Ik lees #49 Mijn leesdoelen voor 2023

Uiteraard heb ik voor 2023 ook weer leesdoelen opgesteld, vorige week beloofde ik al dat je er vandaag meer over kon lezen. Ben jij benieuwd naar mijn leesdoelen van 2023? Je leest er alles over in dit blogbericht!

Haalbare doelen
Sinds mijn bizarre challenge in 2021 (365 boeken lezen) stel ik geen superhoge leesdoelen meer voor mezelf. Ik houd het nu bij haalbare doelen die er vooral voor zorgen dat ik een beetje gevarieerd lees.

Voor m’n leesdoelen heb ik geen bare minimum/good year doelen, zoals dat bij mijn schrijfdoelen wel het geval is, ik ben hier meer van de gedachte: alles wat ik meer lees dan de gestelde doelen is mooi meegenomen! Hieronder vind je de bingo en licht ik elk doel nog even toe.

Rij 1

 • 150 boeken lezen // Dat doel staat wel iets hoger dan in 2022 (120 boeken – uiteindelijk las ik er 125), maar is vergelijkbaar met mijn leesdoel van 2020 en de jaren ervoor. Omdat ik mijn leesflow weer terug heb, verwacht ik dat dit wel haalbaar is.
 • 10 boeken uit 2023 lezen // Heel simpel, ik wil tien boeken lezen die in 2023 zijn gepubliceerd. Ik heb in de voorjaarsaanbiedingen van uitgevers al gezien dat er veel mooie boeken bij zitten, dus dat gaat zeker goedkomen (helemaal met die boekenbonnen die ik nog heb liggen).
 • 15 boeken uit 2022 lezen // Hetzelfde als het vorige doel, maar dan voor boeken die in 2022 zijn gepubliceerd. Het aanbod boeken van ‘vorig jaar’ op Kobo plus is een stuk groter, dus ik verwacht ook dit te halen.
 • 15 boeken uit 2021 lezen // Heel veel variatie zit er niet in, hè 😉 Maar ook dit verwacht ik dat het niet te veel moeite kost. Ik ga trouwens uit van de publicatiedatum in Nederland, als het gaat om vertaalde boeken.
 • 25 boeken met één woord als titel lezen // Afgelopen jaar heb ik dit doel bij lange na niet gehaald, maar dit jaar staat het herlezen van de Hope Harbor serie op de planning en die boektitels bestaan allemaal uit één woord, dus dat zijn al sowieso acht boeken. Heb ik meteen het eerste doel uit rij twee besproken, dus die slaan we over.

Rij 2

 • 110 ‘nieuwe’ boeken lezen // Het gaat er hierbij niet omdat ze nieuw gepubliceerd zijn, maar dat ik ze voor het eerst lees. Ik twijfelde ontzettend of ik het doel op 110 of 120 zou zetten, maar heb uiteindelijk voor het eerste gekozen. Zoals ik al zei, alles wat het meer is, is mooi meegenomen.
 • 25 nieuwe auteurs ontdekken // Dus auteurs van wie ik nog niet eerder een boek heb gelezen. Afgelopen jaar heb ik wel veel nieuwe auteurs ontdekt, maar er liggen ook nog genoeg boeken van onontdekte auteurs te wachten, dus ik verwacht dat dit niet heel problematisch is.
 • 10 Nederlandse auteurs // Boeken van eigen bodem lezen, altijd leuk! Ik wil weer tien verschillende Nederlandse auteurs lezen.
 • 10 verschillende nationaliteiten van auteurs // Ook hier wil ik wat variatie in aanbrengen, dit heb ik nog maar één keer eerder gedaan en toen had ik er vijf (volgens mij in 2019). Ik denk dat het wel haalbaar is om 10 verschillende nationaliteiten te lezen.
Gewoon dezelfde foto, ik had geen zin om ‘m van drie verschillende hoeken te maken 😛

Rij 3

 • Een boek met een kleur in de titel // Dit doel spreekt voor zich, denk ik en heb ik eigenlijk elk jaar wel op de bingo staan.
 • Een boek met een getal in de titel // Voor dit doel geldt hetzelfde als bovenstaand doel.
 • Een boek met een landnaam in de titel // En ook dit doel spreekt voor zich.
 • 1.000 abonnees op booktube // Officieel is het natuurlijk geen leesdoel, maar het heeft er alles mee te maken. Mijn Engelstalige YouTube kanaal heeft wat veranderingen ondergaan – tegenwoordig vlog ik samen met Jaap over boeken en we hopen dit jaar de 1000 abonnees aan te tikken.

