Fun facts #59 Nog 7 leuke weetjes over Wow! Ons huis is vol

Een week geleden deelde ik een aantal leuke weetjes over Wow! Ons huis is vol. In dat bericht ging ik nog niet in op de inhoud van het boek, om geen spoilers te geven. Het berichtje van vandaag gaat wel dieper op de inhoud in, dus als je het boek nog niet gelezen hebt, kan je dat beter eerst doen. Veel leesplezier!

  1. Geboortedag baby Nienke: Dit gaat nog lastig worden om uit te leggen, maar baby Nienke is op een heel bijzondere dag geboren. In de Samen! serie gebruik ik (bewust) geen jaartallen, daar ben ik ontzettend dankbaar voor, anders had deel vier zich middenin de coronapandemie afgespeeld. Voor mezelf hanteer ik namelijk wél jaartallen, om te voorkomen dat personages ineens vijf jaar ouder zijn, terwijl andere personages niet ouder worden. Het eerste deel speelde zich af in 2018, deel 2 in 2019, deel 3 in 2019 en 2020 en deel 4 in 2020 en 2021. Dat betekent dat Nienke geboren is op 28 augustus 2020 (op papier dan, de gebeurtenissen komen niet overeen met het jaar 2020). En weet je wat er in het echte leven op 28 augustus 2020 gebeurde? Help! Mam is verliefd verscheen, het allereerste deel in de Samen! Serie. Ik vind het een heel grappige toevalligheid.
  2. Fenna leert naaien in dit boek en waar personages vaak een hobby van mij meekrijgen, ben ik juist zelf door Fenna gaan naaien. Heel vroeger heb ik wel op naailes gezeten hoor, maar dat was niet de reden dat ik Fenna liet naaien. Ik vond het een leuke, creatieve hobby die goed bij haar paste. Maar terwijl ik erover schreef, wakkerde mijn verlangen om de naaimachine er weer bij te pakken aan en inmiddels heb ik al een aantal leuke dingen gemaakt. Na de bruiloft hoop ik dit weer verder op te pakken.
  3. Ook krijgt Fenna een bijbaantje op een vakantiepark. Ze vindt het eigenlijk helemaal niet leuk, maar heeft het gevoel dat ze wel iets moet doen. Gelukkig vindt ze aan het einde een ander leuk baantje. Dat Fenna het baantje niet leuk vindt, begrijp ik goed. Zelf heb ik namelijk ook een jaar op een vakantiepark gewerkt en daar huisjes schoongemaakt. Ik heb er veel ervaring opgedaan hoe je een badkamer poetst, maar dat was ook het enige positieve eraan (en dat we in de zomervakantie op vrijdag altijd patat kregen als lunch). Uiteindelijk betaald zelfs boeken schrijven beter dan dat.
  4. Omdat Fenna nu in de derde klas zit, was het haar beurt voor de actie waarbij ze een nacht wakker blijven voor het goede doel. Het leuke aan fictie schrijven is dat je bij zoiets zelf je goede doel mag uitkiezen en voor Fenna’s boek werd het TWR, terwijl ik het schreef was Anna Laura nog bezig met het inzamelen van financiën voor haar uitzending, maar toen het boek verscheen woonde ze al een jaar in Slowakije.
  5. Ruben en Elbert-Jan verzamelden statiegeldflessen om snoep te kunnen kopen en zeiden daarbij dat het voor een goed doel was. Mijn lieve nichtje bracht me op dit idee, omdat ze dat ook samen met een buurjongetje had gedaan. Toen mijn schoonzus (haar moeder) erachter kwam, was die daar niet zo heel blij mee, maar ik dacht meteen: hé, dat is wel wat voor Ruben om te doen 😉
  6. Fleur krijgt promotie en mag kassadiensten draaien. Ikzelf heb nogal moeite met het uitspreken van de titel caissière, meestal wordt het kassa-sière ofzoiets, of ik noem het simpelweg kassameisje (sorry aan alle caissières). Dat leek me wel leuk om in het boek te noemen 😉
  7. Tot slot het einde van het verhaal waar taart wordt gegeten. Ik heb nog overwogen dit te veranderen, want in zowel Wow! Ons huis is vol als in No worries eindigt het reguliere verhaal met taart eten. No worries was eerder, ondanks dat ik dat manuscript later schreef. Dit had alles te maken met de verandering van de baantjes-verhaallijn van Fenna. Ik was alleen alweer half vergeten dat ook in No worries het nieuwe baantje van Rachel werd gevierd met een taart. Uiteindelijk heb ik besloten het toch maar te laten staan, in No worries volgde immers nog een proloog. Bovendien is er niet zoiets als te veel taart.

Wat is jouw lievelingstaart?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

8 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.