Ik lees #3 Leesgewoontes

Naast schrijven lees ik graag, dat weten julie inmiddels wel. Vandaag vertel ik je graag iets over mijn leesgewoontes. Je leest in dit berichtje onder andere hoe ik beslis dat ik een boek ga lezen en waarom ik nog altijd over de jeugdafdeling in de bibliotheek dwaal!

  1. Ik lees overal. Er zijn weleens periodes in mijn leven dat ik iets minder lees dan normaal, maar eigenlijk zorg ik dat ik altijd wel een boek bij me heb. Je weet immers nooit of er onverwachts tijd is om lekker een boek te lezen!
  2. Vrijwel altijd lees ik een boek uit. Soms moet ik mezelf echt dwingen om verder te lezen, maar de meeste boeken vind ik wel mooi. Vaak zijn het de eerste 50 bladzijden die je moet lezen om te kunnen bepalen of een boek het waard is. Als een boek na 50 bladzijden nog steeds verveeld, dan leg ik hem aan de kant.
  3. Soms ben ik bang dat de stapel ongelezen boeken op raakt. Wat als er een dag komt dat er niets meer te lezen is? Wat moet ik dan doen? Als ik overvallen word door zo’n paniekreactie weet ik vaak maar een oplossing: ik ga niet meer lezen. Gelukkig vult de lijst zich vanzelf aan en gaan er bijna geen dagen voorbij dat ik niet lees.
  4. Sinds 2 jaar ben ik weer lid van de bibliotheek. Soms ga ik er alleen maar heen om een boek terug te brengen. Dat is tenminste wat ik mezelf wijsmaak. Vaak wil ik toch even kijken of er nog boeken zijn die ik nog niet gelezen heb van een bepaalde schrijver. En voor ik het weet stap ik weer met een stapel boeken de bibliotheek uit.
  5. Al in een eerder bericht vertelde ik over mijn favoriete genres. Fantasy, christelijke romans en thrillers, maar ook jeugdboeken lees ik graag. Die jeugdboeken haal ik vooral uit de bibliotheek en lezen lekker snel weg.
  6. Ik lees vaak ’s avonds in bed. Het risico is dan wel dat ik te laat het licht uit doe, omdat ik mezelf wijsmaak dat ik “nog één hoofdstuk” ga lezen. Dat worden er meestal 3. Of 5. Of ik lees het boek uit.
  7. In tegenstelling tot bovenstaand ritueel, lees ik van sommige boeken elke avond 1 hoofdstuk. Zo doe je er lekker lang over voor je het uit hebt. Ik heb dit gedaan met het boek Misschien wisten zij alles van Toon Tellegen en De kronieken van Narnia.
  8. Ik lees meerdere boeken tegelijk. Er is dan een boek wat ik in de trein lees (op mijn telefoon, via de bibliotheekapp), een boek wat in de woonkamer ligt en een boek die op mijn nachtkastje ligt. En soms liggen er meerdere boeken op mijn nachtkastje die ik allemaal aan het lezen ben. Ik probeer het wel te minderen, maar ik kan het af en toe toch niet laten.

Dat waren 8 leesrituelen van mij. Ik kan er vast wel meer bedenken, maar ik vind het zo wel genoeg.

Heb jij ook bepaalde leesrituelen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,

Mirjam

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: