Ik lees #18 10 tips hoe je meer boeken kunt lezen

Zoals je vast wel gemerkt heb, lees ik graag en veel. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dat nu doe. Ik heb het voor je uitgezocht en besloot er een lijstje van te maken met 10 tips hoe je meer boeken kunt lezen. Voor het geval jij dat ook wilt.

Allereerst, lezen moet leuk blijven. Ikzelf kan echt niet zonder boeken leven (ik heb het nog niet geprobeerd, de gedachte alleen al maakt me bang) en ik vind het soms best lastig om me voor te stellen dat er mensen zijn die dat wel kunnen. Sorry voor mijn onbegrip. Maar goed, daar kwam je niet voor, je wilde tips om meer te kunnen lezen.

 1. Maak van lezen je prioriteit. Lezen is voor mij heel belangrijk en ik lees dan ook echt elke dag. Dat was vroeger anders, maar ik wilde heel graag meer lezen. Dus blokte ik tijd in mijn agenda, ging soms een (half)uur eerder naar bed om daar te lezen.
 2. Begin je dag met lezen. Voordat je uit bed stapt, pak je dat ene boek van je nachtkastje en lees je er 10 of 15 minuten in. Als bonus heb je een rustige start van de dag, waardoor je met frisse moed kan beginnen aan je taken.
 3. Stop als een boek je niet boeit. Heel eerlijk, dit vind ik ook moeilijk, ik haat het om een boek op te geven, maar ik heb gemerkt dat als ik stug door blijf lezen in een boek dat ik niet leuk vind, ik mijn leesplezier helemaal kwijtraak. Ik geef een boek altijd zo’n 50 pagina’s de kans om me te boeien. Als dat dan nog niet gebeurd is, leg ik ‘m weg. Dit is de theorie. In de praktijk gebeurt het ook nog wel eens dat ik een ander boek erbij pak en elke dag een hoofdstuk in het saaie/stomme/niet boeiende boek lees en het zo alsnog uitkrijg. Dat deed ik recent nog met Emma, van Jane Austen.
 4. Lees wat je leuk vind, niet wat de norm is. Deze tip sluit aan bij tip nummer 3. Ik ben zelf niet zo’n fan van literatuur, van die elitaire boeken die je gelezen ‘moet’ hebben. Als ik me weleens aan een klassieker waag, of ‘moderne’ literatuur, kom ik meestal in een reading slump terecht, dus ik heb besloten om vooral te lezen wat ik zelf leuk vind.
 5. Als je van plan bent een poos te lezen, leg alle afleidingen weg. Zorg dat je telefoon, laptop of wat je dan ook kan afleiden, minstens aan de andere kant van de kamer is. Kan dat niet, omdat je bijvoorbeeld bereikbaar moet zijn? Er zijn ook apps beschikbaar waarmee je bepaalde apps op je telefoon, of websites op de computer kunt blokkeren voor een bepaalde tijd.
 6. Zorg dat je een (kleine) to-be-read-lijst hebt en weet welk boek je kunt lezen als je je huidige boek uit hebt. Ik heb hiervoor een potje met daarin briefjes met alle ongelezen boeken die er nog in mijn kast staan en boeken die ik van plan ben om te herlezen. Ik haal er drie of vier briefjes uit, en zet die boeken klaar. Dat is mijn TBR-lijst. Omdat ik een paar boeken heb om uit te kiezen, kan ik bijna altijd iets pakken wat bij mijn stemming past.
 7. Wissel de genres waarin je leest af. Altijd maar dezelfde boeken gaat vervelen en vermindert het leesplezier. Zo heb ik, als ik een paar zware boeken heb gelezen (romans met veel drama bijvoorbeeld), vaak behoefte aan een luchtig verhaal. Of als ik een fantasy-serie uit heb, wil ik vaak graag een (christelijke) roman lezen.
 8. Eindig je dag met lezen. Lezen in bed, ik kan me niets heerlijkers voorstellen. Bijkomend voordeel is dat je lekker tot rust komt, veel beter dan wanneer je naar een schermpje zit te turen. Natuurlijk moet het boek dat je leest niet té spannend zijn, want probeer dan nog maar eens te slapen.
 9. Gebruik een timer voor je leestijd. Stel voor jezelf een week lang het doel om elke dag bijvoorbeeld 20 minuten te lezen. Kijk naar wat haalbaar is voor jou, zet een timer. Je kunt dit ook gebruiken om je leestijd op te bouwen.
 10. Doe eens mee aan een leesmarathon. Er zijn heel veel verschillende soorten leesmarathons (heus niet alleen maar 24-uurs marathons). Op deze website kun je kiezen wat bij jou past.

Heb jij nog een tip om meer te lezen?

Liefs,

Mirjam

5 Reacties

 1. Leuke tips. Ook ik lees meer, en vooral voor mezelf en voor mijn plezier. Met websites waar mensen elkaar motiveren (kwantitatief), kan ik niet zo veel. Een leesgroep die inhoudelijk discussie over een boek voert, kan mij wel motiveren. Zo lees ik nu dat dikke boek van die poolse nobelprijswinnares, en dat had waarschijnlijk alleen heel lang geduurd.
  Tip 6 is voor mij niet nodig. Even voor mijn boekenkast staan, en iets uitkiezen!
  Verder ben je nog de tip van een leesbingo in je bujo vergeten, dat heeft mij geholpen.

  1. Dank voor je reactie. De reden dat ik de leesbingo niet heb genoemd, is omdat die in andere berichten al wel duidelijk naar voren komt 😉 Maar wel tof om te horen dat het voor jou geholpen heeft om weer meer te lezen!

 2. Lezen is voor mij ultieme ontspanning en doe dit dan ook graag ‘s avonds en in de weekenden. Soms zit ik in een echte leesflow en soms lees ik dagen niet.

 3. Ah wat een fijne tips! Ik zit helaas na twee weken nog steeds een beetje in een reading slump en wil weer graag terug naar 1,5 uur lezen op een dag. Nu helpt het om op meerdere momenten een timer te zetten van bijvoorbeeld 10-15 minuten en dan te lezen. Dat lezen in bed is ook heel erg fijn. Ik ga dat ook maar weer eens oppakken want daar werd ik toch wel heel erg blij van.

  1. Ik ben blij dat je de tips fijn vindt! Hopelijk komt je leesflow weer een beetje terug de komende tijd. Maar soms zit je hoofd ook gewoon vol en dan lukt het lezen niet (heb ik tenminste vaak genoeg). Misschien kunnen we elkaar vanmiddag nog aanmoedigen om meer te lezen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: