Ik lees #30 Een abonnement op de bibliotheek?

Allereerst mijn excuses voor iedereen die een mini-review bericht had verwacht. Dat stond eerst wel op de planning, maar qua tijd kwam het echt niet uit. Vorige week had ik opeens nog maar twee blogberichten op voorraad, terwijl ik er normaal altijd 20 heb. Tja … ik had andere dingen aan mijn hoofd, zullen we maar zeggen 😉 Dus besloot ik nu een ander bericht te schrijven (mini-reviews kosten altijd veel tijd) en ik ga proberen om in augustus 5 boeken te reviewen in het mini-review bericht van die maand! In het bericht van vandaag gaat het over de bibliotheek…

Geen abonnement?
Mijn vorige bibliotheekabonnement liep tot maart 2020. Destijds maakte ik er al amper gebruik van, ik had meer dan 100 ongelezen boeken in mijn eigen kast staan en eigenlijk had ik het abonnement alleen voor de e-books die ik op mijn telefoon las als ik in de trein zat van Gouda naar Barneveld. Ik denk dat ik al minstens een halfjaar voordat het abonnement afliep geen boeken meer haalde. Alleen in december 2019 luisterde ik nog een boek, herinner ik me nu ik dit schrijf. Een van de eerste luisterboeken die ik luisterde.

Stopzetten
Omdat ik toch zo weinig gebruik maakte van de bieb zegde ik mijn abonnement op, volgens mij had ik dat al in december ofzo gedaan. Dus van de bibliotheeksluiting heb ik destijds geen last gehad. De stapel ongelezen boeken uit mijn kast slonk, hoewel ik in 2018 al een offensief was begonnen tegen die enorme stapel.

Ik had nog wel een paar andere redenen waarom ik mijn abonnement stopzette:

 1. Ik vond regelmatig kruimels in de boeken die ik uit de boeken haalde. Nu begrijp ik dat lezen en eten heel goed samengaat, maar brood- en koekkruimels zijn voor mijn gezondheid niet zo’n goed idee.
 2. Ook vond ik een keer een dode wesp in een boek, dat vond ik ook niet zo fris.
 3. Veel nieuwe, christelijke boeken zijn in mijn bibliotheek heel erg populair en kon ik soms pas twee jaar na verschijning lezen. Ik herinner me dat ik een keer nummer 86 was van de reservering voor een boek.
 4. Mijn bibliotheek heeft een beperkte voorraad Engelse boeken. Nu geloof ik dat het best een flinke voorraad is, maar het zijn niet de boeken die ik graag lees. Mike Gayle is er bijvoorbeeld niet te vinden.
 5. En de laatste reden is dat ik het stom vund dat je geld moet betalen voor de bieb, terwijl in heel veel landen om ons heen dat gewoon gratis is. Wat ik nog vervelender vind is dat de prijzen dus ook nog variëren per bibliotheek (gecheckt bij Anna Laura) en mijn bieb behoorlijk prijzig is.

Twijfels
Maar ja, een paar maanden geleden begon ik toch weer te twijfelen. Ik vond het altijd heerlijk om te struinen door de bibliotheek en nieuwe boeken en auteurs te ontdekken. Nu doe ik dat ook wel op mijn e-reader door alle Kobo plus boeken, maar dat voelt toch anders. En toen ik laatst bij Anna Laura was en een stapel biebboeken zag liggen was ik bijna niet meer te houden. Toch bleef ik twijfelen, want de redenen waarom ik mijn abonnement stopzette bleven allemaal nog staan. Behalve dan natuurlijk dat ik nog heel veel ongelezen boeken in mijn kast had staan, want die voorraad is inmiddels geslonken (op moment van schrijven) naar 7, e-books buiten beschouwing gelaten.

