Fun facts #54 Wat ik van mijn personages heb geleerd

Een week geleden deelde ik met je wat ik zoal heb geleerd van mijn personages. Dat werkt echter twee kanten op. Regelmatig laat ik een van mijn personages een nieuwe hobby oppakken en bedenk me later: hé, hier heb ik ook wel zin in. En niet alleen met hobby’s is dat zo, ook hoe personages voor zichzelf opkomen. Je leest er meer over in dit bericht.

  • Tess, uit de Samen! serie is dol op bakken. Dit komt nóg duidelijker naar voren in deel 4 en 5 van de serie (dus een kleine spoiler). Ik schreef een hoofdstuk waarin ze allerlei recepten opzoekt – terwijl ze samen met Fenna en Fleur in een bullet journal werkt (nog meer spoilers) en toen kreeg ik zelf ook weer zin in bakken, dus ik probeer nu iedere week wel iets te bakken, of het nu brood of iets lekkers voor bij de koffie is.
  • En nu volgt weer een spoiler voor deel vier en vijf van de Samen! serie. Fenna ontdekt namelijk óók een nieuwe hobby: naaien. Terwijl ik daar iets meer over schreef, begon het bij mij ook te kriebelen om de naaimachine die ik voor m’n 20e verjaardag kreeg weer onder het stof vandaan te halen. Dus dat is iets wat eigenlijk twee kanten opwerkt. Ik schrijf dit bericht ver van te voren (november 2022), maar ik hoop dat tegen de tijd dat jij dit leest, ik m’n eerste zelfgemaakte kledingstuk al onder de naaimachine vandaan heb gehaald (en misschien al wel een tweede).
  • Weer meer tekenen en schilderen bezig zijn leer ik vooral van Lily uit het vervolgverhaal én van Rachel (spoiler!). Afgelopen zomer schreef ik het verhaal van Rachel en terwijl ik schreef dat ze meer ging tekenen en schilderen dacht ik: ik wil dit ook weer doen. Vanaf dat moment begon ik veel trouwer in m’n stiltedagboek te werken.
  • Ik schreef vorige week dat de familie van den Heuvel-Hofman spelletjes leert van mij, maar ik heb een spelletje dankzij hen geleerd. Ik schreef in deel 4 (die binnenkort uitkomt) dat ze een potje Clever speelden. Mijn moeder had het spel in 2021 met Kerst gekregen en ik wilde het graag leren, maar dat gebeurde uiteindelijk pas terwijl ik deel 4 uit de Samen! serie al aan het herschrijven was.
  • Een dankbaarheidslijstje bijhouden, zoals Fleur dat doet in Help! Mam is verliefd ben ik weer gaan doen tijdens het herschrijven. Het was in coronatijd en ik had het gevoel dat ik écht meer redenen moest kunnen vinden om dankbaar te zijn.
  • Voor mezelf opkomen zoals Lynn dat doet in Chaos. Het verhaal zelf was geïnspireerd op iets wat ik heb meegemaakt toen ik een aantal jaar terug aan het daten was. De betreffende jongeman hield me heel lang aan het lijntje en daar baalde ik van. Ik heb Lynn laten inzien dat Simon helemaal geen contact met haar wilde houden en toen heeft ze zelf ervoor gekozen om hem te vragen of hij van plan was om het uit te maken. Die les heb ik onthouden voor later (hoewel ik het écht iets beter had mogen inzetten).
  • Het dragen van Converse All stars. Ik schreef dat Lily uit het vervolgverhaal fan was van deze schoenen, vervolgens schafte ik zelf ook twee paar aan. Deze zijn echter versleten en ik ga geen nieuwe meer kopen, want Jaap vindt ze niet mooi, haha.

Er is vast wel meer dat ik geleerd heb tijdens het schrijven van m’n verhalen over mezelf, maar dit is het lijstje waarmee ik nu kwam. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen.

Houd jij een dankbaarheidslijstje bij?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Interessante post. Zit niet in elk personage een deel van de schrijfster? Of iets van wat de schrijfster graag zou willen doen of zijn. (het onderbewustzijn) Ik denk het wel. En dan kun je de “eigenwijze” personages ook verklaren. Maar dat je door je personages leert, wat je eigenlijk ook zou willen, is interessant, maar misschien ook logisch. Zo kun je schrijven of personages verzinnen (dat kan ook zonder gelijk een boek te schrijven) ook als een soort therapie of weg naar jezelf zien. Leuk en interessant.

    1. Ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt. Ik denk dat ik regelmatig m’n personages iets laat doen wat ik zelf graag had gedaan. Juist het uitzoeken hoe zoiets werkt vind ik superleuk, zo kan je als schrijver inderdaad dingen doen waar je anders nooit aan toekomt. En ik denk inderdaad dat schrijven een goede therapie is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: