Fun Facts #10 Wordcount

Afgelopen zaterdag beloofde ik al dat ik een blogbericht zou schrijven moet de hoeveelheid woorden die ik elk van mijn gepubliceerde boeken telt. Ben je benieuwd of ik me houd aan de ‘regels’ die ik vorige week noemde? 

Foto: Anna Laura Visser

Voordat ik per boek ga vertellen hoeveel woorden het zijn, moet ik je wel zeggen dat dit de hoeveelheid woorden is van de laatste versie van het verhaal die ik in Word heb. Voor zover ik weet zijn er in de proefdruk geen woorden toegevoegd, maar een kleine afwijking is mogelijk. 

 • Mijn eerste boek, De opdracht, heeft het minste aantal woorden. Met 42.317 woorden mocht ik dit verhaal net een Novel noemen. Omdat het een boek voor jongeren betreft, hoeft het niet heel erg dik te zijn. Het voordeel van een boek wat niet zo heel dik is, is dat het ook een mooi prijsje heeft (het was eerst €9,95, helaas is deze prijs verhoogd door het nieuwe BTW tarief). 
 • Het tweede boek, Lijmen, is al wat dikker dan z’n voorganger. Qua pagina’s maakt het niet zo heel veel uit, maar hij heeft echt wat meer woorden. Met 45.436 woorden komt het al een stuk dichter bij de 50.000 dan bij mijn eerste boek. 
 • Mijn derde boek, Chaos is de dikste tot nu toe. Hij heeft ook een mooi, rond getal aan woorden: 48.000. Het vervolg op dit boek, wat ik nu aan het schrijven bent, komt qua woorden daar het meest bij in de buurt. 
 • Het vierde boek, Vrije val, heeft dus weer iets minder woorden dan Chaos, maar wel meer dan De opdracht en Lijmen. Het totaal voor dit boek staat op 46.201, maar dat is inclusief het dankwoord. Dus Vrije val en Lijmen zijn ongeveer even dik. 

Zoals ik al schreef zitten er een aantal voordelen aan het schrijven van dunne boeken. Jongeren pakken ze sneller op en de prijs is goed te overzien. Toch wil ik op termijn wel dikkere boeken schrijven. Hier ben ik zelfs al mee bezig… In mijn logboeken heb je al regelmatig kunnen lezen over Samen, mijn poging om een serie te schrijven voor mijn huidige uitgever. De eerste versie van het eerste boek telt 64.148 woorden, dat is ruim 1,5 keer zo veel als De opdracht. En wie weet, wat het uiteindelijke aantal woorden wordt… misschien nog wel meer. Het is ook de bedoeling dat de serie die ik met mijn broer schrijf uit dikkere boeken zal gaan bestaan. Ons streven is 70.000 tot 80.000 woorden voor het eerste boek. 

Hoeveel woorden heeft het langste verhaal/boek wat jij tot nu toe hebt geschreven?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Als kind schreef ik vaak verhalen/verhaaltjes/gedichten. Helaas heb ik nog nooit een boek geschreven. Het lijkt mij wel heel leuk om dat ooit te doen, maar ik zou niet weten waarover.

  Liefs,
  Marloes

  1. Een boek schrijven is heel leuk, kan ik uit ervaring vertellen. Wie weet valt je een keer een goed idee binnen en ga je toch weer schrijven 😉

 2. Wat leuk, deze feitjes! En juist wel tof dat je eerst wat dunnere boeken hebt geschreven. Ik schreef zelf als kind weleens verhalen, maar vond het altijd lastig om dat vol te houden. Mijn verhalen kapte ik vaak af bij de 10.000 woorden. Dan vond ik het tijd om weer een nieuw verhaal te schrijven, haha. Alleen al daarom ben ik waarschijnlijk al jaren geleden gestopt met fictie schrijven 😛

  1. Dat klinkt heel herkenbaar. Ik heb nog massa’s documenten met verhalen die niet af zijn 😉 Uiteindelijk is het me dus wel een keer gelukt om wat af te schrijven. En als iets een keer gelukt is, weet je dat je het kan. Het voordeel van al die verhalen die (nog) niet af zijn is dat je elementen heel makkelijk kunt overnemen en gebruiken bij nieuwe verhalen.

 3. Wat leuk om te lezen! En leuk om te lezen waar je allemaal mee bezig bent en welk woordaantal doel je daarvoor hebt.
  Mijn langste verhaal is bijna 63.000 woorden, van mijn eerste (niet gepubliceerde) boek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: