Ik lees #60 Waarom ik ga stoppen met het delen van mini-reviews

Ik schreef het in mijn vorige mini-review blog al dat ik steeds meer tegenop begon te zien om blogs voor deze categorie te schrijven, toen ben ik nog eens op zoek gegaan naar een oplossing en die vond ik niet. Mijn besluit: ik ga (voorlopig) stoppen met het delen van mini-reviews. In dit bericht vertel ik je graag waarom.

Hoe het begon
Ooit begon ik op mijn blog met het recenseren van boeken, dat leek me niet meer dan logisch. Ik deelde graag meer over de boeken die ik las en een dag per week besteedde ik aan het delen over lezen (of misschien was het toen nog wel om de week, zou ook kunnen). Uiteindelijk wilde ik meer delen over lezen dan recensies en besloot ik recensies te bundelen in de rubriek mini-reviews. Het was de bedoeling dat ik deze reviews kort en krachtig zou houden, maar meestal werd het bijna net zo lang als een ‘normale’ recensie.

Waarom ik ga stoppen:

  • Recenseren is een vak apart: Ik kom er steeds meer achter dat boeken recenseren een vak apart is. Vaak kan ik aan mezelf wel uitleggen waarom ik een boek goed of slecht vond, maar vind ik het lastig om dat op papier te zetten. En ja, ik ben schrijver, maar dat betekent niet automatisch dat je ook geweldige recensies schrijft.
  • Een boek is meer dan een paar sterren die ik eraan geef: Ik gaf al een tijdje bewust geen sterrenoordeel meer in mijn reviews en ook op Goodreads ben ik er wat terughoudend in. De schrijfstijl van een boek kan 5 sterren waard zijn, terwijl de plot maar 2 sterren scoort. Het is niet eenvoudig samen te vatten. Dus geef ik nu alleen nog maar sterren aan boeken als ik er laaiend enthousiast over ben en bijvoorbeeld ook als ik de auteur (persoonlijk) ken en weet dat hij of zij wel een helpende hand kan gebruiken.
  • Ik ben kritischer gaan lezen: Sinds ik de redactie-opleiding heb gedaan, ben ik alleen maar kritischer gaan lezen. Dat vind ik best wel vervelend en het ‘moeten’ schrijven van een recensie zorgt er alleen maar voor dat ik nóg kritischer ga lezen en soms niet meer van een boek kan genieten. leesplezier is voor mij heel belangrijk, dus dat speelt zeker mee.
  • Ik zie er meestal ontzettend tegen op om een blogbericht met mini-reviews te schrijven en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bij deze blogs bleef ik ze altijd maar voor me uitschuiven en kopieerde bovendien vaak de recensies die ik voor het Instagramaccount van De Wedloop schreef.

Dat ik ga stoppen met maandelijkse minireviews, zorgt er natuurlijk ook voor dat er op de donderdagen ‘een gat’ valt, al probeer ik dat zeker op te vullen met andere berichten over lezen. Wellicht dat ik vaker boekentips geef, want dat vind ik wél heel erg leuk om te doen: praten over boeken waar ik sowieso enthousiast over ben!

Vind jij het jammer dat ik stop met mini-reviews?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

    1. Dan ben ik er helemaal blij mee dat ik ermee gestopt ben. Ik vond het de laatste tijd vreselijk om ze te schrijven, voelde een beetje als het verplichte boekverslag van vroeger.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.