Schrijfpraat #39 Waar geef ik mijn royalties aan uit?

Ik was eigenlijk van plan om een nieuw bericht te schrijven over de verdiensten van de schrijver, maar ik kon geen nieuwe informatie bieden dan wat ik vorig jaar al heb geschreven en onlangs in een video op YouTube deelde. Dus besloot ik met je te delen waar ik die zuurverdiende royalties aan uitgeef!

Spaarpotje
Tot en met 2018 zag ik het geld dat ik jaarlijks van De Banier kreeg vooral als een leuk extraatje en het verdween op een grote hoop op mijn spaarrekening. Vervolgens gaf ik het uit aan allerlei spulletjes. En ik kocht altijd (minstens) één boek. Ik ontdekte dat jaar dat mijn bank allerlei spaarpotjes had en daar maakte ik veelvuldig gebruik van. Iedere maand zorgde ik ervoor dat als m’n salaris gestort was er geld ging naar elk van die potjes, mijn versie van budgetteren. Ook mijn royalties verdwenen in een spaarpotje.

Investeren
Ik besloot dat als ik iets nodig had voor mijn schrijfwerk, dat ik het geld dan uit het spaarpotje moest halen. Was er niet genoeg geld voor? Dan moest ik gewoon maar wat geduld betrachten en wachten tot er weer nieuwe royalties kwamen. Mijn uitgever betaalt maar eens per jaar uit, dus dat geduldig zijn lukt niet altijd, haha. Op die manier worden zijn mijn royalties een investering om mijn schrijfwerk nog beter te kunnen doen.

Wat kocht ik ervan?
Ik weet niet precies wat ik er allemaal van gekocht heb, omdat ik ook inkt voor de printer, printpapier en dergelijke betaal met het royaltygeld. Maar de grote uitgaven heb ik wel onthouden. In 2019 was het mijn spiegelreflexcamera waarmee ik lange tijd ook vlogs opnam. In 2020 kocht ik een computer, de hoofdreden was dat ik op mijn laptop geen video’s kon bewerken. Mijn laptop verkocht ik aan mijn moeder, dus hield ik gelukkig nog wat geld over 😉 In 2021 kocht ik drie grote dingen: een nieuwe vlogcamera met kantelbaar scherm, een zadelkruk en een nieuwe laserprinter. Deze print automatisch dubbelzijdig, in plaats van handmatig, dus dat scheelt mij een heleboel frustratie.

Verlanglijst
Dit jaar zijn mijn royalties al voor een groot deel op. Gelukkig krijg ik in november (als het goed is) van stichting LIRA geld over de uitleningen van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2021 én de e-book uitleningen over het eerste halfjaar van 2021. Ik heb namelijk nog een aardig verlanglijstje. Op dit moment heb ik eigenlijk twee spaardoelen voor mijn royalties. Ik wil toch graag een nieuwe laptop, ik ben er nog niet helemaal over uit of ik er eentje wil waarop ik video’s kan bewerken, of dat het gewoon een chromebook wordt zodat ik wat vaker kan flexwerken. Daarnaast ben ik aan het sparen voor de specialisatie redactie van de Schrijversacademie. Hiervoor zet ik ook iedere maand geld apart, bovenop de royalties. Ik wil het bedrag voor een bepaalde datum halen, maar daarvoor is wat ik maandelijks opzij zet niet genoeg, dus dan wil ik het aanvullen met mijn royalties. Het hangt een beetje van de inkomsten uit de bibliotheekuitleningen af wanneer ik ga beginnen met deze opleiding, maar ik verwacht wel dat het pas in 2022 zal zijn.

Ooit wil ik natuurlijk gewoon van mijn royalties alles kunnen kopen wat ik nodig heb, met andere woorden: in staat kunnen zijn om rond te komen van mijn schrijfwerk. Maar voor nu vind ik het eigenlijk wel prima zoals het gaat.

Gaat bij jou al je geld op één grote hoop, of heb je ook spaarpotjes (of iets wat erop lijkt)?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

  1. Wat leuk om te lezen en leuk dat je nog weet aan welke grote dingen je je royalty’s gespendeerd hebt. Allemaal handige apparaten voor het schrijven en voor je website en vlogs.
    Wat goed dat Lira ook over e-books uitgeleend via de bibliotheek een vergoeding geeft, dat wist ik niet, ik wist alleen over de gewone boeken. Maar logisch. Waarschijnlijk ook over luisterboeken dan, denk ik.
    En ik maak ook gebruik van de mogelijkheid bij de bank om spaarpotjes bij je rekening te hebben. Heel handig en makkelijk geld naar over te maken van wat er op de gewone rekening binnenkomt.

    1. Dank je wel voor je reactie. En gelukkig betaalt Lira ook over de e-uitleningen geld, ik denk ook over luisterboeken, maar er is nog geen enkel boek van mij veranderd in een luisterboek, dus dat zou ik niet weten. Spaarpotjes zijn inderdaad echt heel erg handig, ook voor budgetteren, vind ik zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: