Ik lees #15 Leesdoelen 2020

Het afgelopen jaar heb ik al mijn leesdoelen behaald! Eigenlijk was het bij geen een doel heel spannend of het me wel ging lukken, maar dat is eigenlijk ook helemaal niet erg. Ook dit jaar daag ik mezelf weer uit met een leesdoelenbingo. In dit berichtje licht ik ze allemaal toe.

Rij 1

 • 150 boeken lezen // Hé, dat zijn 25 boeken minder dan afgelopen jaar! Klopt, ik merkte, zeker in het laatste kwartaal van het jaar, dat ik vooral ging lezen om het aantal te behalen en dat vond ik niet zo leuk. Mijn doel voor dit jaar is 150 boeken en m’n stretch goal wordt dan 200 boeken.
 • 10 keer theologie // Een genre dat ik het afgelopen jaar heb (her)ontdekt. Ik las meerdere boeken van Tim Keller, het een en ander van C.S. Lewis en zelfs het boek Word vernieuwd van de man die ik vooral ken als ds. Van Vlastuin. Ik heb nog verschillende (ongelezen) theologische boeken in m’n kast staan, dus het gaat vast wel goedkomen met dit doel!
 • Elke maand non-fictie // Dit is inclusief al die theologische werken die ik wil lezen.
 • 80 nieuwe boeken // Ik herlees graag boeken, maar ook dit jaar wil ik weer veel nieuwe boeken ontdekken.
 • 3 keer een readathon // Vorig jaar ontdekte ik het fenomeen readathon en ik heb in 2019 op drie zaterdagen een leesmarathon gehouden. Niet iedereen houdt ervan, maar ik dus wel. Daarom wil ik het dit jaar ook weer gaan doen!

Rij 2

 • 10 boeken uit 2019 // Er zijn het afgelopen jaar heel veel toffe boeken verschenen, die ik nog niet gelezen heb. Dit doel is een mooi excuus om de nieuwste boeken van mijn favoriete auteurs te lezen.
 • 5 boeken uit 2020 // Ik wil komend jaar minder nieuwe boeken aanschaffen dan het afgelopen jaar (dat is niet zo heel moeilijk, want de teller van 2019 staat uiteindelijk op 102 gekochte en gekregen boeken). Maar er zijn wel een aantal auteurs wiens boeken ik graag lees die in 2020 een boek gaan publiceren, dus ik wil wel een aantal van die nieuwe releases lezen.
 • Uit elk jaar, van 1993 tot 2020, minstens één boek lezen // Ik ben in 1993 geboren en het lijkt me leuk om van elk jaar sinds m’n geboorte tot nu een boek te lezen. Vorig jaar wilde ik het ook al proberen, maar wist niet goed hoe ik dat moest formuleren. Ik ga niet op zoek naar specifieke boeken, zoals het best verkochte boek, maar kijk gewoon aan hoe ver ik kom met de boeken die ik van plan ben te lezen. In de tweede helft van het jaar kan ik altijd nog op zoek gaan naar boeken uit een specifiek jaartal.
 • 5 klassiekers // Over dit doel heb ik nog steeds gemengde gevoelens. In mijn boekenkast staan meerdere Engelse klassiekers (dat krijg je ervan als je docent Engels bent geweest) en het afgelopen jaar heb ik er een paar gelezen en daar heb ik echt van genoten. Maar klassiekers vertragen m’n leessnelheid altijd behoorlijk, dus ik zie er wel een beetje tegenop.
 • 20 boeken met 1 woord als titel // Vorig jaar wilde ik in eerste instantie 5 boeken met 1 woord als titel lezen en uiteindelijk heb ik dat bijgesteld naar 10. Ik had het doel alsnog binnen een halfjaar gehaald, dus ik maak het nu wat moeilijker voor mezelf.

Rij 3

 • Boek met een getal in de titel // Altijd een leuke uitdaging. Afgelopen jaar las ik Around the world in 80 days voor dit doel, ik ben benieuwd welke ik dit jaar ga vinden hiervoor.
 • 50 Engelse boeken // Het afgelopen jaar stond dit doel op 30 en heb ik in totaal 55 Engelse boeken gelezen. Dit jaar zet ik iets lager in dan het totaal van vorig jaar, je weet tenslotte nooit wat er gebeurt.
 • Biografie lezen // Dit doel is een oude bekende, moet ik er nog meer over zeggen?
 • 3 boeken met korte verhalen of columns // Het afgelopen jaar heb ik meer waardering voor korte verhalen gekregen en daarom ga ik dit jaar ook weer proberen om 3 boeken met korte verhalen of columns te lezen.

