Ik lees #21 Mijn leesgewoonten

Tot mijn grote schrik ontdekte ik vorige week ineens dat ik geen enkel ingepland blogbericht meer had (behalve dan de hoofdstukken van m’n vervolgverhaal). Die schrijfdip duurt nu wel iets te lang. Ik kon ook zo gauw geen boek bedenken om te reviewen voor vandaag, maar toen dacht ik opeens aan de superleuke Tag die Giovanna een tijdje geleden op haar blog deelde. Over leesgewoonten. Dat leek me wel een interessante om te delen!

Wanneer en hoe lang lees je?
Ik probeer elke dag minstens een uur te lezen, meestal gebeurt dit in de avond voordat ik ga slapen. Maar ook wel tussendoor, al merk ik dat ik dat de laatste tijd niet zo vaak meer doe. Ik vind het vervelend om steeds maar één hoofdstuk te kunnen lezen. Maar ik wil het toch wel vaker gaan doen, anders red ik die uitdaging volgend jaar natuurlijk niet 😉

Waar lees je?
Ik denk dat ik de afgelopen tijd toch het meest heb gelezen in/op m’n bed, maar sinds dit weekend heb ik weer een lekkere stoel in mijn kamer, dus ik denk dat ik daar ook weer heel wat uurtjes in zal doorbrengen. En ik hoop ooit in een huis te wonen met een bad, want ik ben een fanatieke badlezer. Maar goed, dat zijn dromen voor later.

Koop je vaak boeken?
Haha, weet je het antwoord op deze vraag echt niet? Ja, ik koop vaak (nieuwe) boeken, hoewel ik nu al sinds eind augustus geen boek meer heb gekocht. Ik blijf lekker doorsparen tot december en hoop dan een flinke stapel te kunnen inslaan. Het lukt me beter dan ik van tevoren had gedacht! Sinds ik m’n e-reader heb, ben ik wel iets kritischer geworden wanneer ik een boek ga kopen.

E-reader of papier?
Ik houd echt van papieren boeken en koop zelden e-books, maar ik ben ook heel erg blij met m’n e-reader en Koboplusabonnement. Vooral in bed leest zo’n e-reader een stuk fijner en omdat-ie waterdicht is, is het de perfecte gadget voor een badlezer. Toch blijft een fysiek boek de fijnste leeservaring (mits het boek niet te dik is).

Wat je favoriete kinderboek?
Dat blijft toch wel De brief voor de koning, gewoon om wat dat boek me gebracht heeft. Het heeft ervoor gezorgd dat ik van lezen ben gaan houden. Ook Koning van Katoren herlees ik regelmatig (ik ontdek een thema) en ik kan intens genieten van De grijze jager-serie, maar die serie heb ik pas ontdekt als volwassene.

Wat is favoriete genre?
Ik heb niet echt een favoriete genre, mijn leessmaak is vrij breed. Ik kan genieten van een (christelijke) roman met diepgang, maar lees ook met regelmatig een feelgood of ingewikkelde fantasy.

Van welke schrijver lees je elk boek?
Sowieso van Tessa Afshar en ik probeer alle boeken van C.S. Lewis gelezen te hebben (op zich wel haalbaar, want daar komen geen boeken meer bij). Ook heb ik alles van John Flanagan gelezen (en zelfs allemaal in m’n bezit) en ook veel boeken van Ted Dekker. Ook wil ik alle boeken van Mike Gayle en Fredrik Backman lezen en er zijn nog wel meer schrijvers waarvan ik alle boeken lees.

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?
Eh … ik vind het lastig om hier een antwoord op te geven, want een boek dat op mij veel indruk maakt en wat mijn lievelingsboek is, is voor een ander niet geschikt. Maar er zijn natuurlijk altijd wel een aantal boeken die om hun thematiek door iedereen gelezen zouden moeten worden. Ik denk dan aan boeken als Wie omkijkt, The hate u give en De bijenhouder van Aleppo.

Welk genre zul je nooit lezen?
Horror en erotica. Daar ben ik heel stellig in, knappe persoon die hier verandering in kan brengen 😉

Fictie of non-fictie?
Zo’n twee jaar geleden zou ik heel stellig fictie hebben gezegd, maar inmiddels heb ik ook ontdekt hoe waardevol en bijzonder non-fictie kan zijn. Dus lees ik nu elke dag een hoofdstuk uit een non-fictie boek.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?
Jazeker, sowieso al de boeken die ik noemde bij de vraag over welke boeken iedereen gelezen moet hebben. Zulke verhalen hebben echt de kracht om je aan het denken te zetten over onrecht, racisme en vluchtelingen. Ik denk dat het eerste boek dat ik las dat me echt aan het denken zette Gegijzeld van Evert Hartman was. Ik ontdekte dat het leven niet zo zwart-wit is als ik dacht.

Ik hoop dat je het leuk vond om over mijn leesgewoonten te lezen. Welk boek heeft jouw leven veranderd?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

  1. Het kopen van een stapeltje boeken is leuker als van 1 boek. Dan kun je thuis weer tussen de nieuwe boeken neuzen. Onbewust koop ik bijna nooit 1 boek tegelijk, behalve als ik het voor iets nodig heb.

  2. Veel van je leesgewoontes wist ik natuurlijk al ;), maar het blijft leuk om er over te lezen! En echt fijn zo’n stoel in je kamer waar je heerlijk in kan lezen.
    Hmm welk boek mijn leven heeft veranderd? Ik denk Aan de andere kant van de bergen van Elizabeth Musser. Een boek met belangrijke thematiek (vluchtelingen) en sindsdien vind ik het belangrijk dat ik niet alleen maar luchtige boeken lees maar ook realistische boeken lees met belangrijke en relevante thematiek!

    1. Heel herkenbaar wat je schrijft. Hoewel het vaak heerlijk is om lekker weg te dromen met een boek, vind ik het ook belangrijk om boeken met een wat zwaardere thematiek te lezen. Juist omdat het je blik op de wereld zoveel breder maakt! En jaaa, de stoel zit heerlijk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: