Ik lees #24 Favoriete boeken van 2020

Officieel is donderdag de dag dat ik met je over lezen en boeken praat, maar traditioneel plaats ik op de laatste dag van het jaar een terugblik op mijn (schrijf)jaar. Daarom besloot ik het bericht met mijn favoriete boeken van het jaar een dag eerder te plaatsen. Ik ben dit jaar begonnen met de Lezen met Mirjam blogs, waarin ik je steeds iets vertelde over mijn favoriete boeken van die maand. In de post van vandaag ga ik per maand één favoriet kiezen om er zo achter te komen wat nu mijn favoriete boeken van 2020 waren. Lees je mee?

Januari 2020
Ik denk dat ik deze maand meteen voor de moeilijkste keus kom te staan, ik las deze maand namelijk drie boeken waar ik maar lastig een favoriet uit kan kiezen. Maar ik ga uiteindelijk voor Something to live for van Richard Roper. Een prachtige schrijfstijl en, zoals ik het in mijn reading journal beschrijf: “Wat een tragisch mooi boek is dit.” Ik heb zo’n 230 boeken na dit boek gelezen en toch denk ik met regelmaat terug aan dit verhaal, wat het echt een heel bijzonder boek maakt voor mij!

Februari 2020
Het is ongelooflijk maar mijn favoriete boek van februari is een non-fictie boek over financiën: Duur huis, nooit thuis, geschreven door Renée Lamboo. Het heeft me veel geleerd over geld en ik heb echt het gevoel dat ik dat nu veel meer op orde heb dan aan het begin van het jaar! Ik heb het boek zelfs op de lijst herlezen boeken gezet voor 2021, om mezelf weer enthousiast te maken voor sparen.

Maart 2020
Maart was een ingewikkelde leesmaand. Het coronavirus was net in Nederland gearriveerd en ik vond het moeilijk om van het lezen te genieten. Mijn favoriete boek van die maand is Onder moeders vleugels van Louisa M. Alcott. Ik ben heel benieuwd naar het origineel (met alle delen), waar de film Little women ook op is gebaseerd.

April 2020
In april kwam mijn leesplezier weer een beetje terug. Ook hier vind ik het weer lastig om een favoriet te kiezen, maar ik denk dat ik ga voor Legendary, het tweede deel uit de Caraval-trilogie, geschreven door Stephanie Garber. Dit is een originele fantasy trilogie waarin alles mogelijk lijkt te zijn en die goed in elkaar zit!

Mei 2020
Ook voor mei kies ik een tweede deel uit een trilogie als favoriet boek van die maand, namelijk Donker vuur van Lynn Austin. Ik had nog niet vaak boeken gelezen over de burgeroorlog in Amerika en de ontwikkeling die het hoofdpersonage in dit boek doormaakte vond ik echt geweldig!

Juni 2020
Een favoriet boek voor deze maand kiezen is dan totaal niet moeilijk! Dat was zonder twijfel The Guernsey literary and potato peel pie society, geschreven door Mary Ann Shaeffer en Anne Barrows. Leukste quote uit het boek: “Men are more interesting in books than they are in real life!”

Juli 2020
Het mooiste boek dat ik in juli las was toch wel Anno Domini 33, geschreven door Ted Dekker. Ik leerde er veel van over geloof en overgave en dat allemaal door een boek!

Augustus 2020
En nu gaat het moeilijk worden. In augustus las ik namelijk 31 boeken en daar zaten echte pareltjes tussen. Had ik toch niet helemaal gelijk toen ik zei dat ik in januari voor de moeilijkste keus stond. Maar goed, als ik echt moet kiezen ga ik voor The hate u give, omdat ik er veel van geleerd heb!

September 2020
Ook deze maand sta ik weer voor een moeilijk keuze, want ik las een heleboel prachtige boeken in september, ik twijfel nog steeds tussen Half a world away en American Dirt. Maar goed, aangezien ik had beloofd dat ik echt zou kiezen ga ik toch voor Half a world away van Mike Gayle, omdat ik voor augustus ook al een boek met een maatschappelijk thema had gekozen als favoriet.

Oktober 2020
Mijn favoriet voor oktober is toch wat makkelijker te kiezen, ondanks dat ik die maand ook veel toffe boeken las. Dat is namelijk Zwanenlied van Janny den Besten. Het was prachtig en zwaar emotioneel. Echt, ik heb volgens mij nog nooit zoveel gehuild om een boek.

November 2020
Ook deze maand las ik weer veel mooie boeken en als favoriet kies ik Het vijfde gewijde dagboek van Adrian Plass: het gemeenteweekend. Het was een boek wat tranen in mijn ogen bracht, maar waar ik ook heel hard om gelachen heb. Ik heb het boek nog steeds op mijn e-reader staan (de meeste e-books gooi ik eraf nadat ik ze gelezen heb via Kobo plus) en af en toe herlees ik wat passages!

December 2020
Op het moment dat ik dit bericht schrijf is december nog niet voorbij, maar ik heb mijn favoriete boek alvast uitgekozen, omdat ik zeker weet dat ik geen beter boek ga lezen! Ik heb het over Finding God’s life for my will van Mike Donehey. Nadat ik het voorwoord had gelezen, had ik eigenlijk al spijt dat ik dit boek niet meteen gekocht heb toen die verschenen was. Er zaten zoveel wijze, waardevolle lessen in dat ik meteen een exemplaar voor mezelf heb besteld (ik leende het boek van Anna Laura).

Conclusie
Al met al is het best een gevarieerd lijstje geworden zo, mijn doel om zo gevarieerd mogelijk te lezen in 2020 is volgens mij aardig gelukt en ik heb ook al mijn leesdoelen dit jaar behaald! Ik heb echt ongelooflijk veel zin in het nieuwe leesjaar en de uitdaging die ik voor mezelf gesteld heb!

Welk boek uit deze lijst wil jij ook graag lezen?

Liefs,

Mirjam


6 Reacties

  1. Veel van de boeken uit jouw lijstje heb ik al gelezen maar een paar nog niet! Ik wil nog steeds The hate u give lezen dus die gaat sowieso op mijn lijstje voor volgend jaar! Echt leuke favoriete heb je trouwens, in een paar kan ik mij ook helemaal vinden.

    1. Tja, dat onze lijstjes een beetje overeenkomen is natuurlijk geen verrassing 🙂 Een paar van jouw favorietenlijst heb ik ook nog niet gelezen, dus die gaan weer op mijn TBR. The hate u give moet je echt snel een keer lezen, is een mooi boek!

  2. Mooi lijstje! Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott wil ik hele graag lezen en staat op mijn nog-lezen-lijst. En volgens mij heb ik de aardappelschillen society (zoiets is de Nederlandse titel geloof ik) liggen tussen tussen mijn stapel nog-te-lezen, heb ik ooit eens gekregen. Het wordt hoogtijd om die enorme stapel eens door te lopen en te kijken wat ik heb liggen én dit jaar ga lezen. 😉

    1. Dank je wel voor je leuke reactie! Enne ik zou The Guernsey literary and potato peel pie society zeker lezen, hij is echt heel erg leuk! Zo’n hoge nog-te-lezen stapel is aan een kant wel fijn, denk ik, want je weet zeker dat je wat te lezen hebt, maar soms ook best lastig denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: