Mini reviews #2 Historische roman, feelgood en roman

Vandaag deel ik weer drie mini reviews met je. Deze keer zit er wat minder verschil in de categorieën dan m’n vorige blog met mini reviews, maar dat komt omdat ik de afgelopen tijd veel romans heb gelezen. Vandaag review ik Twee bestemmingen van Elizabeth Musser, De stadstuin: Maud van Anne West en All the lonely people geschreven door Mike Gayle.

Twee bestemmingen // Elizabeth Musser (Historische roman)
Het verhaal: Frankrijk, Montpellier, 1994. Ophélie Duchemin, docente Franse literatuur, geeft onderdak aan de jonge Algerijnse studente Rislène. Thuis heeft zij het moeilijk, omdat ze gekozen heeft voor het christelijk geloof. Als Rislène is teruggekeerd naar haar ouders, gaan ze naar Algerije om haar zieke grootmoeder te bezoeken. Het land verkeert echter in een bloedige burgeroorlog en Rislène belandt in een uitzichtloze situatie met maar weinig hoop op ontsnapping. In de binnenstad van Montpellie zet de dakloze Ceb zich volledig in om zijn medezwervers zo goed mogelijk te helpen. Als hij op een dag Ophélie ontmoet, komt zijn tragische verleden – waarvoor hij juist op de vlucht is – weer boven. Twee bestemmingen is het slot in de Algerije-trilogie, maar goed los te lezen van de eerste twee delen.
Mijn mening: Dit verhaal was geen direct vevolg op de andere twee delen uit de trilogie, maar gaat wel over herkenbare personages. Het duurde wel even voordat ik in het verhaal zat en door de vele personages was het soms echt even zoeken naar wie er nu aan het woord was en wat zijn of haar relatie tot de verhaallijn was. Het verhaal leerde mij persoonlijke lessen over geloof en ook ontdekte ik iets meer over de geschiedenis van Algerije en Frankrijk. Het was mooi om te lezen hoe alle verhaallijnen samenkwamen. Niet alles heeft een goede afloop, wat dit verhaal zo goed maakt!
Eindoordeel: 4,5 sterren

De stadstuin: Maud // Anne West (Feelgood)
Het verhaal: Drie zussen, Maud, Yara en Britt, erven een tuin. Maud is de oudste en succesvolste van de drie zussen. Ze zit eigenlijk helemaal niet te wachten op de erfenis. Ze heeft een vaste relatie, een goede baan en eindelijk uitzicht op een behoorlijke promotie. Maar hoe perfect Mauds leven ook lijkt, ze heeft genoeg zorgen.
Mijn mening: In eerste instantie vond ik het best een leuk verhaal, de cover van het boek is ook aantrekkelijk. Maar ik heb me ontzettend geërgerd aan het hoofdpersonage Maud. Ook haar zusje Yara, die ook veel aan het woord is in dit boek, vond ik niet heel sympathiek. Ook zijn de karakters heel inconsistent. Hun gedachten en gedrag komen totaal niet overeen. Ook bepaalde zinnen kwamen steeds terug (met name: X keek haar vorsend aan) en ik vond het voor een boek dat het label feelgood heeft, geen geweldig boek. Omdat ik toch wel benieuwd ben hoe het met de stadstuin afloopt ben ik boek 2 ook gaan luisteren, maar daar ergerde ik me eigenlijk nog meer aan de personages … Op het moment dat ik dit schrijf kan ik nog niet zeggen of ik uiteindelijk de hele trilogie heb gelezen.
Eindoordeel: 2,5 sterren (maar eigenlijk vind ik dat nu ik deze review heb geschreven nog wat veel).

All the lonely people // Mike Gayle (Roman)
Het verhaal: Hubert Bird is een eenzame man van 84 jaar. Iedere week belt hij met zijn dochter Rose en tegen haar vertelt hij dat hij een geweldig leven heeft. Hij gaat vaak op stap met zijn vrienden die hij op de 60+ club heeft ontmoet. In werkelijkheid doet hij niets anders dan praten tegen zijn kat (die Poes heet). Op een dag vertelt Rose dat ze een sabbatical neemt en naar Engeland komt, wat moet Hubert nu doen? Gelukkig is daar zijn buurvrouw Ashleigh, een jonge alleenstaande moeder, die een campagne gaat voeren om een einde te maken aan eenzaamheid. Door haar ontmoet Hubert veel nieuwe mensen. Daarnaast lees je ook het verhaal van de jonge Hubert die van Jamaica naar de UK verhuisde en met welke vooroordelen en problemen hij te maken kreeg.
Mijn mening: Dit was het derde boek van Mike Gayle dat ik las en ook deze was geweldig. Mike Gayle heeft een unieke schrijfstijl, hij schrijft over echt problematische zaken (eenzaamheid, racisme en drugsverslaving om er maar een paar uit All the lonely people te noemen), maar de boventoon blijft optimistisch en gezellig. Ondanks de vele thema’s die hij behandelt in het boek, voelt de balans goed. Het verhaal bevat verschillende plottwists, eentje die ik echt totaal niet zag aankomen (dat is natuurlijk ook wel het idee van plottwists). Het complete hoofdstuk daarna vroeg ik me af of ik het niet verkeerd had gelezen. Ik weet niet of dit boek ook in het Nederlands gaat verschijnen, maar gaat Engels lezen je goed af? Dan zou ik ‘m zo snel mogelijk lezen als ik jou was!
Eindoordeel: 4,75 sterren

Welk boek van dit lijstje wil jij graag lezen of heb jij gelezen?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Super leuk om weer verschillende recensies in een blog te lezen! Met de eerste twee recensies ben ik helemaal eens. Ook echt twee super verschillende verhalen trouwens.
  Ik ben heel nieuwsgierig naar All the lonely people. Hij staat op mijn TBR voor maart!

  1. Dank je wel voor je reactie. Geniaal dat we het zo eens zijn met elkaar. Ik ben wel benieuwd wat jij van All the lonely people gaat vinden!

   1. Ow, die laatste lijkt me mooi. De eerste ook trouwens. De tweede heb ik ook gelezen maar vond ik ook niet zo mooi. Goede reviews

    1. Jaa, het was ook zeker een heel mooi boek, een van de beste van 2021 tot nu toe! Dank voor je reactie 🙂 En grappig dat je ook niet zo’n fan was van De stadstuin.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: