Ik lees #42 Mijn reading journal

Het staat al een tijdje op mijn lijstje om eens een blog te schrijven over mijn reading journal. De laatste keer dat ik er uitgebreid over schreef was in mijn brief aan Anna Laura, in februari 2021. Dit jaar probeer ik wat meer aandacht te besteden aan mijn reading journal en het leek me leuk er af en toe een blogberichtje over te delen, met wellicht wat mooie bladzijden. Vandaar het bericht van vandaag!

Wat houd ik bij in mijn reading journal?
Ik begon met het bijhouden van een reading journal in augustus 2019. Ik vond het heerlijk om dingen op te schrijven over de boeken die ik las en uiteraard hield ik er nog meer in bij. Dit stond allemaal in mijn eerste reading journal:

 • Een lijst met alle gelezen boeken in dat jaar.
 • Mijn leesbingo van dat jaar.
 • Mijn TBR
 • Reviews van de boeken die ik had gelezen (vaak heel kort en bondig beschreven)
 • Mijn verlanglijstje
 • De boeken die ik had gekocht dat jaar.

2021
In 2021, het jaar van mijn belachelijke leeschallenge, hield ik nog steeds mijn reading journal bij, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de laatste maanden niet heel erg actief was. Soms moest ik van een halve maand boeken bijwerken (wat best lastig is als je een boek per dag leest). In het begin hield ik ook leuke pagina’s met statistieken bij, maar ook dat raakte in de vergetelheid. Dat moest anders in 2022, besloot ik.

2022
In 2022 wilde ik weer iedere maand een terugblik op mijn leesmaand schrijven, inclusief wat statistieken. Ook wilde ik per boek meer aandacht dan nu, dat zou ook het schrijven van mini-reviews makkelijker maken, dacht ik. Daarnaast wilde ik wat meer knutselen in mijn leesjournal. Tot nu toe lukt het aardig. Ik besteed nog steeds minder tijd aan mijn leesjournal dan ik zou willen, maar dat komt ook omdat ik het de afgelopen twee maanden behoorlijk druk heb gehad en in januari zat ik niet lekker in mijn vel. Statistieken heb ik nog niet gemaakt, maar wil ik wel gaan doen vanaf april. Ieder boek krijgt nu z’n eigen bladzijde in het boek en dat scheelt zeker bij het schrijven van mini-reviews. Ik vind het echt heel erg leuk om te doen en hoop er ook echt wat meer tijd aan te kunnen besteden vanaf april. Nu plak ik vaak gehaast een bijpassende sticker bij de bladzijde over het boek en dat vind ik voor nu prima, maar dat gaat binnenkort wel veranderen, hoop ik.

Ik hoop dat je het leuk vond om wat meer te lezen over mijn reading journal en dat je in de toekomst hier graag meer van wilt zien. Laat me het dan vooral weten in een reactie!

Houd jij je gelezen boeken bij?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. De statistische dingen, leesbingo en de aankopen etc in mijn bulletjournal. Van elk gelezen boek maak ik en groter of kleiner verslag in een A4 schrift. Ook schrijf ik daar uitgave jaar etc. bij. Maar als ik een recensie voor GR schrijf, dan print ik die uit en plak ik die erin. Verder heb ik nog een excell-sheet met alle aankopen, gelesen boeken en mijn ongelezen boeken. Meer als overzicht, maar ook als basis voor een jaarstatistisch overzicht. Je ziet, complex maar zo werkt het voor mij.

 2. Jaa, in een speciaal schriftje, samen met mijn woordaantallen en schrijfuren! Deze maand maar 10 boeken gelezen, dus gaat niet zo goed maar zoals ik al eerder zei heb ik gewoon een tekort aan leuke boeken?? maar ja, komt vast wel weer goed en superleuke blog weer, leuk om te zien hoe jij het bijhoudt!

  1. Super! Heel leuk dat je het ook allemaal bijhoudt. Enne… zoals ik in een andere reactie ook schreef: deze maand komt er weer een heel leuk boek bij: Help! Herrie in huis

 3. Ja zeker, ik had een ook een soort van Journal met boeken die ik gelezen had, ideeën voor nieuwe verhalen en tips. (En nog meer dingetjes) Tegenwoordig hou ik het niet meer heel erg bij maar m’n boeken nog wel. Uw Journal ziet er heel leuk uit!?

  1. Leuk om te horen! Snap ook wel dat je het tegenwoordig minder bijhoudt, ik vind het ook nog steeds best lastig om te doen. Dankjewel 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: