Schrijfpraat #51 Aan welke projecten werkte ik in 2021?

Als je m’n blog trouw volgt weet je het antwoord op deze vraag misschien wel, maar het leek me leuk om even een update te plaatsen van de projectenlijst die ik begin 2021 met je deelde. Aan het begin van dit jaar had ik woeste plannen om van dit jaar het beste schrijfjaar ooit te maken. Of dat gelukt is … daar doe ik nu nog geen uitspraak over. Maar ik praat je wel bij over de status van de projecten waar ik in 2021 aan wilde werken.

Wat ‘moest’
Destijds maakte ik een lijstje met projecten waar ik aan moest werken van mezelf in 2021. Tot mijn grote opluchting heb ik eigenlijk alles kunnen doen wat op die lijst stond. Ik loop ze stap voor stap na.

 • Herschrijven Samen! deel 3 // Oké, het heeft heel, heel veel voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk staat nu wel de beste versie op papier. Op het moment dat ik deze blog schrijf ligt het manuscript nog bij m’n redacteur. Het boek heeft inmiddels een titel en een cover, maar die houd ik nog heel even geheim. Uiteindelijk heeft het werken aan dit project me veel meer tijd gekost dan ik graag zag en dat heeft zeker invloed gehad op mijn schrijfwerk, maar nu is het dan ein-de-lijk (zo goed als) klaar.
 • Schrijven eerste versie Samen! deel 4 // Eerlijk is eerlijk, dit heb ik op moment van schrijven (begin december) nog niet af, maar ik ben al wel aardig op weg dus ik heb het volste vertrouwen dat het me wel gaat lukken! Ik ben al over de helft, dus het is zeker goed gegaan.
 • Het verhaal van Roos afmaken // Mijn langstlopende project rondde ik ook af en hoe. In september verscheen mijn achtste boek No fear wat het verhaal van Roos is. Toen ik m’n projectenlijst voor 2021 opstelde had het verhaal nog geen titel en nu is het gewoon een boek dat iedereen kan lezen. Ik heb al veel positieve reacties op dit persoonlijke verhaal gekregen en ben blij dat ik dit heb kunnen afronden in 2021.
 • Friends 4-ever iedere week een hoofdstuk delen // Dit is niet helemaal gelukt, maar gelukkig grotendeels wel. Tot vier keer toe kwam er geen hoofdstuk online, maar ik hoop nu wel weer meer vooruit te werken zodat ik niet vaker hoef over te slaan, ook in drukke periodes in mijn leven niet.

Andere projecten
Ik had nog een heel rijtje andere projecten opgesteld waar ik ook aan wilde werken. Helaas is daar een stuk minder van gekomen. Dit kwam, onder andere door de lange nasleep van het coronavirus waar ik last van had. Maar voor 2022 heb ik goede hoop dat (een deel van) deze projecten van de grond gaan komen.

 • Het allegorische verhaal De stad. Hier heb ik gelukkig wel aan kunnen werken, al had ik graag de eerste versie hiervan willen hebben. Ik heb net gecheckt en ik heb toch al 9 hoofdstukken (van de geplande 50) geschreven en dat is goed voor ongeveer 15.000 woorden. Al vraag ik me wel af of hoofdstuk 9 al af was, dat zou ik moeten kijken in de hoofdstukplanning. In 2022 krijgt dit project zeker prioriteit.
 • Bergen van chaos, het verhaal dat ik samen met mijn broer schrijf, kreeg dit jaar geen aandacht. Hooguit dat mijn broer en ik tegen elkaar zeiden: ‘Daar moeten we echt mee verder.’ En toen ik de basis van dit project deelde met J. leek het hem ook een goed idee om hier weer aan te gaan werken.
 • Feelgoodverhalen, in januari 2021 had ik twee ideeën voor feelgoodverhalen. Inmiddels zijn daar heel wat ideeën bij gekomen, zelfs eentje voor een serie van zeven boeken. Maar er is helaas niets concreets uit mijn handen gekomen hiervoor.
 • Young adult over Thomas en Rachel. Ook hier heb ik niets voor gedaan, afgezien van een paar writing prompts rondom het thema. Maar goed, het idee ligt er nog wel en ik geloof dat als ik er aandacht aan geef ik in een maand tijd heel ver zou kunnen komen hiermee. Ondertussen is er nog wel een idee bij gekomen, namelijk het manuscript van Niek en Hanna herschrijven.
 • Bijbels historische roman. Pfoeh, ik zou bijna moedeloos worden van die lange rij projecten waar ik aan had willen werken, maar waar ik niets mee heb gedaan. Hoewel … helemaal niets is niet waar. Ik herschreef een kort verhaal in Bijbels historische setting (ongeveer dezelfde setting als het verhaal dat ik in mijn hoofd heb) en publiceerde deze op mijn blog om geld in te zamelen voor het LCJ en TWR.
 • Iets met het vervolgverhaal. Ook hier ben ik alleen in mijn hoofd verder mee gekomen, maar eigenlijk weet ik nog steeds niet precies wat ik er nu mee wil. Maar goed, komend jaar kan ik daar weer over nadenken.
 • Thijmen en Thirza. Hier heb ik ook niets mee gedaan en ik vraag me nu af of ik het verhaal wel wil vertellen, al deelde ik een tijdje geleden een blog dat ik het wel graag wilde doen.

En nu?
Tja, ik heb dus vooral aan de optionele ideeën niet veel gewerkt, maar van tevoren kon ik natuurlijk niet weten dat het zo’n raar jaar zou worden waarin ik echt op zoek moest naar de balans tussen mijn beperkte energie en mijn verlangen om te schrijven. Ik hoop in 2022 echt wel wat projecten van deze lijst te kunnen strepen. Maar goed … uiteindelijk zijn er het afgelopen jaar alleen maar ideeën bij gekomen, in januari vertel ik je daar graag meer over. Ik hoop in 2022 ook wat meer schrijftijd te hebben, maar, zoals al eerder gezegd, later meer daarover.

Welk idee van de ‘andere projecten’ lijst spreekt jou het meest aan?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Toch het project van Rachel denk ik! Leuke foto trouwens! heel veel suc6 in 2022…. No Fear vond ik denk ik wel uw hoogtepunt, voor mij dan. Ook omdat ik hem zelf gekocht heb, denk ik 😉 Wel superleuk om te lezen! Ik ben ook heel erg nieuwsgierig naar project ‘De Stad.’

  1. Wat leuk! Dat project gaat in 2022 op mijn ‘moet’ lijst, want ik wil graag weer een Young Adult schrijven. En ook ‘De stad’ ga ik zeker aan verder schrijven. En wat leuk om te horen dat je No fear zo mooi vond 🙂 Ik ben er zelf ook heel erg blij mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.