Mini reviews #8 Historische roman (x2) en feelgood

Zoals je vorige week donderdag al kon lezen heb ik de afgelopen tijd niet echt supertoffe boeken gelezen. Ik vond het dan ook erg moeilijk om mini-reviews uit te kiezen voor deze blog, maar uiteindelijk is het me gelukt om drie boeken uit de lijst te kiezen waar ik graag wat meer over wil vertellen.

Scherven van hoop // Gemma Liveiro
Specificaties: Historische roman // Uitgeverij Kok Boekencentrum // Nederlands, vert. uit het Engels // 2019 // 470 blz’s.
Het verhaal: In dit boek proberen drie verschillende mensen op hun eigen manier om te gaan met de verschrikkingen van de oorlog. Wilhelm, een Nazi-arts met gewetenswroeging; Elsi, een jonge Joodse vrouw die probeert te overleven in een getto dat door de Duitse bezetter in Polen is gesticht; en Matilda, een meisje dat vastgehouden wordt in een Lebensborn-kliniek waar het Arische ras wordt verbeterd. Wanneer hun wegen zich kruisen, vechten ze samen voor een nieuw bestaan.
Mijn mening: Ik vond dit een prachtig boek, al gebeurden er wel verschrikkelijke dingen. Het liet mij zien dat niet alles is wat het lijkt. Voor buitenstaanders was Wilhelm een Nazi-arts die waarschijnlijk na de oorlog ter dood veroordeeld zou zijn vanwege zijn daden in Auschwitz. Maar hij zette alles op alles om kinderen weer met hun ouders te verenigen en het leven draaglijker te maken voor de vrouwen die geplaatst waren in de Lebensborn-kliniek. Dat hele Lebensborn-kliniek verhaal vond ik ook heftig om te lezen, meestal gaat het in boeken over de oorlog over concentratiekampen en dergelijke, maar dit belichtte een andere gruwelijkheid.
Eindoordeel: 4,5 ster

De hemelproef // Olli Jalonen
Specificaties: Historische roman // Mozaïek // Nederlands, vert. uit het Fins // 2021 // 461 blz’s
Het verhaal: De jonge Angus doet waarnemingen voor wetenschapper Halley op het eiland St. Helena. Ook als Halley weer naar Londen is vertrokken blijft Angus trouw zijn waarnemingen doen, dromend van Londen, en van zijn meester van wie hij nog zo veel had willen leren. Dan treft een verwoestende daad van geweld Angus’ familie. Het markeert het aanbreken van onheilspellende tijden op het eiland. In het diepste geheim wordt Angus met een schip meegestuurd naar Engeland. In zijn kleding is een brief genaaid, die hij via meester Halley aan de machthebbers in Londen moet zien door te spelen. Verstopt in het kraaiennest begint Angus’ nieuwe leven, dat hem weer terug zal voeren naar de grote astronoom en hem zo een plaats in geschiedenis van de wetenschap zal geven.
Mijn mening: Ik had heel veel van dit verhaal verwacht, maar vond het eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. Ik vond het supertof om te lezen over de begintijd van de Verlichting, daar heb ik nog niet veel boeken over gelezen. Maar door de flaptekst kreeg ik het idee dat het verhaal grotendeels over Angus’ zoektocht in Londen zou gaan, maar ik denk dat minstens twee derde van het verhaal zich gewoon op St. Helena afspeelde. Het kabbelde een beetje voort, de schrijfstijl was wel fijn, maar omdat leestekens bij citaten ontbraken las het weer een beetje lastig. Ook het einde van het verhaal voelde niet heel bevredigend aan. Ik ben blij dat ik dit boek van de bibliotheek heb kunnen lenen, want ik heb er serieus over gedacht om het zelf te kopen. Nu weet ik dat het niet hoeft en kan ik die 25 euro ergens anders aan uitgeven 😉
Eindoordeel: 2,5 ster

Blijf bij me // Becky Wade
Specificaties: Feelgood // Uitgeverij De Parel // Nederlands, vert. uit het Engels // 2020 // 434 blz’s
Het verhaal: Als Genevieve Woodward een mysterieuze, anonieme brief ontvangt die te maken heeft met het verleden van haar ouders, keert ze terug naar haar geboortestadje Misty River in de Blue Ridge Mountains om het familiegeheim te ontrafelen. Daar ontmoet ze Sam Turner, de teruggetrokken eigenaar van de cottage waar ze verblijft. Hij ontdekt wat er werkelijk met haar aan de hand is en dat brengt de zorgvuldig weggestopte herinnering aan zijn grootste fout ongewild weer boven. Het liefst zou hij dan ook niets met haar te maken hebben. Maar hoe kan hij haar wegsturen nu ze hem zo hard nodig heeft?
Mijn mening: Een heerlijk verhaal om bij weg te dromen, al zaten er natuurlijk genoeg dingen bij die minder geslaagd waren. Ik vond de verhaallijn van Genevieve erg goed gevonden, het stukje ‘Not so perfect’ mooi verweven, maar de verhaallijn van haar ouders (het mysterie) vond ik minder geslaagd. Sam was mijns inziens te perfect (net als Genevieve trouwens), echt … er moeten nodig wat boeken op de markt komen met minder perfecte hoofdpersonen. Ik ga m’n best doen. De beste les uit dit verhaal vond ik dat je open en eerlijk mag/moet zijn over je struggles, jezelf niet mooier voordoen dan je bent.
Eindoordeel: 3,5 ster

Welk boek wil jij ook lezen?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Het boek van Becky Wade heb ik ook gelezen en ben het helemaal met je eens. Ik vond het boek in elk geval echt extreem zoetsappig. De andere boeken heb ik nog niet gelezen. De hemelproef had ik op mijn lijstje staan maar die ga ik er denk ik toch vanaf halen.

  2. Scherven van hoop spreekt me door het onderwerp wel aan maar ik weet niet zeker of ik die twee verhaallijnen wel waardeer. WO2 is echt mijn onderwerp dus ik zet het boek zeker op mijn lijst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.