Kortingsactie
Toen maakte ik een video voor booktube waarin ik mijn kijkers vroeg redenen te geven om weer een abonnement te nemen op de bieb. Diezelfde dag fietste ik langs de bibliotheek en zag ik dat er een heropeningsactie was. Als je nu lid werd van de bieb kreeg je er drie maanden gratis bij. Bovendien maakte je ook nog eens kans om een jaar lang gratis te winnen, op het moment dat je de tiende abonnee bent (dus nr 10, 20, 30 etc.). Ik fietste naar huis en overwoog alles nog eens. En toen bedacht ik me dat het eigenlijk onzin was dat ik me zo druk maakte over die €66. Ik had de tijd ervoor best wel veel geld uitgegeven aan nieuwe spulletjes, wat bij elkaar opgeteld veel meer was dan de bieb. Bovendien betaal ik iedere maand zonder blikken of blozen geld aan Kobo voor mijn abonnement, wat uiteindelijk op jaarbasis meer geld kost dan de bibliotheek. Ik bedacht me dat ik Kobo ook makkelijk een maand kan pauzeren, op het moment dat ik weer veel eigen boeken heb én vooruit kan met de collectie van de bibliotheek. Toen ik Kobo plus nam was dat eigenlijk ook mijn voornemen om het om en om te doen. Dus de ene maand niet en de andere maand wel. Misschien ga ik daar wel naar terug en dan is het abonnement op de bieb helemaal geen extra kostenpost. Maar goed, eerst even al die e-books die ik op voorraad heb uitlezen, want ik weet niet zeker of je de lijst kwijt bent als je je abonnement opzegt en een maand later weer terugkomt. Maar wel een goede reden om voorlopig geen nieuwe boeken toe te voegen daar.

En nu?
Nu ben ik dus weer de gelukkige eigenaar van een bibliotheekpasje. Nadat ik me had aangemeld (digitaal, want ik had geen zin om weer naar de bibliotheek te fietsen) kon ik meteen gebruikmaken van het luister- en e-bookaanbod. Ik luisterde Slaap van Matthew Walker en las al meteen een paar e-books. Vorige week donderdag kon ik dan eindelijk mijn pasje activeren (die kwam met de post) en meteen nam ik zeven boeken mee, terwijl ik eigenlijk alleen van plan was om maar één boek mee te nemen. Als je de kosten van al deze boeken bij elkaar optelt, kom je ruim boven de 66 euro uit, dus ik heb m’n abonnement er al uit, heb ik daar nu zo moeilijk over gedaan?

En jij, heb jij een abonnement op de bibliotheek?

Liefs,

Mirjam

14 Reacties

 1. Leuk dat je toch weer lid bent geworden! Ik was altijd dol op de bibliotheek, maar ik ben afgehaakt toen de bieb uit het dorp vertrok en het alternatief de grote stadsbibliotheek was. En nu is de bieb in Roermond wel geweldig, maar hij ligt ook in het centrum. Erg onpraktisch om daar elke paar weken met stapels boeken heen te moeten.

  1. Ik kan me goed voorstellen waarom je bent afgehaakt bij de bibliotheek, maar wie weet komt het in de toekomst nog wel een keertje, je weet maar nooit, toch?

 2. Ja, ik heb een abonnement op de bibliotheek. aangezien ik nog geen volwassene ben is het voor mij gratis dus ja, daar moet je het van hebben😉
  Ik reserveer tegenwoordig heel veel bij de bibliotheek, omdat weinig leuke (en christelijke boeken) voor mijn leeftijd staan. maar bij reserveren kom je superleuke boeken tegen (natuurlijk ook uw boeken😉)

  1. Heerlijk! Geniet er maar van dat het gratis is, heb ik destijds ook heel veel gedaan. En eigenlijk vallen de kosten voor volwassenen ook wel mee, zeker als je bekijkt hoeveel geld je er uiteindelijk mee bespaart 😉 Ik reserveer inderdaad ook wel leuke boeken en bij mijn bibliotheek heeft elk christelijk boek een visje op de rug, zo kan je in de bieb makkelijk zien welk boek christelijk is en welk boek niet. Maar misschien heeft jouw bieb dat ook wel 🙂 En heel leuk dat je mijn boeken in de bibliotheek bent tegengekomen 🙂

 3. Ja, ik heb ook een abonnement op de bieb. En ook gratis 😉 Dat is dan weer het voordeel! Ik vind lezen echt geweldig. En uw boeken heb ik in een teug uitgelezen 😉 Ik ben blij dat er in ons dorp een bieb is!

