Persoonlijk #26 Een nieuw avontuur 2

Mijn eerste persoonlijke bericht kreeg de titel: Een nieuw avontuur. Deze titel vond ik zo passend, dat ik ‘m weer gebruikt heb voor dit bericht. Het vertoont namelijk nogal wat overeenkomsten met het bericht van bijna 4 jaar geleden. Bovendien was het ook het beste dat ik kon verzinnen, er paste echt niets anders bij dit bericht. Ben je er klaar voor?

Het eerste kwartaal van 2022
Tja, de eerste drie maanden van het nieuwe jaar waren hectisch en verliepen heel anders dan ik van te voren had gedacht. Nu is dat eigenlijk wel vaker zo met het leven, dus het zou me niet moeten verrassen. Ik wist begin januari dat mijn afscheid bij het IKC (voorheen LCJ) eraan zat te komen. Zoals je wellicht weet was ik van plan mijn eigen bedrijf te beginnen in april en daar deed ik in januari wat onderzoek voor. Het vloog me af en toe echt aan, ik wist echt even niet of ik verstandig bezig was. Toen daar nog een glutenfout bovenop kwam was er van mijn mentale gezondheid niet zo heel veel meer over. En toen kwam er eind januari ineens een plottwist: De Wedloop werd per 1 maart overgenomen door een nieuwe eigenaar en hij was op zoek naar personeel. Daar hoefde ik niet heel lang over na te denken en zo geschiedde het dat ik in februari meerdere keren achter de kassa van mijn favoriete boekhandel stond om ingewerkt te worden. In maart begon het grote avontuur in de boekhandel echt. Maar… ik moest ook mijn werk bij het IKC op een goede manier afronden. Dat was soms echt jongleren met de tijd en energie die ik had.

En nu…
Maar nu is het voorbij. Tenminste, nu jij dit leest. Nu ik dit schrijf heb ik nog twee weken te gaan, maar dat komt vast goed. Ik heb tegenover vrienden en familieleden al verschillende keren de vergelijking gemaakt met augustus 2018. Voordat ik in april 2019 bij het LCJ (nu IKC) ging werken heb ik acht maanden geen baan gehad. Ik focuste op mijn schrijfwerk en mijn herstel na de diagnose coeliakie. Achteraf gezien denk ik dat ik in 2018 heel dicht bij een burn-out was, maar dat een complete instorting voorkomen is doordat ik zelf op tijd aan de rem trok. Dat brengt me bij de verschillen met augustus 2018, want de situatie is niet geheel hetzelfde.

 • Destijds had ik geen baan, nu heb ik wel een betaalde baan waarmee ik mijn vaste lasten kan betalen (hier heb ik twee weken geleden ook over geschreven).
 • Ik heb inmiddels (bijna) 3 keer zoveel boeken gepubliceerd. Destijds hadden alleen De opdracht, Lijmen en Chaos het levenslicht gezien. Nu komt over enkele dagen mijn negende boek uit.
 • Hoewel het saldo op mijn spaarrekening enige overeenkomst vertoont met vier jaar geleden, heb ik op dit moment geen studieschuld meer.
 • Tot slot had ik vier jaar geleden ook wel de droom om een eigen bedrijf op te richten, maar ik had echt geen idee waar ik naartoe wilde ermee. Nu heb ik dat nog niet 100% helder, maar ik ben er al een stuk dichterbij dan in 2018. Bovendien ben ik nu bezig met de redactieopleiding van de Schrijversacademie en ik hoop dat zeker in te kunnen zetten bij mijn eigen bedrijf.
 • En dan nog een laatste verschil: Ik heb vier jaar meer levenservaring. Bovendien heb ik behoorlijk wat werkervaring opgedaan in de afgelopen jaren en ben ik van (bijna) alle markten thuis.

Meer schrijftijd
De overeenkomst met vier jaar geleden is wel dat ik nu (veel) meer schrijftijd heb. En omdat ik de afgelopen vier jaar veel geleerd heb over productiviteit, efficiënt werken én een betere schrijver ben geworden (hoop ik), verwacht ik die schrijftijd ook heel goed te kunnen inzetten. Ik kijk er echt ontzettend naar uit om weer meer tijd te hebben voor mijn schrijfwerk. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor de jaren bij het LCJ/IKC, maar het feit blijft wel dat het een (groot) deel van mijn creativiteit opslokte. Op vrijdag (mijn schrijfdag) was ik vaak moe en schreef ik op mijn reserves. Nu zou je kunnen zeggen dat ik misschien beter een werkdag had kunnen ruilen, maar dat werkte in mijn hoofd niet. Ik vond dat ik mijn beste deel aan het LCJ/IKC moest geven. Daar hoef ik me nu niet meer druk over te maken. Het werken in de boekwinkel vraagt een heel ander soort energie en creativiteit. Eindelijk kunnen al die verhalen die (soms al jaren) in mijn hoofd zitten eruit, ik kan gewoon de juiste woorden niet vinden om te vertellen hoe blij ik hiermee ben.

