Brief aan Anna Laura #11 Reading journal & schuldgevoel

Zoals je wellicht weet schrijven Anna Laura en ik elke maand een brief naar elkaar. In deze brieven bespreken we al ons lief en leed rondom lezen. Want over lezen kun je nooit genoeg praten. Laatst hebben we zowel ’s middags als ’s avonds gebeld omdat we niet uitgepraat raakten over dit onderwerp. In de brief van vandaag reageer ik op Anna Laura’s vorige brief en stel ook een vraag aan haar.

Lieve Anna Laura,

Ik blijf het ontzettend leuk vinden om je brieven te lezen en natuurlijk ook om een reactie te schrijven. Van je afgelopen brief heb ik echt ontzettend genoten. Wat jij schreef over Goodreads (en verschillende lezers van de brief) was heel herkenbaar voor mij en vanaf nu ga ik Goodreads ook echt zo benaderen. Gewoon als een handige app om je gelezen boeken bij te houden, snel te reviewen, nieuwe boeken te ontdekken en een beetje in de gaten houden wat m’n vrienden lezen. Maar dat is het dan ook.

En wat ontzettend tof dat je misschien ook een reading journal wilt gaan bijhouden. Zoals je weet heb ik vorig jaar m’n Goodreads account weggedaan omdat ik het fijner vond om alles in m’n reading journal bij te houden. Dat blader je nog eens terug. Maar goed, wat moet je daar nu in bijhouden? Ik heb sowieso m’n leesdoelen erin staan, een lijstje met alle boeken die ik in het jaar 2021 lees (onder elkaar), een verlanglijstje met Nederlandse boeken en een verlanglijstje met Engelse boeken. Een tracker waarmee ik (dit jaar) bijhoud hoeveel boeken ik per dag heb gelezen. Haha, dat klinkt heel heftig, maar tot nu toe zijn nog de meeste vakjes rood (geen één boek) of oranje (één boek).

Het laatste is een maandoverzicht en daar heb ik echt meer ruimte per boek om op te schrijven wat ik ervan vond. Het helpt me bij het schrijven van reviews, of om video’s te maken. Als ik een mooie quote tegenkom schrijf ik ‘m ook op. Aan het einde van de maand is het dan makkelijk te bepalen welk boek favoriet is. Sinds dit jaar maak ik ook een overzichtje van wat statistieken. Totaal aantal pagina’s, nieuw vs herlezen boeken enzo.

Eigenlijk is mijn reading journal best wel basic, ik heb net even een filmpje gekeken van iemand anders met een reading journal en dan zou ik nog heel wat pagina’s toe kunnen voegen. Maar omdat je uiteindelijk zelf bepaald wat je bij gaat houden met je reading journal, bepaal je ook zelf de tijd die eraan kwijt bent. Dus ik denk dat het wel meevalt, Goodreads en een reading journal. Bovendien is een reading journal nog iets dat leuk is om later doorheen te bladeren en daardoor herinneringen ophalen aan de boeken die je destijds las. Bij Goodreads doe je dat niet zo snel.

Ik hoop dat je wat kan met mijn antwoord. Zo ja, dan heb ik nu al zin om jouw reading journal te bekijken 🙂 Misschien heb jij ook nog wel tips voor mij om m’n reading journal uit te breiden, dus die hoor ik graag van je!

Zoals je wel weet lees ik de laatste tijd erg veel en van wat ik begrepen heb van jouw blogs (en appjes en onze gesprekken) jij ook. Nu heb ik een soort probleem. Ik vind het heerlijk om zoveel te lezen, maar soms is er ook wel een soort schuldgevoel. Dat ik andere hobby’s heb die nu weinig (lees gerust geen) aandacht krijgen. Ergens vind ik het belachelijk, ik bedoel … ik mag m’n vrije tijd indelen zoals ik dat wil. Maar toch knaagt het weleens en dan kan ik ook niet echt meer genieten van een boek. Weet jij misschien wat ik hieraan zou kunnen doen?

Tot slot nog een boekentip van mijn kant. Ik weet niet of je De plantage van Lynn Austin weleens gelezen hebt, maar die vond ik erg mooi! En daarnaast heb ik best wel het een en ander geleerd van het boek Blut van Dorothée Loorbach, hoewel er ook wel dingen waren waar ik niet helemaal achter stond. Jouw boek heb ik meteen toegevoegd aan m’n luisterbibliotheek op Kobo!

Zoals altijd kijk ik uit naar je reactie!

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.