Ik lees #36 Favoriete non-fictie van 2021

Allereerst mijn excuses dat er vorige week geen blogbericht online kwam. Ik had simpelweg geen tijd om m’n mini-reviews te schrijven. De laatste weken van het jaar zijn sowieso een beetje hectisch, maar ik doe wat ik kan. In ieder geval … vandaag vertel ik je wat mijn favoriete non-fictieboeken van 2021 waren.

Net als vorig jaar maak ik geen top 10, maar kies ik mijn favoriete non-fictie boek per maand. Volgende week hoop ik dit te doen voor mijn fictieboeken van 2021, wat heel moeilijk gaat worden, denk ik. Maar goed, eerst non-fictie. Ik probeer ook bij elk boek te delen wat de belangrijkste les voor mij uit dit boek was.

PS: Sommige boeken noem ik helemaal niet in dit stukje, ik had weer eens geen tijd om een nieuwe foto te maken

Januari 2021
In januari las ik vier non-fictieboeken, maar de onbetwiste favoriet is Hollen, rennen, vliegen van Kevin DeYoung. Een boek over geloven en haast. Een belangrijke les die ik van dit boek heb geleerd was om altijd wanneer je iets hoort om voor te bidden, dat het beste meteen op dat moment kan doen. En daarna mag je ook gewoon doorgaan met je leven, je hoeft niet de last van iedereen op je schouders te nemen, dat kan namelijk niet.

Februari 2021
In februari las ik zelfs vijf non-fictieboeken en de favoriet die ik daar gekozen heb is Goed werk van Tim Keller. Ik zat op dat moment best in een werk-dip (achteraf bleek dat door long covid te komen) en heb er veel aan gehad om mijn werk weer als geschenk van God te zien.

Maart 2021
In maart las ik ‘maar’ twee non-fictieboeken (wat ik minstens moest doen per maand van mezelf) en ik vond het erg moeilijk om een favoriet te kiezen. Ik vond allebei de boeken niet zo, maar koos uiteindelijk voor Naturally Supernaturally. Het boek leerde me wel om buiten de geijkte paden te denken en meer van het geloof te verwachten.

April 2021
Ook in april las ik twee non-fictieboeken en ik koos als favoriet Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sumin. Ook al ben ik geen Boeddhist en vond ik niet alles even aansprekend, hielp het boek me wel om het af en toe wat rustiger aan te doen en realiseerde ik me dat ik niet alles kan doen.

Mei 2021
In mei leek het er heel lang op dat ik niet eens één non-fictieboek zou lezen, maar uiteindelijk werden het er toch vier. Mijn favoriet die maand was C.S. Lewis: a life, een biografie geschreven door Alister McGrath. Ik ontdekte dingen over C.S. Lewis die ik nog niet wist en bekeek zijn boeken ook weer met een andere blik.

Juni 2021
Deze maand las ik drie non-fictieboeken en de favoriet van de maand was toch wel Garden City. Ik kwam er tot mijn teleurstelling achter dat ik in dezelfde maand ook How to be miserable las, die vond ik ook heel erg tof. Maar Garden City leerde me om op een compleet nieuwe manier naar mijn werk, roeping en leven te kijken.

Juli 2021
In juli las ik ook drie non-fictieboeken. Ik moest even nadenken over mijn favoriet, maar dat is Elementaire gewoontes geworden van James Clear. Ik schreef een tijdje geleden een blogpost over productiviteitsboeken en wat ik daarvan vind, maar Elementaire gewoontes blijft wel een soort uitzondering. De auteur heeft namelijk een ernstig ongeluk gehad, waardoor hij zichzelf wel gewoontes aan moest leren om nog iets te kunnen doen in zijn leven. Ik denk dat mijn grote bezwaar tegen veel productiviteitsboeken is dat ze zo weinig rekening houden met bijvoorbeeld chronisch ziek-zijn, waardoor je niet iedere dag aan kunt staan, of maar een klein gedeelte van de dag. Elementaire gewoontes speelt hier juist een beetje op in, door gewoontes te creëren maak je je leven makkelijker, juist als je chronisch ziek bent of keihard structuur nodig hebt.

Augustus 2021
In augustus bleef de non-fictie weer wat achter, ik las twee non-fictieboeken en mijn favoriet van die maand was Daarom ga ik naar de kerk van ds. Van de Weg. Het hielp me de kerkgang weer meer waarderen.

September 2021
In september las ik drie non-fictieboeken en mijn onbetwiste favoriet van die maand was The ruthless elimination of hurry van John Mark Comer. Met Anna Laura maakte ik hier een podcastaflevering over en daarin kan je belangrijke lessen die ik leerde horen. Een belangrijke les die ik nu probeer toe te passen (door stevig te ontspullen en minder te kopen) is dat iets wat je koopt niet alleen geld kost, maar ook tijd.

Oktober 2021
In oktober las ik weer vier non-fictieboeken en mijn favoriet van die maand was Dingetjes van dertigers. Daarin las ik dat voor een christen er nog een Later is en dat we dus niet alles nu hoeven te doen en mogen daarin een zekere rust ervaren.

November 2021
Haha, de titel van mijn favoriete non-fictieboek in november lijkt wat tegenstrijdig met de les die ik in september leerde. Het is namelijk Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma. Maar het was wel heel goed om dit boek weer te lezen, want ik heb de laatste tijd zoveel geld uitgegeven aan spullen en hierdoor stokte dat een beetje. Ik wil echt minder spullen gaan kopen, helemaal in 2022. Ik hoop er zelfs af en toe over te bloggen…

December 2021
Deze maand is natuurlijk nog niet voorbij, maar ik heb zo ongeveer m’n hele leeslijst al wel uitgezocht voor december. Daar is alleen plaats voor herlezen non-fictieboeken. Ik heb het boek zelfs nog niet uit en hij stond vorig jaar ook in mijn favorietenlijst van december, maar ik weet zeker dat er niks anders op gaat komen. Het gaat om Finding God’s life for my will van Mike Donehey. En wat ik hier allemaal van leerde… Misschien schrijf ik er nog weleens een aparte blog over. In ieder geval dat dankbaarheid een schild is om je hart te beschermen tegen bitterheid.

Wat was jouw favoriete non-fictieboek van 2021?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.