Schrijfpraat #70 Projectenlijst 2023 + Q1

Inmiddels is het een gewoonte dat ik ook mijn projectenlijst met jullie deel. Op mijn schrijfdoelenbingo staan al wel een paar projecten waar ik sowieso aan wil werken dit jaar, maar ik heb ook een officiële lijst gemaakt en het lijkt me leuk ook die met je te delen. Ook vertel ik je meer over mijn plannen voor het eerste kwartaal van 2023, waar hoop ik dan vooral aan te werken.

Vorig jaar had ik mijn projectenlijst ingedeeld in wat moet en wat mag. Eigenlijk gewoon Bare Minimum (BM) en Good Year (GY) dus. Die namen heb ik er dit jaar aan gegeven.

Bare minimum

 • Samen! deel 5 afronden. Dit doel komt recht van m’n bingo af. Omdat ik nu eerder klaar ben met het schrijven van de eerste versie kan ik ook eerder beginnen met herschrijven. Froukje heeft ook de hoofdstukindeling van dit boek al gelezen, dus ik verwacht dat er niet zoveel aan gedaan hoeft te worden als bij deel 4. Wat dat betreft ben ik vol goede moed dat het me gaat lukken om dit jaar zelfs de proefdruk van deel 5 te kunnen doornemen.
 • Rachels verhaal opsturen. Ik heb hier misschien een titel voor bedacht, maar misschien ook niet. Tijdens Camp NaNoWriMo in juli 2022 schreef ik de eerste versie en ik hoop binnenkort te beginnen met herschrijven. Dit jaar gaat-ie nog naar De Banier.
 • Beste versie van De stad. Het liefst wil ik dit natuurlijk opsturen naar een uitgever, maar ik ga eerst maar voor het schrijven van de beste versie.
 • Young adult. Ik heb het idee om het verhaal van Hanna en Niek te herschrijven. Dit boek schreef ik na De opdracht, er staan zo’n 30.000 woorden op papier. Die moet ik bijna allemaal herschrijven, maar het lijkt me tof om daar dit jaar mee bezig te gaan. Het thema is heftig en ik heb het gevoel dat ik dat nu beter kan verwoorden dan toen.
 • Prentenboek. Ik heb ergens een eerste versie liggen voor een prentenboek over Schildpad. Tijdens het opruimen kwam ik ‘m weer tegen en dacht: hier moet ik wel wat mee. Het verhaal is te leuk om niet te delen met de wereld. Maar goed, ik moet even uitzoeken waar ik ‘m dan heen ga sturen.
 • Friends 4-ever boek 1. Ja, het gaat ervan komen. Ik ga boeken schrijven over de vier vriendinnen uit het vervolgverhaal. Dit jaar wil ik in ieder geval deel 1 schrijven (maar dat wist je ook wel als je mijn bingo blogpost had gelezen).
 • Samen! deel 6. Ja, ook hier ga ik mee aan de slag, wel pas aan het einde van het jaar.

Good year

 • Start met De stad deel 2. Hier zou ik toch graag een tweeluik of zelfs trilogie van willen maken en ik hoop dat ik in 2023 ook tijd vind om daaraan te besteden.
 • Boek 2 Friends 4-ever. Dit lijkt me ook heel erg leuk om verder mee te gaan. Ik weet niet zo goed hoe snel het schrijven gaat, ik heb natuurlijk al veel materiaal, maar het moet allemaal herschreven worden. Dus het kan heel snel gaan, maar kan juist ook extra lang duren.
 • Vervolgverhaal 2024. Omdat Friends 4-ever afloopt in december 2023, wil ik er wel over nadenken om in 2024 iets nieuws te starten wat ik dan op m’n blog deel. Maar … het kan ook zijn dat ik juist een jaar rust neem en wellicht in 2025 weer iets opstart. Maar dat klinkt nog veel te ver weg, dus gaan we het nu nog niet over hebben.
 • Project Snel. Ik weet niet zeker of ik hier nog mee verder wil, maar er staat in principe een hoofdstukindeling klaar, dus ik kan het altijd weer oppakken.
 • De appelhof. Ook lijkt het me heel leuk om hier aan te beginnen, maar ik ben bang dat ik al te veel hooi op m’n vork neem met alle bovenstaande projecten.
 • Wat er verder komt. Ik wil ook openstaan voor nieuwe ideeën, dus heb ik dit ook maar toegevoegd.

Natuurlijk zijn er ook projecten waar ik standaard aan werk, zoals blogcontent, vlogcontent en korte verhalen.

Eerste kwartaal
Vorig jaar ben ik begonnen met een kwartaalupdate. Nu had ik geen ruimte meer in m’n blogplanning om daar nog een post aan te wijden, dus dacht ik: ik voeg het samen met m’n projectenlijst. In het laatste kwartaal van 2022 ontdekte ik dat het voor mij goed werkt om per maand aan één schrijfproject en één herschrijfproject te werken. Eventueel nog brainstormen over een nieuw project, maar dat is echt het maximale. De komende drie maanden wil ik graag hieraan werken:

 • Versie 2 van De stad afronden en opsturen naar proeflezers (januari/februari)
 • Doorlezen + herschrijven verhaal Rachel (februari/maart)
 • Proefdruk Samen! deel 4 doornemen (januari/februari)
 • Friends 4-ever boek 1 (januari-maart)
 • Start herschrijven Samen! deel 5 (maart – eventueel)

Als ik elk kwartaal een manuscript zou schrijven, kom ik in ieder geval aan m’n jaardoel van 4 manuscripten en het zou voor mij wel haalbaar moeten zijn. Maar goed, dit lijstje is zo wel weer lang genoeg, dus we gaan er niet nog meer taken bij verzinnen.

Naar welk project van mij ben jij het meest benieuwd? Laat het me weten in een reactie, wellicht schrijf ik er dan (nog) een Project uitgelicht-blog over 😉

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

 1. Superbenieuwd naar alles! Vooral ook serie samen! Nog wel 3 delen komen eraan, echt superbenieuwd waar ze allemaal over gaan!! Echt heel erg leuk!

  1. Ja, dat is leuk hè 🙂 Ik ben heel benieuwd wat de lezers van deel 4 gaan vinden, dat is de eerste die uit gaat komen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: