Ik lees #38 Leesdoelen 2022

Een week geleden schreef ik nog dat ik niet zeker wist of ik dit jaar wel een doelenbingo zou doen, dezelfde dag ging ik nog aan de slag met mijn leesdoelen voor 2022 en ik besloot uiteindelijk om tóch een bingokaart te maken. Uiteraard heb ik er wel opgelet dat de lat voor mijn leesdoelen niet te hoog ligt dit jaar.

Ik wil me in 2022 graag meer concentreren op m’n schrijfwerk en de redacteursopleiding, vandaar dat ik het op leesgebied wat rustiger aan wil doen. Ik zet alle doelen op een rij en licht ze – waar nodig – even toe.

Rij 1

 • 120 boeken lezen // Het voelt een beetje als een anti-climax na mijn leesdoel van vorig jaar, maar 120 boeken is nog steeds een flink aantal. Ik heb hier uiteindelijk voor gekozen omdat ik dan gemiddeld 10 boeken per maand moet lezen om aan mijn doel te komen. Op moment van schrijven schiet het lezen nog niet echt op, dus ik verwacht in de maanden die nog gaan komen wat meer te moeten lezen dan nu.
 • 24 nieuwe schrijvers ontdekken // Dus boeken lezen van auteurs waar ik nog niet eerder een boek van heb gelezen.
 • 80 ‘nieuwe’ boeken lezen // Zoals altijd bedoel ik hier niet net gepubliceerde boeken, maar boeken die ik nog niet eerder heb gelezen. Op zich is 80 nog vrij laag, het betekent dat ik 40 boeken mag herlezen, maar waarschijnlijk worden het wel meer dan 80 nieuwe boeken.
 • Maximaal 25 nieuwe boeken kopen // Hier hoop ik binnenkort een nog wat uitgebreider blogbericht over te schrijven. Maar aangezien ik de afgelopen jaren iedere keer bijna 100 nieuwe boeken kocht is het voor mij een flinke uitdaging om binnen dit budget te blijven. Ik hoop zelfs nog minder nieuwe boeken te kopen, maar zoals al gezegd: later meer hierover.
 • 1.000 abonnees YouTube // Ik hoop met mijn Engelstalige YouTube kanaal dit jaar wel de duizend abonnees aan te tikken. Voor mijn Nederlandse kanaal is zoiets onmogelijk (neem ik aan), maar hiervoor is het wel haalbaar denk ik.

Rij 2

 • TBR-lijst // Op de rechterbladzijde in mijn leesjournal heb ik een lijstje gemaakt van de boeken die ik dit jaar in ieder geval wil lezen.
 • Ongeveer 1 blz. per boek in m’n journal // Ik wil dit jaar ook meer aandacht aan mijn leesjournal besteden en elk boek een hele bladzijde geven voor reviews etc. Dit helpt denk ik ook bij het delen van de reviews op mijn blog.
 • 40 Engelse boeken lezen // Ongeveer een derde van de boeken die ik lees moeten in het Engels zijn. Meer mag natuurlijk altijd.
 • Boek met een getal in de titel // Volgens mij zijn er een heleboel boeken met een getal in de titel, dus dit komt vast goed!
 • Boek met een kleur in de titel // Ook dit zal geen enorme uitdaging zijn, maar wel heel leuk om uit te zoeken.

Rij 3

 • Minstens 1 non-fictie per maand // Omdat ik minder boeken lees, hoef ik ook minder non-fictie te lezen. Al mag het natuurlijk altijd meer dan één boek per maand zijn.
 • 10 nieuwe non-fictie // Ook non-fictie herlees ik graag en om dat een beetje in te perken wil ik minstens 10 nieuwe non-fictie boeken lezen.
 • 30.000 bladzijdes lezen // Ik had hier eerst 35.000 bladzijdes staan, maar wilde het haalbaar voor mezelf houden. Op zich moet het zo makkelijk lukken, want 30.000 delen door 120 is 250. Gemiddeld moet een boek dus uit 250 blz’s bestaan om hieraan te komen.
 • 10 Nederlandse auteurs // Ook dit jaar wil ik weer boeken lezen van 10 verschillende Nederlandse auteurs.