 4. Zo leuk dat je weer een abonnement hebt! Hopelijk heb je er heel veel plezier aan 😊.
  En zoals je weet heb ik ook een abonnement die ik met heel veel plezier gebruik.

  1. Jaa, echt fantastisch. En we hebben er niet eens een podcast voor hoeven opnemen, haha. Ik heb nu al heel veel plezier van het abonnement, volgens mij heb ik ‘m er nu al bijna uit, haha. En dat kwam toch weer een beetje door die stapel biebboeken die ik bij jou thuis zag 🙂

 5. Ik heb een abonnement op de bieb en sinds kort dus ook op bieb-online.
  €47,- kost mijn abonnement, maar ook elke keer €0,10 per boek dat ik leen….
  Inderdaad best duur, maar ik vind het wel waard, al dub ik elk jaar of ik het voort zal zetten.

  1. Ja, inderdaad, dat is ook best prijzig. Ik betaal gelukkig niet voor elk apart boek, maar ik heb inderdaad wel even naar de abonnementssoorten gekeken. Er is er wel eentje die kost niet zoveel per jaar, maar dan betaal je maar liefst €1,50 per uitlening. Dan kan je (mijns inziens) beter een gewoon abonnement nemen, want als je 4 of 5 boeken hebt gelezen heb je het er al uit 🙂 Eigenlijk best jammer dat je bij de bieb per se een jaarabonnement moet nemen en het niet een keer een maand ofzo op pauze kan zetten.

 6. Om dezelfde redenen heb ik ook geen abo meer. De normale biebs zijn hier niet gratis. En vooral de nieuwe boeken duren veel te lang. Dan heb ik ze allang gekocht. Maar ik heb ontdekt dat de universiteitsbibliotheek hier en in het hele land gratis is, en voor iedereen (ongeacht of je studeert). En nog beter die hebben ook nederlandstalige boeken, die bijna niemand leent. Verder mag je oneindig veel boeken lenen (meer als 50 tegelijkertijd) en ook nog automatisch verlengd tot een half jaar. Nieuwe uitgaves zijn er wat minder. Enige minpuntje, het is geen “normale” bibliotheek, waar de boeken op categorie staan. Hier staan de boeken op datum van aanschaf en moet je dus in de computer zoeken. Wat wil je nog meer…..

  1. Haha, ik moet wel lachen om dat zinnetje ‘dan heb ik ze allang gekocht’, dat heb ik ook vaak 🙂 Al twijfel ik bij nieuwe auteurs vaak, omdat ik niet weet of ik hun schrijfstijl wel zo leuk vind. Wat tof dat de universiteitsbibliotheek wel gratis is voor iedereen en dat je daar Nederlandstalige boeken kunt lenen. En wauw, meer dan 50 boeken in één keer, dan moet je haast wel een koffer meenemen 🙂 Dat opzoeken in de computer maakt het denk ik veel meer een speurtocht naar het juiste boek, klinkt avontuurlijk!

 7. Leuk dat je toch weer een abonnement genomen hebt! Wij hebben ook een abonnement en eigenlijk altijd heeft in ieder geval een van ons wel een paar boeken uit de bibliotheek liggen, vaak zelfs allebei tegelijk. Gelukkig mogen wij geen 10 maar 12 boeken tegelijkertijd geleend hebben, en daar komen we ook altijd goed mee uit. Volgens mij zijn daarmee dan trouwens dus niet alleen de kosten (van zowel de abonnementen als de reserveringen) verschillend per gemeente, maar ook het aantal te lenen boeken.

  1. Ja, wat betreft bibliotheken zitten er echt veel verschillen per gemeente. Aan een kant zou het misschien wel handig zijn om dat wat meer gelijk te trekken, maar ik weet niet of dat haalbaar is natuurlijk. Een paar jaar geleden was het ook anders en mocht ik zelfs 20 boeken lezen met hetzelfde abonnement dat ik nu heb, dus dat is wel jammer dat het veranderd is. Toen deed ik inderdaad ook samen met mijn broer en schoonzus. Nu vind ik dat niet helemaal haalbaar. Hoewel … ik ben nu vrijwel iedere week naar de bibliotheek geweest, je kunt natuurlijk makkelijk weer een boek omruilen, 10 boeken tegelijk lezen doet niemand 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: