Ik lees #29 Update leesdoelen 2021

Voor deze zekerheid heb ik het even gecheckt, maar andere jaren schreef ik nooit een leesdoelenupdate, maar voor alles is een eerste keer. Ik vond het wel leuk om naast een halfjaarlijkse schrijfdoelenupdate ook een update van mijn leesdoelen met je te delen.

Behaalde doelen
Wat betreft leesdoelen doe ik het wel beter dan schrijfdoelen, ik heb namelijk al zeven van de vierentwintig doelen behaald. Dat is natuurlijk nog steeds weinig als je bedenkt dat we de helft van het jaar al gehad hebben, maar zoals ik in mijn schrijfdoelen update al schreef heb ik veel ‘lange termijn doelen’, dat geldt ook voor mijn leesdoelen.

 • Het eerste doel dat ik behaalde was een boek met een getal in de titel lezen. Het was het eerste boek in de Algerije-trilogie. Achteraf gezien had ik dit doel wel op 10 boeken met een getal in de titel kunnen zetten, want volgens mij zit ik nu al aan dat aantal 😉
 • Niet veel later behaalde ik met het uitlezen van één boek twee doelen. Ik las de biografie Mark Rutte van een Nederlandse auteur, waarmee het totaal voor verschillende Nederlandse auteurs op 15 stond. Ook hiervoor geldt dat ik best wat hoger had kunnen mikken.
 • Ook had ik in minder dan drie maanden tijd 15 boeken uit 2020 gelezen, dat kwam vooral door de flinke stapel boeken die in november en december van 2020 in mijn boekenkast erbij waren gekomen, dat waren veelal boeken die in 2020 gepubliceerd zijn.
 • In mei las ik het tiende debuut van een auteur en sinds die tijd heb ik er nog meer gelezen.
 • In juni las ik de veertigste (voor mij) nieuwe auteur.
 • In juni las ik ook het tiende boek uit 2021. Ik had niet verwacht dat ik dat doel zo snel zou halen en zeker niet omdat ik best wel wat maanden heb gehad dat ik van mezelf geen (nieuwe) boeken mocht kopen.

Schema
En hoe zit het met de rest van de doelen, loop ik een beetje op schema?

Rij 1

 • 365 boeken lezen // Dit doel verwacht ik pas te kunnen afstrepen op 31 december. Nu ik dit berichtje schrijf loop ik een paar boeken achter, maar ik verwacht dat ik dat wel kan inhalen.
 • 225 (voor mij) nieuwe boeken lezen // Het gaat echt goed met nieuwe boeken lezen. Ik herlees heel veel minder dan andere jaren. Helaas helpt het nog niet echt bij het krimpen van mijn TBR, iedere keer komen er weer nieuwe boeken bij die ik graag wil lezen.

Rij 2

 • 20 boeken uit 2019 lezen // Hier ben ik wel bijna, maar ik lees toch een stuk meer boeken uit 2020. En ook uit andere jaren hoor, maar volgens mijn statistieken is 2020 tot nu toe de koploper!
 • 125 verschillende auteurs lezen // Dit doel gaat echt heel erg goed! Ik lees veel verschillende auteurs en heb ook al een heleboel toffe nieuwe auteurs ontdekt.
 • 20 nieuwe series of trilogieën lezen // Ook met dit doel ben ik goed op weg om het te behalen.

Rij 3

 • 100 Engelse boeken lezen // Met dit doel loop ik nog een beetje achter, omdat ik in de maanden maart en april (volgens mij) bijna geen Engelse boeken heb gelezen. Ik voelde me destijds niet zo lekker en de drempel om in een Engels boek te beginnen is altijd ietsje hoger. Hoewel het nergens op slaat, want als ik eenmaal aan het lezen ben merk ik geen verschil met het lezen van Nederlandse boeken.
 • 5 boeken met korte verhalen of columns lezen // Nog maar eentje te gaan, dat moet makkelijk deze maand lukken.