Tijdens het schrijven van dit blogbericht kwam ik trouwens ook op het idee om ongeveer elk kwartaal zo’n soort berichtje te plaatsen. Ik neem je dan mee in mijn schrijversbestaan en geef het een persoonlijk tintje. In juli hoop ik je dus meer te kunnen vertellen over de afgelopen drie maanden, was het zoals ik verwacht had? (waarschijnlijk niet, het leven verrast altijd).

Projecten Q2
Eigenlijk hoort dit meer in een logboek thuis, maar omdat dit ondertussen een kwartaalterugblik is geworden, kunnen we best even vooruitkijken. Waar hoop ik de komende maanden dan aan te werken?

 • Allereerst: project De stad. Echt, die eerste versie moet nu eindelijk een keertje af!
 • Herschrijven Samen! Deel 4, ik denk dat ik daar zo langzamerhand wel mee kan beginnen. Sommige elementen uit dit verhaal spoken al weken door mijn hoofd, met allemaal ideetjes om het te verbeteren.
 • Het schrijven van een Young Adult. Ik begin steeds meer ideeën te krijgen voor het verhaal van Thomas en Rachel (maandag hoor je daar meer over), ik heb wel weer zin om een wat korter manuscript te schrijven. Een Young Adult is een fijn en overzichtelijk project wat redelijk snel af kan zijn, dus het lijkt me heerlijk om dat klaar te hebben liggen.
 • Flink vooruitwerken met Friends 4-ever, hoewel ondertussen tot me door begint te dringen dat het ook betekent dat ik eerder afscheid van de vier meiden zal moeten nemen. Ik heb altijd gezegd dat ik hun examenjaar zal blijven schrijven en ik ben hier ook niet zo makkelijk van af te brengen… Maar goed, ik denk er ook al tijden over om wat meer met dit project te doen, dus definitief afscheid zal het niet zijn.
 • Tja, wie weet waar ik nog allemaal aan toe kom. Op dit moment denk ik echt dat het me gaat lukken om er elke dag een 10k dag van te maken (grapje) en heb ik ook hoge verwachtingen van dit kwartaal. Maar het leven zit vol verrassingen…

Hoe heb jij de eerste drie maanden van 2022 ervaren?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Klinkt super goed. En in die 4 jaar heb je veel geleerd. Dus hoop ik dat je de energie kunt oppakken voor je schrijven. En dat eigen bedrijf kan over een jaar ook nog. Opdrachten voor anderen kun je toch ook zonder eigen bedrijf? Heel veel succes.

  1. Bedankt, ik denk inderdaad dat ik in die 4 jaar best veel geleerd heb, dat ik ook beter schrijf tegenwoordig. Opdrachten voor anderen kan ook wel zonder eigen bedrijf, maar is belastingtechnisch wel wat ingewikkelder. En met een eigen bedrijf kan je dingen afschrijven en aankopen zonder BTW doen (voor bijvoorbeeld een laptop is dat wel handig). Maar ik doe het rustig aan 😉

 2. Supergoed van jezelf dat je ook gewoon toegaf dat je werk je creativiteit opslokte. En de baan in de Wedloop, wat meer schrijven.. Klinkt gewoon supergoed! En heel veel suc6 met je eigen bedrijf, het gaat zeker lukken!❤️

 3. Echt zo superleuk voor je, je nieuwe baan in de boekhandel! Ik heb een paar jaar gewerkt in een semi-boekhandel, en heb daar zowel als schrijvers, als als redacteur ook heel veel van geleerd. Nog los van het feit dat het zo heerlijk is om de hele dag tussen de boeken te mogen zitten, boeken te mogen bestellen en uitpakken, boeken te mogen uitstallen en etaleren, mensen te mogen adviseren over boeken en nooit raar aangekeken te worden dat je zo veel over boeken weet omdat je zo veel leest. Dus een win-win-win-win-win situatie? 😉

  1. Dankjewel 🙂 Ik merk inderdaad dat je echt veel meer van de schrijf- en uitgeefwereld leert in de boekhandel. En het is zo heerlijk om tussen de boeken te staan, voorlopig krijg je mij er niet weg 😉 Het is ook heel inspirerend voor m’n schrijfwerk, merk ik al.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: