Ik lees #45 Hoe is het om te werken in de boekhandel?

Vandaag is het precies 9 maanden geleden dat ik te horen kreeg dat er een vacature was in boekhandel De Wedloop in Barneveld. Een jaar geleden had ik me dit écht niet kunnen voorstellen, maar inmiddels werk ik alweer ruim een halfjaar in de boekwinkel. Hoe is dat? En waarom is het zo tof om te werken in een boekhandel?

Bijbaan
Ik herinner me nog goed dat ik in december 2018 een aantal gastlessen gaf op het VLC in Amersfoort en de leerlingen mochten vragen aan mij stellen. Een van de leerlingen vroeg: ‘Schrijft u echt alleen maar boeken, of heeft u ook een … eh … bijbaan?’ Ik vond het prachtig dat hij de vraag zo formuleerde. Hij begreep dat schrijven mijn prioriteit was. Destijds had ik geen baan naast mijn schrijfwerk, maar kort daarna ging ik werken bij het LCJ (later IKC). Dat was echter meer dan een bijbaan, mijn schrijfwerk moest op een lager pitje. Mijn werk in de boekhandel is wel meer een bijbaan. Ik werk gemiddeld 11 uur in de week (genoeg om de rekeningen te betalen) en mijn belangrijkste focus is schrijven. Maar ook al is het een bijbaan, het is de meest perfecte bijbaan om te hebben. Waarom? Ik geef je een aantal redenen:

Waarom is werken in de boekhandel geweldig?

 • Iedere werkdag ben je omringd door boeken. Waar je maar kijkt staan boeken en als er even geen klanten in de winkel zijn, kun je zelf even neuzen door de nieuwste aanwinsten. Het maakt mij heel gelukkig om naar alle boeken te kijken die we hebben.
 • Je bent automatische op de hoogte van het laatste nieuws in de boekenwereld. Je krijgt van diverse uitgevers mails, een catalogus en weet precies welke auteur een nieuw boek gaat uitbrengen. Met andere woorden: ik krijg betaald voor dingen die ik vroeger in m’n vrije tijd voor m’n plezier deed.
 • Je kunt boeken aanraden aan mensen en ze zijn oprecht geïnteresseerd in wat je erover te vertellen hebt. Dan maken ze de afweging of de investering de moeite waard is. Het allerleukste vind ik als mensen aan mij vragen of er nog een boek is dat ze echt gelezen moeten hebben en ze kopen het boek als ik het heb aangeraden. Dat voelt voor mij als écht boeken verkopen. De laatste tijd zijn het vooral boeken van John Mark Comer die ik aanraad als mensen op zoek zijn naar een boek over geloofsopbouw.
 • Je mag de hele dag praten over boeken zonder dat mensen je gek aankijken.
 • Je ontmoet mede-boekenliefhebbers. Een tijdje terug waren er twee oudere vrouwen in de winkel, ze kenden elkaar en raadden elkaar boeken aan. Het gevolg was dat één vrouw ervandoor ging met nieuwste serie van Irma Joubert (wat ook voor de omzet van de winkel goed was). Bij de kassa bleven de vrouwen nog een tijdje staan praten en ze vroegen aan mij of ik ook graag las. Dus ik vertelde over mijn liefde voor boeken en ze vroegen aan mij of ze de juiste keus hadden gemaakt wat betreft boeken.
 • Dankzij leesexemplaren kun je nieuwe boeken lezen zonder ze te hoeven kopen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat we een stuk minder leesexemplaren inkopen, omdat we daar dus ook voor moeten betalen. Maar er liggen nog een paar volle dozen met boeken die de afgelopen twee jaar zijn uitgekomen en daar ben ik me nu doorheen aan het werken.
 • Personeelskorting. Moet ik nog meer zeggen? Die boeken die ik wél koop, zijn met korting.
 • Natuurlijk is het voor mij als auteur éxtra speciaal. Regelmatig verkoop ik mijn eigen boek en mag er een handtekening inzetten. Het is zo leuk om te zien hoe blij de lezers daarmee zijn!

Oproep
Werken in de boekhandel is geweldig en ik zou het iedereen aanraden. Maar … steeds meer boekhandels verdwijnen door online winkels, terwijl bovenstaand lijstje laat zien dat fysieke winkels écht het verschil maken. Daarom wil ik jou ertoe oproepen zoveel mogelijk lokaal te kopen. Ik ben superblij dat ik tegenwoordig een affiliate link heb op mijn blog naar de lokale boekhandel. Ik wilde nooit affiliates plaatsen naar Bol etc. omdat ik daar (om meerdere redenen) niet achter sta. Dit is echt een perfecte oplossing. Nogmaals: koop lokaal en laat deze prachtige branche niet verdwijnen. Is de plaatselijke boekhandel te ver weg? Ook online kan je lokaal kopen. De meeste boekhandels hebben een webshop, zo ook De Wedloop. Enne … mocht je een van mijn boeken daar online bestellen, ik kan ‘m signeren als je dat in de opmerkingen erbij zet.

Lijkt het jou leuk om in de boekhandel te werken? Waarom wel/niet?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s). Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

7 Reacties

 1. Suuperleuk om te lezen! Enne, als auteur lijkt het me ook extra leuk, je eigen boeken verkopen, hoe tof is dat! Maar het lijkt mij oprecht wel leuk, vooral met die korting… 😉 En ik ben het met je eens, hoe jammer is het dat veel boekwinkels verdwijnen! Het is echt veel leuker om je boeken te kopen in de boekwinkel dan bij online winkels, helaas denkt niet iedereen er zo over.. Maar nog heel veel jaren plezier met je superleuke baan!!

  1. Aah, wat vind ik het leuk om jouw reactie te lezen. Ik word er blij van als ik bedenk dat ook jonge mensen als jij het gaaf vindt om je boeken in de boekwinkel te kopen dan bij online winkels, misschien is er nog hoop 🙂 Dank je wel voor je lieve wens!

 2. Ja! Het lijkt mij erg leuk (; Zeker omdat ik ook van boeken houd, en je dan gewoon kunt genieten van de boeken! Ik ben een tijdje geleden in de wedloop geweest en het zag er gezellig uit (; Suc6 met je bijbaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.