Mini reviews #26 Een groot hart, Toen de wereld brak en Het Bluebird geheim

Ik dacht eerlijk gezegd dat ik een eind voorliep op blogcontent, maar kwam er anderhalve week geleden achter dat ik nog mini reviews moest schrijven voor mei. Gelukkig heb ik voor De Wedloop weer een paar boeken gelezen die ik ook wilde reviewen op mijn blog, zo kan ik teksten die ik daar voor de sociale media gebruik, hergebruiken. In verband met 4 en 5 mei (vorige week) allemaal mini reviews over boeken die over WO II gaan.

Een groot hart // Ellie dean
Specificaties: Historische roman // De Fontein // Nederlands (vert. UK) // 2022 // 384 blz’s
Het verhaal: Londen, 1941. De jonge Julie Harris werkt als verpleegster in Londen. Door een bombardement verliest ze in één klap haar familie, behalve haar pasgeboren neefje William die als enige overleeft. Julie wil William dolgraag bij zich houden, maar dat is niet makkelijk als ongetrouwde jonge vrouw. De enige die haar misschien kan helpen is haar veel oudere zus Eileen, die in het kustplaatsje Cliffehaven woont. Julie ziet geen andere oplossing dan de trein te pakken, in de hoop dat ze daar een veilige haven vindt voor haarzelf en kleine William…
Mijn mening: Dit boek las heerlijk weg, met enige regelmaat las ik langer door dan de bedoeling was. Zoals elk boek in de Veilige Haven reeks gaat het meer over het alledaagse leven in de oorlog dan het strijden aan het front. Wat me wel opvalt is dat de personages veelal verpleegster zijn, maar die zijn natuurlijk ook het meest nuttig tijdens de oorlog. Het boek had enkele onverwachte plotwendingen, sommigen zag ik aankomen en anderen helemaal niet. Ik ben benieuwd of we nog vaker iets gaan horen van Julie, of dat de auteur het bij dit verhaal laat voor het personage. In ieder geval maakt dit verhaal me nieuwsgierig naar het vervolg in deze reeks. Gelukkig staat deze op Kobo plus en kan ik die binnenkort ook lezen.
Eindoordeel: 3,75 sterren

Toen de wereld brak // John Boyne
Specificaties: Dual timeline roman // J.M. Meulenhof // Nederlands (vert. UK) // 2022 // 410 blz’s
Het verhaal: Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxe appartement in Londen. Ze leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven, ondanks haar donkere verleden. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Ze spreekt ook niet over de naoorlogse jaren in Frankrijk met haar moeder. En bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekamp van de nazi’s, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno onderging.
Dan komt er een jong gezin wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.
Mijn mening: Ik vond dit boek heel heftig en indringend, de schuldvraag van Gretel blijft. Als twaalfjarige wist ze wel wat er gebeurde, maar was ze daadwerkelijk schuldig? De vraag zet je aan het nadenken: wat zou ik gedaan hebben? Minpunten aan dit boek vond ik het taalgebruik en een redelijk expliciete scène, maar dat was wel te verwachten bij een niet christelijk boek. Bovendien (en dat klinkt heel gek als ik het zo schrijf), had de expliciete scène wel een functie in het verhaal.
Eindoordeel: 4 sterren

Het Bluebird geheim // Sharon Cameron
Specificaties: Historische roman // Mozaïek // Nederlands (vert. USA) // 2021 // 462 blz’s
Het verhaal: Het Bluebird geheim van Sharon Cameron is een beklemmende pageturner over Project Bluebird, dat echt bestaan heeft. Met dit project probeerde de CIA, door gebruik te maken van technieken die in de concentratiekampen waren ontwikkeld, het geheugen van mensen te resetten.
Vlak na de oorlog ontvlucht Eva het verwoeste Berlijn en reist af naar New York. Hier gaat ze op zoek naar de waarheid over haar afkomst en ontdekt ze welke gruwelijke praktijken haar vader tijdens de oorlog uitvoerde. Eva wil maar één ding: gerechtigheid.
Mijn mening: In eerste instantie wist ik niet goed wat ik moest denken van ‘Het Bluebird geheim’, ieder hoofdstuk wisselde tussen Inge en Eva en steeds als ik net in het verhaal zat, begon er een nieuw hoofdstuk, maar na een bladzijde of vijftig zat ik helemaal in het verhaal. Uiteindelijk komen de verhalen op een bijzondere manier samen en net als je denkt dat je het verhaal doorhebt, volgt er een plottwist. De schrijfstijl is uniek en dit boek is zeker een waardevolle toevoeging in alle boeken die er zijn geschreven over WO II, helemaal omdat dit boek zich grotendeels ná de oorlog afspeelt, maar wel alles te maken heeft met de vreselijke experimenten die uitgevoerd werden in de concentratiekampen.
Eindoordeel: 5 sterren

Welk boek zou jij ook wel willen lezen?

Liefs,

Mirjam

PS: Dit blogbericht bevat een of meerdere affiliate link(s) naar een webshop van een lokale ondernemer. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor 🙂

Kom me volgen op social media

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.