Fun facts #41 Vijf lessen die ik geleerd heb van S1 van De eindeloze boekenkast

Het is alweer een tijdje geleden dat de laatste aflevering van seizoen één online kwam. Binnenkort begint het nieuwe seizoen van De Eindeloze Boekenkast (iets later dan gepland, door omstandigheden), maar het leek mij wel leuk om vijf lessen met je te delen die ik ervan geleerd heb!

  1. Er zit veel meer werk in het maken van een podcastaflevering dan ik in eerste instantie dacht. Mijn idee was dat je gaat zitten, met elkaar praat en zorgt dat je het opneemt. Dat zou misschien wel kunnen, maar een echt zinnige podcast krijg je dan niet. Voordat we de aflevering opnemen bespreken we ongeveer hoe we het laten verlopen (niet alle details natuurlijk), dan is het zorg dat allebei de microfoons aanstaan en dat we het opnemen. Vervolgens moet de aflevering bewerkt worden. Nu moet ik zeggen dat we daar wel wat soepeler in geworden zijn. Het is niet erg als we ons af en toe verspreken, dat maakt het juist ook wel leuk. Daarna gaat Anna Laura aan de slag met de sociale media berichten, omslagen en dergelijke van de titel. Ook moeten we een mooi bijschrift hebben voor de aflevering als we hem op Anchor uploaden. Aan de andere kant valt de hoeveelheid werk die we eraan hebben me mee en is het vaak heel gezellig om de podcast te maken!
  2. Als je ontspannen bent, ontstaat er vaak een veel mooier gesprek. Mijn meest favoriete afleveringen tot nu toe zijn de afleveringen waarin we bijna vergaten dat we de podcast aan het opnemen waren. Dat gebeurde bij het opnemen van de aflevering waarin we Dagdroom besproken en de aflevering met Vijf zomerse boeken, zo uit m’n hoofd gezegd. Natuurlijk waren we in de andere afleveringen ook wel ontspannen, maar er waren ook echt momenten dat het minder soepel verliep. Het leuke is wel weer dat je het vaak niet terug hoort. Ik weet dat het bij één aflevering echt ging als stroop, terwijl toen ik de aflevering bewerkte dat helemaal niet zo overkwam.
  3. Beginnen is altijd het moeilijkst. Dat wist ik altijd al wel en heb ik niet alleen geleerd van de podcast, maar dit maakte het vaak weer pijnlijk duidelijk. Ik zag altijd heel erg op tegen het bewerken van de podcast, maar als ik eenmaal vijf minuten bezig was ging het als een trein en had ik er ongelooflijk veel plezier in! Daar wordt in veel boeken over productiviteit ook over geschreven, de vijf-minuten-regel. Als je ergens geen zin in hebt of tegenop ziet moet je tegen jezelf zeggen dat je er maar vijf minuten aan hoeft te werken. Meestal ben je na die vijf minuten zo opgegaan in je taak, dat je het afmaakt 😉
  4. Het is niet erg als andere mensen een van jouw favoriete boeken niet leuk vinden. Ik weet dat ik hier altijd mee zat als ik een boek ging aanraden aan iemand, dat ik heel bang was dat zij het niet leuk zouden vinden. Anna Laura zei tijdens de voorbereidingen van een podcast, toen ik vertelde over mijn boekentip van die keer en aangaf dat ik het wel spannend vond om deze aan te raden, dat dat helemaal niet uitmaakt. Niet iedereen vindt hetzelfde leuk, maar er zullen vast mensen zijn die het wel leuk vinden en daar doe je het voor.
  5. Ik ben slecht in berichtjes in de juiste chat op WhatsApp te sturen. We hebben op WhatsApp een speciale Eindeloze boekenkast groep, zodat onze gesprekken niet volledig door elkaar gaan lopen. Maar regelmatig plaats ik toch een berichtje in onze persoonlijke chat wat er niet hoort, of andersom. Gelukkig is Anna Laura vergevingsgezind 🙂

Zou jij weleens een podcast willen maken?

Liefs,

Mirjam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.