Rij 4

 • 10 x debuut // Nieuwe schrijvers een kans geven, dat is wat ik het komende jaar meer wil gaan doen.
 • 50.000 bladzijden lezen // Ook dit doel heb ik iets naar beneden bijgesteld. Afgelopen jaar las ik namelijk meer dan 70.000 bladzijden en ergens wil ik mezelf wel uitdagen om meer te lezen, maar ik vind m’n leesplezier het belangrijkste, dus doe ik het maar gewoon rustig aan!
 • TBR – lijst // Op de volgende bladzijde in mijn reading journal staat een lijstje van ongeveer 40 boeken die ik in 2020 sowieso wil lezen (alle ongelezen boeken uit mijn boekenkast en een paar extra).
 • Boek met een landnaam in de titel // Dit doel behaalde ik afgelopen jaar vrij snel en onverwachts. Ik ben benieuwd hoe en wanneer me het dit jaar gaat lukken.
 • 1 Nederlands literatuurboek // Waarom ik dit doel heb opgeschreven weet ik eigenlijk ook niet, maar ik ben dus van plan dit jaar 1 boek te lezen die bij Nederlands op de boekenlijst stond. Misschien wel een boek dat ik heb gelezen voor mijn boekverslagen. Ik vind literatuur meestal maar saai (sorry), maar ik wil het tóch proberen.

Rij 5

 • 5 nieuwe non-fictie // Veel non-fictie boeken zijn het waard te herlezen, maar om te voorkomen dat ik dat alleen maar ga doen dit jaar, wil ik ook 5 non-fictie boeken lezen, die ik nog niet eerder gelezen heb.
 • 10 Nederlandse auteurs // Ik lees zoveel Engelse boeken, ofwel in het Engels, ofwel vertaald, maar ook op Nederlandse bodem hebben we goede auteurs! Dit jaar hoop ik ook weer boeken van 10 verschillende Nederlandse auteurs lezen.
 • 5 anderstalige auteurs (excl. Engels) // In 2019 heb ik best veel mooie boeken gelezen, door eens een keer niet een Nederlandse of Engelse auteur te lezen, dus ook dit is een doel waar ik dit jaar weer voor wil gaan.
 • 50 verschillende auteurs // Als je het zo uitrekent mag ik dit jaar gemiddeld 3 boeken per auteur lezen 😉 Op deze manier hoop ik wat diversiteit aan te brengen in mijn leesgedrag.
 • 15 nieuwe auteurs // Dat wil zeggen: boeken geschreven door auteurs waar ik nog niet eerder een boek van heb gelezen. Op die manier hoop ik weer nieuwe, interessante verhalen te ontdekken.

Zelf begin ik vol goede moed aan dit nieuwe jaar! Ik denk dat het (voor mij) wel haalbaar is om deze doelen te behalen. Voor sommigen zal ik iets meer moeite moeten doen dan voor anderen, maar uiteindelijk denk ik dat het zo een gevarieerd leesjaar gaat worden!

Heb jij ook al leesdoelen bedacht, of zie je wel wat 2020 je brengt qua boeken?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

  1. Succes met het behalen van je leesdoel dit jaar! Ik vind het altijd leuk en interessant om te merken dat iedereen z’n eigen leessnelheid en leesbehoefte heeft. Ik ben benieuwd welke boeken je gaat lezen dit jaar!

 1. Mooie doelen! Ik denk dat je met sommige doelen ook echt veel nieuwe boeken gaat ontdekken. En dat is gewoon heel leuk, daar kan k van meespreken. Zelf heb ik geen duizenden doelen, ik ga gewoon voor de 50 boeken. Ik heb het afgelopen jaar veel problemen gehad met mijn leesconcentratie en het gaat gelukkig terug beter. Maar ik wil gewoon mijn record stiekem verbreken, van 2017. Dat was 111. Die drempel is gewoon echt heel hoog, dus ik begin met 50 en dan zie ik wel waar ik eindig. Succes met jouw leesdoelen!

  1. Bedankt voor je leuke reactie 🙂
   Ik denk dat ik wel veel nieuwe boeken ga ontdekken op deze manier. Dat had ik afgelopen jaar al, toen ik voor het eerst met een complete leesdoelenbingo werkte.
   Fijn dat het nu weer beter gaat met je leesconcentratie. Groot gelijk dat je het doel op 50 hebt gezet en ziet waar je eindigt. Natuurlijk is het tof als je je record verbreekt, maar het is niet het einde van de wereld als het niet gebeurt, toch? Al hoop ik natuurlijk met je mee dat je een heel eind in de goede richting komt! Heel veel succes!

 2. Wat heb je dat mooi onder elkaar gezet, en wat mega veel succes! Ik heb ook nog veel boeken ongeopend in de kast staan , die wil ik dit jaar ook allemaal gaan lezen. Nog de beste wensen en een gezond en liefdevol 2020!

  1. Dank je wel voor je reactie 🙂 Het afgelopen jaar las ik 200 boeken, dus als er geen gekke dingen gebeuren verwacht ik wel dat het gaat lukken. Veel succes met het lezen van al die ongeopende boeken! En jij ook de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  1. Dank je wel voor je reactie en succeswens! Ik denk dat ik inderdaad zo weer een gevarieerd leesjaar ga krijgen en hopelijk wat mooie nieuwe boeken ontdekken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: