Fun facts #62 De verjaardagen van mijn boeken

Ik noem mijn boeken weleens ‘mijn kindjes’ en zoals iedere goede moeder, hoor ik de verjaardagen van die kinderen te weten (voor dit bericht moest ik er twee opzoeken, de rest wist ik inderdaad nog). Omdat het vandaag 7 jaar geleden is dat Lijmen verscheen, leek het me wel leuk om een bericht te delen met alle ‘boekverjaardagen’.

Het is op zich ook wel leuk om de foto’s erbij te pakken, van die periode. Dus hier: een superjonge Mirjam, met donkere bril die haar eerste drie boeken vasthoud. Leuk feitje trouwens van de jurk die ik op de foto van De opdracht draag: Die had ik zelf gemaakt, op naailes 😀

 • De opdracht: Verscheen op 1 april 2015. Volgens mij heb ik al vaak verteld dat ik eigenlijk te moe was om er superblij mee te zijn. Inmiddels ben ik me wel iedere keer heel bewust van de verschijning van een boek en geniet ik er intens van.
 • Lijmen: Ik schreef het in de inleiding al: dit boek verscheen op 9 maart 2017, op de eerste verjaardag van mijn neefje.
 • Chaos: Dit boek kwam iets meer dan een jaar later uit, namelijk op 16 maart 2018. Ik had net een paar dagen daarvoor gehoord dat mijn contract op het Driestar College niet verlengd werd en wilde graag aan mijn schrijfcarrière werken, als ik de laatste schooldag van het cursusjaar erop had zitten.
 • In 2018 verscheen er nog een boek van mij: Vrije val, deze werd officieel bij De Wedloop gepresenteerd op vrijdag 26 oktober 2018. Ik had toen niet kunnen bedenken dat ik enkele jaren later bij deze boekhandel zou werken (en er zelfs ten huwelijk gevraagd zou worden bij een volgende boekpresentatie).
 • Ik schreef het boek al in 2018, maar uiteindelijk kwam Time-out uit op 14 september 2019. Wat ik die dag ook niet kon vermoeden was dat ik twee jaar later mijn grote liefde op dezelfde dag zou ontmoeten. En ergens denk ik: hoe kan dat twee jaar later zijn, maar ja, dat is nu ook alweer 2,5 jaar geleden…
 • En toen kwam er een boek dat ik óók in 2018 schreef, maar uiteindelijk pas op 28 augustus 2020 verscheen, Help! Mam is verliefd. Er zou eigenlijk een feestelijke boekpresentatie komen bij de verschijning van het eerste deel in mijn nieuwe serie, maar ja … 2020 was een heel vreemd jaar, waardoor dat feestje niet doorging.
 • Ook bij de verschijning van het tweede deel, Yes! Papa gaat trouwen, was er geen sprake van de mogelijkheid voor een boekpresentatie. Het verscheen op 21 april 2021, gelukkig was er twee jaar later wel een presentatie mogelijk op diezelfde datum, maar eerst kwamen er nog twee andere boeken uit.
 • No fear werd tijdens een boekenfeestje bij Uitgeverij De Banier aan mij overhandigd. Mijn achtste boek verscheen op 1 september 2021.
 • Ook bij Help! Herrie in huis was er nog te veel onzekerheid m.b.t. het coronavirus voor een boekpresentatie. Dit boek verscheen op 14 april 2022 en was het eerste boek dat ik zelf ging verkopen in De Wedloop. Ik herinner me nog heel goed dat een mevrouw het boek kocht en ik vroeg of ze ‘m gesigneerd wilde hebben. Ze was eerst heel verbaasd, maar ontdekte toen dat ik de auteur van het boek was. Ze zei: ‘Dan moet ik je een groot compliment geven, want mijn dochter leest bijna niks, maar jouw boeken verslindt ze.’
 • Wie kan de boekpresentatie van 21 april 2023 vergeten? Ik in ieder geval niet. Tijdens de officiële presentatie van het vierde deel van de Samen! serie, Wow! Ons huis is vol, ging Jaap op z’n knieën en vroeg me ten huwelijk. Naast dat het heel lief was, bleek het ook nog een goede marketing stunt te zijn, want de hele eerste druk van dit boek is in 2023 uitverkocht!
 • Tot slot verscheen op 8 september 2023 mijn jongste pennenvrucht: No worries, een boek waarvoor ik het eerste idee al in augustus 2018 kreeg, maar wat pas in de zomer van 2022 uitgroeide tot een manuscript en een jaar later in boekvorm verscheen. Ook van dit boek zijn in iets meer dan 3 maanden tijd heel veel boeken verkocht.
 • Er verschenen uiteraard ook nog 3 e-books van mijn hand: Het braafste meisje van de klas publiceerde ik op 29 maart 2023, deel 1 uit De liefdesformule, Vereenvoudigde breuk, kwam uit op 15 januari 2024, deel 2, Een kans op romantiek, verscheen op 17 februari 2024 en het slotdeel zal 18 maart 2024 uitkomen

Ik hoop dat er nog veel meer boekverjaardagen bij gaan komen in de toekomst. Volgende maand kunnen we de verjaardag van Help! Hoe hou ik het vol?! aan de kalender toevoegen.

Op welke datum ben jij jarig?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

5 Comments

  1. O, dat lijkt me aan een kant wel lekker, dat je altijd in de vakantie jarig bent. Ik ben het wel vaak, maar niet altijd. Tegelijk lijkt me door kerst en oud en nieuw dat je je misschien af en toe minder jarig voelt. Help! Hoe hou ik het vol?! komt half april ongeveer uit, heb ik vandaag gehoord van Froukje.

 1. 9 september, ik had no worries op mn lijstje staan! Of nou ja, ”het nieuwste boek van Mirjam schippers die bijna uitkomt” haha

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.