Rij 4

 • 3 klassiekers lezen // Klassiekers zijn niet mijn favoriete boeken, maar ik ga wel proberen om er dit jaar 3 te lezen.
 • 5 keer een debuut lezen // Misschien haal ik dit doel wel heel snel, maar vooralsnog ga ik voor 5 debuut romans (het hoeft trouwens niet per se een roman te zijn, maar ik weet het meervoud van debuut niet. Debuten? Debuuts?).
 • 24 boeken met één woord als titel // Vorig jaar besloot ik om 75 boeken te lezen waarvan de titel uit één woord bestond, dat is me uiteindelijk niet gelukt en ik heb het toen veranderd in 50. Uiteindelijk heb ik er denk ik 55 gelezen ofzo. Nu ga ik voor 24 boeken, dat vond ik wel een mooi getal.
 • Boek met een landnaam in de titel // Ik heb geen idee wat ik mezelf aandoe met deze. Een paar jaar terug heb ik meerdere boeken gelezen met een landnaam in de titel, maar ik zou zo gauw geen boek weten. Dus deel je tips vooral in de comments.
 • 10 boeken die gepubliceerd zijn in 2022 lezen // Ook al wil ik minder boeken kopen, ik hoop wel een aantal nieuwe boeken te lezen. Gelukkig heb ik een abonnement op de bibliotheek en gaat het met de reserveringen redelijk snel. Bij ons hebben ze ook nog het sprinter-concept, dan leen je een boek voor twee weken (in plaats van drie). Dit zijn veelal nieuw gepubliceerde boeken die heel populair zijn. Je kunt het boek niet verlengen, dus moet je het snel uitlezen. Op die manier hoop ik toch veel nieuwe boeken die ik niet per se wil kopen te lezen.

Rij 5

 • 10 boeken uit 2021 // Er staan ook nog een heleboel boeken die gepubliceerd zijn in 2021 op mijn lijstje, dus dit komt vast goed.
 • Biografie lezen // Ik heb nog geen idee van wie. Jullie tips?
 • Maximaal 6 maanden Kobo plus // Ook hierin wil ik minderen en meer halen uit mijn bibliotheek abonnement. Het afgelopen jaar was het kobo plus abonnement zeker de moeite waard, maar toen ik laatst mijn financiën onder de loep nam wilde ik hier toch in snijden. Het mooie is dat wel al je boeken op je plank blijven staan, je kunt ze alleen niet lezen. Dus als je (tijdelijk) je abonnement stopzet en ‘m daarna weer activeert kan je gewoon verder waar je was gebleven.
 • Het boek van J. lezen // Zoals je misschien wel weet schrijft J. ook en hij heeft één manuscript afgerond. Vorig jaar heb ik beloofd te gaan lezen als m’n challenge voorbij was (daar kon ik ‘m namelijk niet bij meetellen). Dus dat moet dit jaar wel gebeuren natuurlijk 😉
 • 40 Booktube video’s // Vorig jaar maakte ik een groot deel van het jaar twee video’s in de week voor m’n booktube kanaal. Dat vind ik nu iets te veel van het goede, maar ik ga wel proberen om iedere week een video te uploaden. Net als bij mijn Nederlandse kanaal over schrijven laat ik de mogelijkheid om af en toe een week over te slaan.

Zo, dat zijn mijn leesdoelen voor 2022. Heel veel doelen hebben gelukkig overlap met elkaar en ik hoop aan het einde van het jaar (voor de derde keer op rij) bingo te kunnen roepen.

Wat zijn jouw leesdoelen voor 2022?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

12 Comments

 1. Leuke doelen en ook nog haalbaar, voor als je nog meer te doen hebt…. Een land in de titel: Julie Caplin schrijft hele aardige romantische boeken, en bij de engelse uitgaven heb ik er 2 met een land (oa. Ireland) gezien. Momenteel heb ik net uit: “das kleine Chalet in derSchweiz”, maar de engelse titel is met “swiss”, dus past niet. Succes!

  1. Ja, dat dacht ik zelf ook wel dat ze haalbaar waren 🙂 Ik heb inmiddels al een boek gevonden voor het land, maar wie weet … ga ik wel meer boeken lezen met een landnaam in de titel. Bedankt!

 2. Mooie doelen. Lijkt me ook best haalbaar.
  Dat van Kobo Plus wist ik niet. Ik heb nooit zo’n abonnement geactiveerd vanwege de prijs, maar als je het tijdelijk stop kunt zetten, vind ik het iets om toch nog eens naar te kijken.
  Ik wens je een fijn (en ontspannen;)) leesjaar!

  1. Dank je wel voor je reactie! Ja, je kunt gewoon per maand een abonnement nemen en een kleine bonus: De Banier zet eigenlijk meteen hun e-books op kobo plus, dus je hoeft dan niet zo lang te wachten bij de bibliotheek en meteen mijn boeken lezen 😉

 3. Leuk om je leesdoelen voor dit jaar te lezen! Mooie doelen heb je en zeker ook haalbaar. Ik ben heel benieuwd hoe het lezen van een derde van het aantal boeken dat je vorig jaar las gaat bevallen. Of het echt een anticlimax zal zijn, of het juist heerlijk ontspannend is, of dat je ongemerkt toch veel meer gaat lezen. 😉

  1. Dank je wel voor je leuke reactie! Tot nu toe gaat het lezen vrij traag, maar ik denk dat het vanzelf wel weer goed gaat komen en dat ik dan ongemerkt meer zal gaan lezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.