Schrijfpraat #90 Vijf lessen die ik leerde toen ik zelf een e-book serie uitgaf

Het is al bijna een halfjaar geleden dat ik het eerste deel in De liefdesformule uitgaf, een serie over een docent en haar leerlingen. Ervoor had ik ook een ander e-book in eigen beheer uitgegeven en in het berichtje van vandaag deel ik je vijf lessen die ik geleerd heb van deze stap.

  1. Zelf uitgeven is eigenlijk supersimpel. Als ik had geweten dat het zo eenvoudig was om een e-book in eigen beheer uit te geven (via Kobo), had ik het veel eerder gedaan. Tegelijkertijd denk ik ook wel dat dit het juiste moment was, anderhalf jaar na het afronden van de redactie-opleiding die ik gedaan heb.
  2. Het is slim om het eerste deel gratis weg te geven. Dat ga ik nu natuurlijk niet meer doen bij deze serie, want dat zou ik heel oneerlijk vinden tegenover iedereen die ervoor betaald heeft. Bij het andere boek (meer een kort verhaal) heb ik het wel gedaan, omdat deze maar 99 cent kostte. Om lezers te verleiden je serie te lezen, kan het echter heel slim zijn om het eerste boek gratis weg te geven, al is het maar de eerste twee weken na publicatie. Of ik het bij een nieuwe serie ga doen, weet ik nog niet zeker, maar ik houd het in ieder geval in gedachten.
  3. Proeflezers zijn toch wel handig. Bij de boeken die ik uitgeef via een uitgeverij maak ik gebruik van proeflezers en zij helpen me vooral als ik twijfel aan het verhaal. Dat zou bij De liefdesformule ook wel fijn geweest zijn, omdat ik regelmatig twijfelde of ik wel de goede stappen maakte. Tegelijkertijd wilde ik snel handelen en daarom heb ik deze stap over geslagen, maar ik weet niet of ik het bij een volgende serie weer zo zou aanpakken.
  4. De vervelendste taalfouten ontdek je na publicatie. Eigenlijk wist ik dat wel, maar het werd nu weer bevestigd. In Vereenvoudigde breuk stonden echt veel fouten, deze heb ik er uitgehaald. Bij Een kans op romantiek besloot ik een soort proefdruk op mijn e-reader te zetten en op deze manier zoveel mogelijk foutjes eruit te halen. Dit deed ik ook bij Geluk in het kwadraat, maar ik kwam er pas achter dat er toch nog wel het een en ander tussendoor is geglipt.
  5. Het is fijn als je alle delen al af hebt voor de publicatie van het eerste deel. Het was ook lange tijd mijn streven om in ieder geval de eerste versies van alle delen af te hebben voordat ik het eerste boek ging publiceren. Dat werkte echter niet met de publicatiedatum die ik voor ogen had, en omdat Blue Monday een leuke inhaker was, besloot ik het niet meer te veranderen. Uiteindelijk is het me wel gelukt om de andere twee delen af te maken voor hun eigen publicatiedatum, maar het was een stuk rustiger geweest als de drie boeken wel af waren geweest.

Als bonus nog de volgende les: e-books in eigen beheer uitgeven is goed voor je portemonnee. Ik deelde begin dit jaar een bericht met wat ik in 2023 had verdiend met schrijven. Omdat schrijfwerk via de traditionele weg niet zoveel oplevert, was ik benieuwd naar wat er met e-books te verdienen viel. Tot nu toe valt het me niet tegen (ik hoop begin 2025 een overzicht te delen van mijn verdiensten in 2024, dan weet je het precieze bedrag).

Als ik een nieuwe e-book serie zou uitbrengen, zou je deze ook lezen? Of zou je liever (nog) meer delen in ‘De liefdesformule’ willen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.