Fun facts #32 7 grappige weetjes over NaNoWriMo

Aankomende zondag is het zo ver, dan begint NaNoWriMo (National Novel Writing Month). Voor wie nog niet weet wat het is: Een schrijfuitdaging waarin schrijvers een verhaal van 50.000 woorden schrijven. Sinds 2017 doe ik elk jaar vol enthousiasme mee aan deze uitdaging, dus het leek me wel een leuk idee om een berichtje met fun facts over mijn ervaring met NaNoWriMo te delen.

 1. Er zijn al twee boeken van mij verschenen die (gedeeltelijk) tijdens NaNoWriMo zijn geschreven, namelijk Vrije val en Help! Mam is verliefd. In het voorjaar van 2021 zal het vervolg op het laatst genoemde boek verschijnen en deze schreef ik tijdens NaNoWriMo 2019.
 2. Volgens de statistieken heb ik tijdens NaNoWriMo en Camp NaNoWriMo in totaal aan zes verschillende projecten gewerkt. Het allereerste project heet Diepte en betreft een (tot nu toe) onafgeschreven manuscript. Ik schreef het in 2015 tijdens Camp NaNoWriMo in april 2015 en lange tijd heb ik gedacht dat dit mijn tweede boek zou zijn. Het gaat over Hanna en Niek, die je later tegenkomt als bijpersonages in Vrije val. Daarnaast schreef ik aan Friends 4-ever en Roos tijdens Camp NaNoWriMo. De projecten voor NaNoWriMo heb ik dus al genoemd.
 3. Ik heb dus in totaal drie keer meegedaan aan NaNoWriMo en drie keer aan Camp NaNoWriMo. In 2018 schreef ik een blog waarin ik mezelf tweevoudig NaNoWriMo winnaar noemde, maar nu blijkt dus dat ik in dat bericht gelogen heb. Maar goed, toen wist ik het verschil tussen NaNoWriMo en Camp NaNoWriMo nog niet.
 4. Mijn wordcount voor (Camp) NaNoWriMo staat op dit moment op 244.255 woorden. Maar goed, daar gaat volgende week natuurlijk verandering in komen! Ik hoop echt dat ik dit jaar de 300.000 NaNoWriMo woorden aantik.
 5. Mijn dagrecord aan woorden voor NaNoWriMo, dus de meeste woorden op één dag behaalde ik op 31 juli 2020. Ik schreef toen in één dag 5353 woorden. Dat is niet mijn algemene dagrecord, dat staat (voor zover ik weet) op 8564. Ik wil proberen om tijdens deze editie 10.000 woorden op één dag te schrijven…
 6. Ik schrijf nooit op zondag. Ook niet tijdens NaNoWriMo. Ik heb het een keer gedaan, in 2017, maar de scene die ik die dag schreef heb ik later weer verwijderd. Vanaf dat moment heb ik besloten niet meer op zondag te schrijven, gewoon … omdat het goed is één dag in de week niet te hoeven werken 😉
 7. In 2018 en in 2019 schreef ik een blog met redenen waarom je mee zou moeten doen aan NaNoWriMo. Regelmatig krijg ik berichtjes van mensen die door mijn enthousiaste verhalen over NaNoWriMo ook mee zijn gaan doen aan deze uitdaging. Dat vind ik heel erg leuk, want één van de redenen dat ik mijn blog in 2018 begon was om mensen te inspireren zelf ook te gaan schrijven!

Doe jij ook mee met NaNoWriMo?

Liefs,

Mirjam

12 Reacties

 1. Wat leuk, al deze feitjes op een rij! Ik heb het een keer geprobeerd en ben gestopt na iets van 12.000 woorden. Ik vond het echt jammer dat er niet meer motivatie en feestjes bij tussenmijlpalen kwamen op de site. Misschien doe ik ooit weer mee, maar dit jaar niet. Voor jou weer veel succes gewenst! Ik duim mee dat je de 300.000 woorden gaat aantikken.

  1. Ik weet niet hoe lang het geleden is dat je meedeed, maar tegenwoordig krijg je wel stickers ofzo voor tussenmijlpalen. Maar goed, of je daar nu zoveel aan hebt, haha. Het is mij al 3x gelukt om 50.000 woorden te schrijven, dus ik weet in ieder geval dat ik het kan, dat scheelt al iets. Maar zou leuk zijn als je volgend jaar ook weer een keertje meedeed 🙂

 2. Leuk dat je dat schrijft. Ik ben nog niet zeker, want eigenlijk heb ik niet genoeg tijd om me deze maand ‘alleen’ op schrijven te concentreren. (ongeacht de semi-lockdown) Maar misschien meldt ik me aan, en zie ik wel. Er is eigenlijk geen dwang. Hoe hou jij normaal bij hoeveel woorden je schrijft? In een excellsheet?

  1. Meedoen is belangrijker dan winnen hè 😉 Dus meedoen kan sowieso, als je niet de 50.000 haalt, maar de helft (of daar de helft van) is het ook goed hè 🙂 (Haha, ik probeer gewoon iedereen ervan te overtuigen dat ze mee moeten doen met NaNoWriMo). Ik houd normaal inderdaad m’n wordcount bij in een excelsheet, sinds januari 2020.

 3. Heerlijk al die feitjes! Elke keer als je hier over blogt dan krijg ik heel veel zin om te schrijven maar toch doe ik nooit mee. Ooit moet ik dat echt eens gaan doen. Heel veel plezier in elk geval!

  1. Jaa, zou leuk zijn als je ook een keertje mee ging doen. Het kan wel deze keer, toch? Reken je gewoon je blogwoorden enzo allemaal mee… En begin je gewoon met schrijven van iets wat je leuk vindt!

 4. Leuk om te lezen! Ik heb twee keer meegedaan (in 2017 en in 2018) en dat allebei net aan gehaald. Dit jaar heb ik in april voor het eerst meegedaan aan Camp. Dat vond ik zelfs nog fijner omdat je zelf je wordcount kan instellen. Ik denk dat ik volgend jaar november wel weer meedoe, maar ik vind dat ik voor dit jaar al genoeg gedaan heb. Ik ga niet geforceerd aan iets beginnen en stressen om het af te krijgen. Schrijven moet wel leuk blijven 🙂

  1. Je hebt helemaal gelijk: schrijven moet leuk blijven 😉 Camp is inderdaad helemaal fijn omdat je zelf je wordcount kunt instellen!

 5. Heel leuk om te lezen en wauw, een dag zelfs ruim 8000 woorden geschreven!
  Ik doe ook dit jaar weer mee aan NaNoWriMo, vijfde jaar op rij. Ik heb dit jaar voor het eerst ook een keer met Camp meegedaan, door jouw enthousiaste blog daarover. 😉

  1. Hé, wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren om mee te doen met Camp. Helaas lukt NaNoWriMo bij mij dit jaar niet zo… ik weet niet hoe realistisch het is om in een paar dagen nog 40.000 woorden te schrijven, maar ik heb in ieder geval een goede reden dat het niet gelukt is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: