Schrijfdoelen #16 Update bingo 2023

We zijn officieel over de helft van 2023, hoog tijd om je een update te geven van mijn schrijfdoelenbingo. Heb ik al veel doelen gehaald? Loop ik een beetje op schema? Zijn er nog doelen veranderd? Je leest het allemaal in dit bericht!

Behaalde doelen
Ik heb expres als omslagfoto van deze blogpost de foto erbij gepakt van het eerste bericht over mijn bingo, zo heb je nog geen spoilers van de doelen die ik gehaald heb. Maar uiteraard deel ik de foto hier alsnog. Voor wie zich afvraagt wat ermee gebeurd is: als je zo onhandig bent als ik, is het niet verstandig om een glas water op je bureau te zetten.

Voor wie het nog niet weet, ik werk met ‘Bare minimum’ doelen en ‘Good Year’ doelen (meer uitleg vind je hier). Later in dit bericht kort ik ze af met BM en GY.

 • De stad versie 2: Zoals je weet rondde ik het herschrijven van Lichtstad af in mei 2023, al heb ik in juni ook nog een paar kleine dingen gedaan. Er zal allicht nog een versie 3,4,5 en verder volgen, versie twee staat maar mooi op papier. Ik verwacht ook dat de wijzigingen tussen versie 1 en versie 2 het grootst zijn. In de toekomstige versies gaan er nog wel zaken veranderen, maar niet meer dan de helft van het verhaal. Ik hoop het manuscript eind dit jaar ook op te sturen naar een uitgeverij, dus dan haal ik het GY doel ook
 • Eigen beheer: Eerlijk is eerlijk, dit doel is aangepast nadat ik me realiseerde dat een fysieke uitgave in eigen beheer dit jaar niet mogelijk is. In maart publiceerde ik mijn eerste e-book (een kort verhaal van ongeveer 5.000 woorden) en dat smaakte zeker naar meer. Een fysiek boek in eigen beheer schuif ik door naar volgend jaar.
 • Nova boek vol: Ook dit is een doel dat is gewijzigd. Hier stond eerst online workshops geven, maar (voorlopig) zie ik daar vanaf. Toen ik een tijdje geleden nadacht over wat ik nu écht wil met mijn bedrijf was het antwoord: schrijven. Af en toe pak ik wel redactieklussen op en ook sta ik op verschillende evenementen, maar het hoofddoel is wel schrijven. Misschien dat ik me in de toekomst bedenk, maar dat zien we dan wel. Het doel heb ik veranderd in ‘Nova boek vol’ en dat heb ik, zoals je ziet, behaald. Bij de GY lijst heb ik het idee van online workshops geven wel laten staan.
 • Boekpresentatie: Van dit doel wist ik al wel dat ik het zou halen, maar dat het zo’n bijzondere boekpresentatie werd had ik niet kunnen vermoeden. Heb je geen idee waar ik het over heb? Lees dan dit blogbericht nog maar eens. En ik zie nu pas dat ik het doel van de GY lijst (die was hetzelfde) nog niet heb afgestreept.
 • 25 persoonlijke stukjes: Ook dit doel heb ik bereikt. Wekelijks schrijf ik wel een column voor mezelf over financiën in een documentje genaamd ‘Hoeveel verdient een schrijver?’ Wellicht dat ik je daar ooit nog eens iets uit ga delen, maar voorlopig niet. Ik denk dat ik de 50 stukjes ook ga halen.

Schema
Ten opzichte van andere jaren loop ik op dit moment voor. Ik heb namelijk vijf doelen gehaald en andere jaren had ik op dit punt slechts drie doelen gehaald. Net als andere jaren zijn er echter ook een heel aantal doelen voor de lange termijn. Doelen waar ik iedere dag een kleine stap voor zet (soms een wat grotere stap) en aan het einde van het jaar hoop ik het doel te behalen. Ik ga de doelen nu rij voor rij langs en vertel meer over de status. Het eerste gedeelte is zoals het op de Bare Minimum (BM) lijst staat. Tussen haakjes zet ik het Good Year (GY) doel erachter.

