Ik lees #59 Zeven boeken tegelijk lezen?!

In het bericht van vandaag wil ik het met je hebben over een probleem dat ik heb. Ik lees namelijk te veel boeken tegelijk. Ik wil graag uitzoeken hoe dat gekomen is en ga op zoek naar een oplossing om te voorkomen dat ik het hele jaar door zeven boeken tegelijk blijf lezen.

Zeven boeken?!
Al jaren lees ik meer dan één boek tegelijk. Sinds ik de wereld van non-fictie heb ontdekt, vind ik het fijn om naast een fictieboek ook een non-fictieboek te lezen. Maar toen ik eenmaal audioboeken ontdekte, vond ik het ook wel leuk om naast die twee ook een audioboek te luisteren. Vervolgens kwam ik erachter dat een e-book echt lekker leest in bed, dus wilde ik een e-book, audioboek, fysiek boek en non-fictieboek hebben om te lezen. Op een gegeven moment ging ik zelfs twee of drie non-fictie boeken lezen naast m’n fictieboek en liep alles door elkaar heen.

Verhaallijnen verwarren
Tot nu toe had ik er geen last van dat ik verhaallijnen door elkaar ging gooien, maar vorige maand is het me dan toch overkomen. Dat kwam ook omdat de personages in twee verschillende boeken een beetje in dezelfde omstandigheden verkeerden. Jenna uit The one for me en Meike uit Teken van trouw waren allebei alleenstaande moeders en ik ging de manier hoe hun ex met het kind omging door elkaar halen. Dat vond ik zo verwarrend dat ik besloot eerst het ene boek uit te lezen en daarna pas verder te gaan in het andere boek.

Minder leuk
Ik merk dat ik lezen minder leuk vind als ik zoveel boeken tegelijk lees, dus ik wil er iets aan doen. Maar het gaat niet zo makkelijk om de boeken een voor een uit te lezen, soms raak ik echt verveeld van een boek en dan wil ik graag in iets anders beginnen, zonder dat ik het ene boek aan de kant leg en nooit meer inkijk. Dus ik moet op zoek naar een middenweg.

De middenweg
Ik denk dat ik de middenweg gevonden heb nu ik met mezelf heb afgesproken dat ik geen fictieboeken meer tegelijk lees. Dat gaat makkelijker nu ik al een tijdje geen audioboeken meer luister (afgezien van De Belijdenissen van Augustinus via een Podcast, waar ik een paar afleveringen per week van luister, maar dat is non-fictie). Voordat ik met Jaap trouwde las ik e-books in bed omdat ik dan makkelijker de lamp vast uit kon doen, maar nu ligt Jaap meestal ook te lezen naast me en blijft de lamp gewoon aan, dus kan ik net zo goed het fysieke boek lezen. Wat non-fictie betreft: hierin ga ik wel de boeken die ik nu aan het lezen ben (op moment van schrijven zijn dat Prayer in the night, The ruthless elimination of hurry, The to-do list en Essays van Seneca) één voor één uitlezen en als dat gelukt is moet ik me echt toeleggen op één non-fictieboek per keer.

Of dit voornemen me lukt ga je ontdekken in mijn leeslogboeken, daarin houd ik je op de hoogte van dit plan om minder door elkaar te lezen.

Hoeveel boeken lees jij (meestal) tegelijkertijd?

Liefs,

Mirjam

10 Reacties

  1. Meerdere maar echt lezen zijn het er hooguit 2 of 3. De overige zijn eigenlijk van de categorie “Did not finish” maar daar wil ik dan nog niet echt aan. Maar eens in de zoveel tijd ruim ik dat stapeltje dan definitief weg. Het remt wel mijn leessnelheid af.

  2. Wauw, zeven boeken tegelijk! Qua fictie lukt het me sowieso niet om met meerdere boeken tegelijk bezig te zijn. Ik lees meestal één boek fictie en één non-fictie tegelijk en dat haal ik dus ook niet door elkaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.