Rij 4

 • 3.000 plays Eindeloze Boekenkast // Net als het vorige doel officieel geen leesdoel, maar ik wilde hem toch graag toevoegen. Vorige week was onze podcast al 2.000 keer afgespeeld, dus ik verwacht dat dit niet heel moeilijk gaat zijn. Ik vind het echt superleuk om te merken dat de podcast zo gegroeid is de afgelopen tijd.
 • 30 Engelse boeken lezen // Net als vorig jaar zet ik laag in, ik heb niet superveel (ongelezen) Engelstalige boeken in mijn kast meer staan, maar stiekem hoop ik dat ik dit jaar wel weer een keer bij Waterstones kan shoppen. Meer is altijd mooi meegenomen!
 • 1 non-fictie per maand // Tijdens mijn ochtendroutine lees ik altijd een hoofdstuk of gedeelte uit een non-fictie boek, dus ik verwacht geen problemen met dit doel.
 • 10 nieuwe non-fictieboeken // Dus non-fictie boeken die ik nog niet gelezen heb. Zeker bij non-fictie herlees ik graag boeken, het is fijn om inzichten die je hebt opgedaan nog eens toe te passen, maar ik wil ook wel een paar nieuwe non-fictie boeken lezen.
 • Biografie lezen // Dit doel staat al sinds mijn eerste doelenbingo op de lijst, toen moest ik voor school een biografie van een leider lezen (ik koos die van Nelson Mandela). Op dit moment herlees ik De keuze van Edith Eger, dus dit doel kan ik deze maand al afstrepen, denk ik zo.

Rij 5

 • 40.000 bladzijdes lezen // Afgelopen jaar las ik 125 boeken, dat was goed voor ongeveer 33.000 bladzijdes, dus ik denk dat ik met die 25 extra boeken wel aan de 40.000 kom. Dit doel is om te voorkomen dat ik allemaal novelles en korte verhalen lees, haha.
 • Boek uit 1993 lezen // Ik ben zelf in 1993 geboren en het leek me leuk om een boek uit 1993 te lezen. Ik heb nog helemaal niet gekeken naar welk boek dat zou kunnen zijn, dus als je een tip hebt voor een goed boek uit dat jaartal hoor ik het graag van je.
 • Turning Thirty lezen // Dit boek van Mike Gayle heb ik al minstens een jaar in huis, maar dit jaar moet ik er écht aan geloven, ik word namelijk zelf 30. Ik ben van plan om het boek in februari te lezen, dus de maand dat ik 30 word.
 • TBR lijst // Naast de Hope Harbor serie en Turning Thirty is er nog een lijst met andere boeken die ik wil lezen. Volgens mij kan ik daarmee het eerste halfjaar van 2023 vooruit, dus hoef ik tot die tijd geen nieuwe boeken te kopen, haha (ik geloof nooit dat ik mezelf zo lang in zou kunnen houden).
 • 5 keer een debuut lezen // Met mijn eigen debuut heb ik een haat/liefdeverhouding en ik kan me voorstellen dat andere auteurs dit ook hebben. Toch ga ik dit jaar in ieder geval vijf debuutromans lezen.

Reading journal
Vorig jaar had ik allerlei woeste plannen om een heel uitgebreide reading journal/leesjournal bij te houden. Dat hield ik niet heel lang vol, maar voor dit jaar heb ik wel weer een notitieboekje afgezonderd voor dit doel. Nu hoef ik van mezelf geen uitgebreide bladzijdes te vullen, maar elk boek dat ik lees krijgt een halve bladzijde in het boek. Als ik zin heb om andere dingen te maken (zoals een verlanglijstje, een lijst met gekochte boeken of iets anders) mag dat, maar er is niks verplicht. Ik denk dat het op die manier wel vol te houden is, zo deed ik het van 2019 tot en met 2021 ook.

Hoeveel boeken wil jij lezen in 2023?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Leuk om te lezen. Geeft weer inspiratie. Mijn doel is 26/52/78 boeken lezen (goed/beter/best doel). En vooral het accept leggen op alle ongelezen boeken in de kast. Overigens als je de biografie van prins Harry leest, dan kun je meteen al veel hokjes (2023/een woord-titel/biografie) afstrepen! (ps. ik laat dit “spannende” boek aan mij voorbij gaan). Succes!

  1. Fijn dat het inspiratie geeft, daarom deel ik het ook. Heel veel succes (en vooral plezier) met jouw leesdoel(en). De ongelezen boeken in de kast, daar moet ik inderdaad ook wat mee. Ik weet nog niet zeker of ik de biografie van Prins Harry wil lezen, maar dan kan ik inderdaad wel veel hokjes afstrepen 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.