Ik lees #12 5 redenen waarom ik boeken koop

In juli heb ik een tijdje Blendle gehad, onder andere om de actualiteit bij te houden voor mijn werk. Nu ben ik niet geheel overtuigd of het zinvol was, maar ik kwam wel een interessant artikel tegen. Ik kon het artikel helaas niet online terugvinden, maar de strekking ervan stond in het AD. Het ging over de relatie tussen geld en geluk.

Het artikel viel mij vooral op door het citaat bij de foto: ‘”Geef je geld uit aan ervaringen en niet aan spullen. Dat is beter voor je geluk,” aldus sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis.’ Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er een beetje ongemakkelijk bij voelde. Ik geef best wel veel geld uit aan spullen, al is het de afgelopen tijd minder geworden. Ik doe vooral minder impulsaankopen, maar kijk eerst of ik het na bijvoorbeeld een maand nog steeds leuk vind.

De reden dat ik dit stukje schrijf op een woensdag, de dag dat het meestal over boeken gaat, is niet toevallig. Ik wil het namelijk even met je hebben over mijn koopgedrag rondom boeken. Op het moment dat ik dit blog schrijf heb ik dit jaar al 50 boeken gekocht (5 juli 2019). De 3 recentste exemplaren schafte ik aan nadat ik gelezen had dat het beter was om je geld in ervaringen te stoppen. Waarom ik toch nieuwe boeken (= spullen) kocht? Vijf redenen:

 1. Het lezen van een boek ís een ervaring. Er zijn meer dan genoeg quotes die dit argument ondersteunen. Onder andere deze, van Mason Cooley: “Reading gives us someplace to go, when we have to stay were we are.” Ap Dijksterhuis geeft dit echter ook aan in het interview, dat mensen het lezen van een boek als een ervaring zien.
 2. Als auteur weet ik ook hoeveel tijd en energie er zit in het schrijven van een boek. Uiteindelijk houdt een auteur een marge van 8-15% op de verkoopsprijs, over aan een boek. Toen ik nog voor de klas stond, vroegen mijn leerlingen weleens hoeveel ik met schrijven ‘verdiende’, als ze het eenmaal uitgerekend hadden vonden ze het ‘niet eerlijk’ dat ik maar zo weinig geld kreeg. Als iedereen z’n boeken uit de bibliotheek haalt en e-books leest via Koboplus, zullen schrijvers verhongeren. Dus daarom koop ik gewoon regelmatig een boek.
 3. Ik heb gespaard voor de boeken die ik kocht. Ik heb een (heel ingewikkeld) systeem bedacht om geld te sparen, zodat ik boeken kan kopen. Zo houd ik mezelf in en gaat niet mijn complete maandsalaris op aan boeken. Ook geniet ik ontzettend van een bezoekje aan de boekhandel, meestal is het een heerlijke ervaring.
 4. Het leven van de boekhandelaar gaat niet over rozen. In deze tijd van digitalisering wordt minder gelezen, maar de boeken die mensen lezen worden veelal aangeschaft via Amazon en Bol (hoewel het initatief van Bookaroo echt te gek is). Het liefst koop ik mijn boeken bij plaatselijke boekhandel De Wedloop, zodat ik hen steun. Op die manier hebben zij ook geld dat ze uit kunnen geven aan ervaringen.
 5. Boeken staan mooi in de kast. Oké, dit is wel echt een materialistisch argument. Maar iedere avond als ik ga slapen, kijk ik nog even naar m’n boekenkasten en dan voel ik me blij en gelukkig. Ik kan ook helemaal blij worden van de gedachte dat ik ze opnieuw ga inrichten, wat natuurlijk alleen maar nodig is op het moment dat je (veel) nieuwe boeken erbij hebt en het een rommeltje is geworden omdat je die nieuwe boeken overal hebt neergesmeten.

Misschien is niet elk argument even sterk en ik ben er ook echt van overtuigd dat het zinvol is om je geld in ervaringen te stoppen (en goede doelen!), dat je daar gelukkig van wordt. Maar dat neemt niet weg dat je echt wel dingen mag kopen die je leuk vindt. Zolang je maar geen compulsive hoarder wordt.

Aan welke ervaring geef jij het liefst je geld uit?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Boeken kopen is altijd een goed idee. Ik ben het helemaal eens met je standpunten ;). Ik heb de afgelopen tijd eigenlijk geen boeken gekocht met het idee dat ik ze toch niet meer uit krijg voor dat ik naar de UK ga. Maar ben bang dat ik daar heel snel een aantal boeken ga aanschaffen 🙂 🙂

  1. Wat fijn dat je het met me eens bent 🙂 Ik kan me wel voorstellen dat je nu geen boeken meer koopt, waarom zou je ook, als je over een maand in Engeland veel goedkopere exemplaren aan kan schaffen 😉

 2. Gelukkig zijn er meer mensrn die “veel” boeken kopen. Ik kan aan geen boekwinkel voorbij lopen, zonder een kijkje binnen te nemen. Het argument van de inkomsten van de boekhandelaar en de schrijver vind ik ook. Verder lees ik meerdere boeken tegelijkertijd. En relatief langzaam (leesblind). Dus bij een bibliotheek moet ik ze al terug brengen voor ze uit zijn. Met gevolg dat ik ze dan als nog koop. Dus geen bib lid meer. Verder is een huis zonder boeken leeg. Dus ik leef met en tussen boeken. De boeken die in niet meer wil houden, gaan naar de Bücherbrocki, een kringloopwinkel voor boeken hier in Zürich.. Enige probleem is, dat als ik met 2 tassen heen ga, ik met minder terug moet komen! En over het geld maak ik me geen zorgen, dat doen rokers ook niet. En boeken lezen is duidelijk gezonder.
  Ik ben blij met je gezellige boekenblok, en je tips voor gestructureerd. Alleen vraag ik met of er nog plaats voor spantaniteit is. Want inspiratie kun je niet plannen.

  1. Wat fijn om te lezen dat jij ook zo van boeken geniet 🙂 Inspiratie is inderdaad niet te plannen, maar ik geloof dat juist wanneer er structuur in mijn leven is, de inspiratie makkelijker naar boven komt. Het zal voor sommige mensen niet zo zijn, maar ik hoor van steeds meer schrijvers dat het bij hen op deze manier werkt. En wat werkt is altijd fijn!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.