Schrijfpraat #44 Redacteursopleiding schrijversacademie

Een tijdje geleden heb ik in een blogbericht al iets verteld over de redacteursopleiding waar ik voor aan het sparen ben. Het leek me leuk om iets meer details te vertellen over mijn plannen voor deze opleiding en waarom ik ‘m zou willen volgen.

Hoe het begon
Vroeger wilde ik eigenlijk (naast schrijver) redacteur worden. Ik wist niet dat het zo heette en ik vond het lastig uitleggen aan andere mensen, dus mijn droom hield ik voor me. Toen in de bovenbouw van het vwo ook nog bleek dat ik geen held was in spelling en grammatica (d’s/t’s anyone) zag ik de studie Nederlands in rook op gaan en ging ik uiteindelijk maar voor Engelse Taal en Cultuur en later de lerarenopleiding. Ondertussen schreef ik wel verhalen en op mijn 22e kwam mijn eerste boek uit. Dat was de grootste droom die in vervulling ging, dus lange tijd dacht ik dat het daarbij zou blijven. Tot een jaar of drie geleden, toen ik ontdekte dat veel schrijvers naast het auteurschap ook redactie- en coachwerk doen. Dat leek me eigenlijk best wel leuk. Het nadeel: de opleiding is erg duur.

Dit voorjaar kreeg ik van een collega de vraag of ik een artikel van hem nog eens na wilde kijken. Ik had al eerder iets van hem geredigeerd en daar was hij kennelijk tevreden over. Op dat moment begon het echt wel te kriebelen om de opleiding te gaan doen.

Informatie inwinnen
Ik besloot wat meer informatie in te winnen, is de redacteursopleiding aan de Schrijversacademie het waard? Ik stuurde via Instagram berichtjes naar Giovanna, zij heeft de opleiding ook gevolgd. Naast een paar waardevolle adviezen zei ze ook dat het misschien slim was om de Schrijversacademie zelf te bellen. Ik twijfelde namelijk tussen de volledige opleiding en de specialisatie Redactie. De persoon die ik aan de telefoon had (ik ben zijn naam vergeten, maar hij was heel vriendelijk en geduldig) vertelde dat ik als ik al acht boeken had gepubliceerd het niet nodig was om de volledige opleiding te volgen, maar dat ik gewoon de specialisatie Redactie kon volgen. Dat scheelt toch weer duizend euro.

Juiste moment
En nu? Ben ik al begonnen aan deze specialisatie? Nee, helaas. Ik ben op dit moment nog aan het sparen hiervoor, want ik wil het graag in één keer betalen in plaats van iedere maand een gedeelte. Dat is ook nog eens goedkoper en vind ik zelf een stuk prettiger. Daarnaast wil ik ook het juiste moment afwachten. Op dit moment heb ik het eigenlijk best wel heel druk met mijn werk bij het LCJ, mijn schrijfwerk en privéleven. Maandag ga je daar nog iets meer over horen in mijn logboek, maar ik heb in september niet zoveel geschreven als ik zou willen. Eigenlijk wil ik mijn schrijfwerk en -ritme weer een beetje op het oude niveau hebben voordat ik ga beginnen aan deze opleiding, want ik heb er nu de ruimte niet voor in mijn hoofd. En dus ook nog niet op mijn bankrekening, haha. Maar wellicht als ik mijn royalties van 2021 heb gekregen (in maart 2022) komt het moment dichterbij. Ik houd je in ieder geval op de hoogte.

Wat was de laatste opleiding of cursus die jij gevolgd hebt?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Heel goed, dat je past begint als je de tijd ervoor hebt. Maar begin niet te laat, want van uitstel komt dan afstel. Ik begin gewoon “hals over kop” aan zo iets, onder het motto “we vinden wel een weg..” En omdat ik opleidingen altijd braaf afmaak, komt die weg er ook wel, maar daar moet ik soms wel keihard voor werken. Je ziet, 2 verschillende wegen, mijne is geen aanrader, maar komt wel bij het einddoel. En mijn laatste grote opleiding, die ik zo begonnen ben, en afgemaakt heb in 2019, een BSc Economics aan de open universiteit hier, in het duits dus. En mocht ik nog eens iets schrijven, dan ben ik zeker ook geinteresseerd in jouw coachaanbod, als dat er dan is.

    1. Ja, inderdaad ‘van uitstel komt afstel’ is nog wel een gevaar eraan. Haha, ik begin ook vaak halsoverkop aan dingen hoor, maar merk dat ik de laatste tijd (zeker als dingen veel geld kosten) er wat langer over nadenk. En weet je, uiteindelijk is het het belangrijkste dat je bij het einddoel komt, toch? Dat laatste stukje van je reactie is natuurlijk wel een aansporing voor mij om daadwerkelijk hiermee aan de slag te gaan 😉

  2. Heel leuk dat je besloten hebt dit echt te gaan doen, ook al weet je nog niet zeker wanneer en in welke vorm precies. Ik denk ook zeker dat jij met jouw boekschrijfervaring prima met de specialisatie uit de voeten kan. Misschien heb ik het eerder ook al gezegd, maar ik vind dit ook echt iets voor jou. En mooi als je straks het redacteurschap kan combineren met het schrijven van je boeken.
    En om antwoord te geven op je vraag, die specialisatie ís de laatste opleiding die ik gevolgd heb. 😉

    1. Bedankt voor je leuke reactie! En ja, volgens mij gaf je toen op Instagram aan dat je het ook echt wat voor mij vond. Wat tof dat dit precies de laatste opleiding is die jij gevolgd hebt, ik ben deels door jou geïnspireerd om me hier ook mee bezig te gaan houden, dus nogmaals bedankt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.