst had gezien) daar gekocht, dus dat vond ik wel echt een leuke aanwinst!

    1. O superleuk dat je zo aan ‘nieuwe’ boeken komt. En herkenbaar hoor, dat je niet zomaar elk boek koopt wat er uitkomt als je van je bijbaantje het moet bekostigen. Sparen is dan heel slim! En wie weet, kan je op een dag toch wat vaker nieuwe boeken kopen. Heel leuk dat je via de bibliotheek nog een heleboel mooie boeken aan kunt schaffen! En boekenbonnen vragen is altijd een slim idee, doe ik ook altijd 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.