Rij 4

 • 20 nieuwe non-fictie boeken lezen // Dit gaat ook erg goed! Ik lees soms wel vijf non-fictie boeken per maand (niet altijd nieuw) en ik leer er echt veel van. Ik denk dat ik misschien nog wel het dubbele kan halen van dit doel.
 • Iedere maand 2 non-fictie boeken lezen // Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat dit echt heel goed tot nu toe. In mei deed ik heel lang over mijn eerste non-fictie boek en toen was ik wel even bang dat het niet ging lukken. Maar ik maakte me druk om niks, uiteindelijk las ik alsnog vier non-fictie boeken.
 • TBR lijst op bladzijde 92 // Deze gaat ook goed! Ik heb er soms wel wat boeken vanaf gehaald en andere boeken voor in de plek gezet. Ik twijfel nog steeds over het uitlezen (luisteren) van de zeven zussen serie, maar we zijn nog maar op de helft van het jaar, dus ik geef mezelf nog tijd om me te bedenken.
 • Een Tom Clancy boek lezen // Er ligt er al heel lang eentje klaar, maar ik vergeet ‘m steeds. Ik ga het proberen om het deze maand voor elkaar te krijgen.
 • Deel 1 van De Institutie uitlezen // Sinds ik weer trouw een paragraaf lees tijdens mijn avondroutine gaat het goed. Maar misschien moet ik toch regelmatig wat langer lezen, want voor mijn gevoel schiet het nog niet echt op.

Rij 5

 • 100.000 bladzijden lezen // Ik ben al over de helft met dit doel (en nu ik dit schrijf is het nog geen juli), dus ik geloof dat dit zeker goed gaat komen!
 • 10 theologische boeken lezen // Ik vat het genre theologie volgens mij wat breder op dan een theoloog zou doen, maar eigenlijk reken ik bijna alle christelijke non-fictie boeken hieronder, haha. Dus ben ik er bijna 🙂
 • 75 boeken waarvan de titel uit 1 woord bestaat // Ook met dit doel loop ik een beetje achter, maar er staan nog veel boeken op mijn TBR waarvan de titel maar uit één woord bestaat. En ik ga er gewoon wat actiever naar op zoek. Desnoods herlees ik de serie van Irene Hannon, dan heb ik er weer een paar boeken bij.
 • 5 klassiekers lezen // Ook met dit doel ben ik al over de helft, terwijl het jaar dat (op de dag dat ik dit schrijf) nog niet is. Komt vast goed!
 • 30 audioboeken luisteren // Hierbij ben ik ook ruim over de helft, maar ik heb mijn luisterabonnement bij Kobo Plus een tijdje stopgezet, omdat er veel podcasts zijn waar ik naar wil luisteren. Ik denk dat ik in september ofzo weer begin, of eerder als ik het toch mis.

Hoe staat het met jouw leesdoelen van 2021?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

 1. Heel leuk om te lezen! En wat goed dat je al zo veel leesdoelen hebt gehaald. Ik heb afgezien van het doel om 200 boeken dit jaar te lezen, geen specifieke leesdoelen. Ik lees eigenlijk net wat ik tegenkom (in mijn boekenkast, bibliotheek, minibiebs etc.), idem met luisterboeken. Heel grappig trouwens, net toen jij (volgens mij op Instagram) een post plaatste over dat je je Kobo plus abonnement stop had gezet omdat je even geen luisterboeken meer wilde, had ik besloten om een Kobo plus abonnement te nemen. Dit omdat het de laatste tijd erg tegenvalt qua nieuwe luisterboeken bij de online bibliotheek.

  1. Wat ik zelf fijn vind aan de specifieke leesdoelen is dat je er meer op gaat letten of je gevarieerd leest. Maar ik denk dat ik met deze doelen al een heel eind zou komen als ik alleen maar alles zou lezen wat ik tegenkom. En wat grappig dat je nu een Kobo plus abonnement hebt. Ik heb sinds vorige week weer een abonnement op de bieb en luister nu verschillende boeken van de bibliotheek, omdat ik de meeste luisterboeken daar nog niet geluisterd heb 😉 Het opent overigens echt weer een wereld aan mogelijkheden en het is maar goed dat ik maar 10 boeken tegelijk kan lenen, haha. Hoewel … ik heb er bij mijn eerste bezoek maar 7 meegenomen, omdat ik geen grote tas bij me had en op de fiets was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.