Leeslogboek #10 Oktober 2023

Heel gek, maar oktober leek enerzijds heel sloom te gaan en aan de andere kant heel snel. Ik herinner me nog goed dat het lezen aan het begin van de maand ging als een trein, maar dat het op een gegeven moment stokte. Uiteindelijk heb ik precies genoeg boeken gelezen om enigszins op schema te blijven, maar ik had graag meer gelezen. Wat ik allemaal las? Daar vind je meer over in dit bericht.

Gelezen boeken
Halverwege de maand kwam ik tot de ontdekking dat ik nog ‘maar’ drie boeken had gelezen (voor mijn doen is dat echt weinig) en ik wilde wanhopig graag meer lezen. Gelukkig kwam ik erachter dat het nieuwe boek van Kees Postma als audioboek in de bibliotheek stond en om m’n geheugen op te frissen luisterde ik ook zijn eerste boek weer terug. Ondertussen waste ik mijn volledige uitzet af en ruimde deze in de keuken. Wat ik in oktober allemaal las en/of luisterde:

 1. Het lied van de feniks // Katie Ganshert (fysiek boek // herlezen)
 2. Counting the cost // Jill Dillard-Duggar (audioboek)
 3. Om eerlijk te zijn // Tammy L. Gray (fysiek boek)
 4. Voor de show // Marijke Vos (e-book)
 5. Als ik mijn ogen sluit // Elizabeth Musser (fysiek boek // herlezen)
 6. Geheimen van de vuurtoren // Emma Carroll (e-book)
 7. Wolkenjagers // Emma Carroll (e-book)
 8. De retraite // Kees Postma (audioboek // herlezen)
 9. De hemel op aarde conferentie // Kees Postma (audioboek)
 10. Mijn land, mijn bloed // Eline Rosenhart (hybride: e-book & audioboek)

Mijn favorieten
Zoals elke maand kies ik ook deze maand drie favorieten. Het was niet supermoeilijk, dit zijn ze in willekeurige volgorde:

 • De hemel op aarde conferentie: Misschien dat niet iedereen de humor van Kees Postma waardeert, maar ik heb echt genoten van dit boek, maar was ook tot tranen geroerd. Het onderwerp is beladen (lijden en ziekte in het christelijk leven), maar Kees verwoordt heel goed hoe we hier tegenaan zouden moeten kijken. Het is bijna een jaar geleden dat een lieve vriendin van mij overleed, na lang ziek te zijn geweest en dit boek paste zo goed bij die hele situatie, ik denk dat ik het daarom zo mooi vond.
 • Counting the cost: Tijdens het opnemen van de novemberpodcast vertelde Anna Laura over dit boek (luister vanmiddag vooral de aflevering) en ik besloot het ook te luisteren. Dat was zeker de moeite waard!
 • Wolkenjagers: Al sinds jaar en dag liggen de boeken van Emma Carroll in De Wedloop bij de YA boeken en ik wilde ze graag lezen. Ik vond alle boeken op Kobo en heb er meteen twee gelezen. Deze bleef ik maar lezen en is echt een aanrader: een historisch jeugdboek over de eerste ballonvaart.

Non-fictie
Het non-fictie boek van afgelopen maand noemde ik al als favoriet. Ik was ook begonnen in Prayer in the night, maar heb nog niet eens een hoofdstuk kunnen lezen, ik vond er gewoon de tijd niet voor in oktober.

Book haul
Haha, dit wordt een ingewikkeld verhaal ben ik bang. Er kwamen de afgelopen maand nogal wat boeken bij in mijn boekenkast. Ik kocht een aantal boeken van mijn VVV-bonnen en boekenbon die ik had gekregen. Daarnaast maakte ik een paar boeken van de adventskalender open (ik leg zo uit waarom) en ik ruilde een paar boeken.

Allereerst de boeken die ik in oktober zelf kocht: Tijdens de afsluiting van de kinderboekenweek kwam Marijke ten Cate signeren en illustreren in De Wedloop. Ik vind de Prentenbijbel echt prachtig en dit was m’n kans om een gesigneerd exemplaar te hebben, dus ik kocht er een voor Jaaps verjaardag. Altijd makkelijk om te hebben als er nichtjes of neefjes komen. En het is gewoon een heel mooie kinderbijbel. Verder kocht ik Hormoongeluk, Schaduw van de Allerhoogste, Om eerlijk te zijn en Het vergeten lied, deels met m’n bonnen.

En nu komt het ingewikkelde stukje. Vrijdag 27 oktober was er een Leeslievelingsavond in Gouda, waar Marlies Medema kwam spreken over haar boeken. Ik had een tijdje terug voor mijn adventskalender het boek Lysbeth gekocht, maar dacht: dit is m’n kans om een gesigneerd exemplaar te krijgen, dus toen heb ik een paar boeken uitgepakt, net zo lang tot ik Lysbeth had. Dat waren gelukkig alleen Een weg door vuur en water en De schreeuw van de hemel, mooi uitgekiend. Er was bij de bijeenkomst ook tijd voor een boekenruil, dus ik besloot drie boeken van de vier die ik daarvandaan meenam in te pakken voor de adventskalender, zo hoefde ik Lysbeth en de andere twee niet weer in te pakken. Verder nam ik nog Verloren dochters mee van de boekenruil. Uiteraard deed ik in ruil daarvoor enkele boeken weg.

Naast nieuwe boeken, verdwenen er ook een heleboel boeken uit mijn boekenkast. Mijn boeken verhuisden naar het huis van Jaap en mij en ook de boeken gingen mee. Tijdens het inrichten besloot ik nog eens kritisch door mijn boeken te gaan en waren er weer een heleboel die niet door de keuring heen kwamen. Ik bewaar ze voor een nieuwe boekenruil óf probeer ze met Koningsdag weer te slijten. Hoe de boekenkasten er nu uitzien kan ik nog niet laten zien, want het is nog niet af: Jaaps boeken moeten er nog bij. Wat ik wel kan zeggen is dat we genoeg ruimte hebben voor nieuwe boeken.

Vooruitblik november
Ik weet niet of ik in november veel zal kunnen lezen. Ik hoop mezelf wel de tijd ervoor te gunnen, maar kan er simpelweg niets over zeggen. Deze maand staat de bruiloft op de planning en er zijn nog genoeg kleine dingen die geregeld moeten worden. Maar we gaan het gewoon zien. Ik hoop eerlijk gezegd wel weer tien boeken te kunnen lezen, desnoods een flink aantal luisterboeken.

Hoeveel wil jij in november gaan lezen?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.