Rij 1

 • 300.000 verhaalwoorden (600.000 verhaalwoorden) // Met dit doel loop ik keurig op schema. De teller staat (tot en met juni) op ongeveer 180.000 woorden. Hierbij heb ik het herschrijven van Lichtstad meegerekend. Normaal gesproken tel ik herschrijven niet mee, maar in dit geval veranderde er zoveel, dat ik besloot dat het wél een keertje meetelde (compenseert voor al die andere herschrijfklussen van dit jaar).
 • 600.000 woorden (1 miljoen woorden) // Wat dit doel betreft loop ik ook op schema, ruim 300.000 woorden. Als ik zo doorga (en stiekem hoop ik dat ik de komende maanden weer wat meer woorden schrijf) haal ik dat dus makkelijk.
 • 4 manuscripten versie 1 (5 manuscripten versie 1) // Ook hiermee ben ik precies op de helft. Het afronden van Friends 4-ever heb ik meegeteld en ook het herschrijven van Lichtstad. Wat betreft Project Snel tel ik de drie boeken als één manuscript, dat is samen goed voor 75.000 woorden. Als ik dan nog het zesde deel in de Samen! serie schrijf komt het dus ook met dit doel goed! En wie weet … schrijf ik ook de eerste versie in de boekenreeks van Friends 4-ever, dan heb ik ook m’n GY doel gehaald.
 • 750 schrijfuren (1000 schrijfuren) // In het vorige bericht over de bingo vertelde ik dat ik mijn bedrijfsdoelen niet mee tel voor schrijfuren, maar ik heb besloten om het wel te doen. Het werd anders veel te ingewikkeld en het hoort er gewoon bij. Daardoor loop ik ruim op schema, ik heb al bijna vijfhonderd uur geschreven in de eerste helft van het jaar.
 • 5 korte verhalen (10 korte verhalen) // Ik moet nog één verhaal schrijven wil ik dit doel halen, maar de afgelopen maanden ging het niet zo goed met die korte verhalen. Ik liep achter met al mijn doelen, dus kwam ik er steeds niet aan toe. Ik verwacht wel dat het goed gaat komen hoor, ik heb nog zes maanden om dat laatste verhaal te schrijven!

Rij 2

 • Samen! deel 5 afronden // Dit doel is in beide bingo’s hetzelfde en ik maak gestage vooruitgang. Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik bijna klaar met het herschrijven op macroniveau en tegen de tijd dat jij het leest hoop ik ook al een eind op weg te zijn met het microniveau. Hopelijk kan het in juli nog naar mijn proeflezers, zodat ik in augustus kan gaan herschrijven n.a.v. hun feedback.
 • 2 boeken publiceren (3 boeken publiceren) // Ook dit doel komt helemaal goed. Wow! Ons huis is vol is natuurlijk al gepubliceerd en in het najaar volgt het verhaal van Rachel. Ik twijfel zelf nog of ik de publicatie van Project Snel mee ga tellen voor dit doel, zodat ik ook het GY doel behaal.
 • NaNoWriMo 1/2 (NaNoWriMo 50k) // Ik hoor je denken: ‘Hoe kan dit?’ I.v.m. privé omstandigheden ga ik NaNoWriMo dit jaar waarschijnlijk niet redden (heel leuke omstandigheden hoor!). Om die reden heb ik er dus de helft van gemaakt. Het kan ook nog zijn dat ik NaNoWriMo voor mezelf een maand vervroeg of juist uitstel, maar dat hoor je tegen die tijd wel.
 • 175 blogs // Ook dit doel is in beide bingo’s hetzelfde en daarmee loop ik prima op schema. Pas heb ik twee blogberichten laten schieten (onder andere m’n Day in the life van juni), maar dat kan best.

Rij 3

 • Tien 10k dagen (twintig 10k dagen) // Met dit doel loop ik ook goed op schema. Ik heb (op moment van schrijven) er acht op de lijst staan, maar ik verwacht met Camp NaNoWriMo dat er wel een paar bij gaan komen en ik denk dat het ook wel haalbaar is om twintig 10k dagen te hebben.
 • Vijftig 5k dagen (honderd 5k dagen) // In het ideale scenario heb ik wekelijks één tot twee 5k dagen, maar soms lukt het niet. Op dit moment loop ik op schema voor het BM doel, maar ik hoop eigenlijk dat ik beide doelen ga halen. Nog even flink aan de bak dus.
 • 50 YouTube video’s (65 YouTube video’s) // Zoals je wellicht nog weet heb ik dit doel vrijwel meteen naar beneden bijgesteld, omdat ik nu slechts wekelijks vlogs delen. Af en toe schiet het er zelfs bij in, dus ik verwacht niet dat ik mijn GY doel haal.
 • 2.500 boeken verkopen (3.500 boeken verkopen) // Volgens mij had ik in eerste instantie (nog voor het vorige bericht uitkwam) 2.000 boeken op de lijst staan, maar ik had iets meer vertrouwen in de verkoop. In 2022 zijn er 2341 boeken verkocht en er verscheen dat jaar slechts één boek. Dit jaar komen er weer twee boeken uit, dus ik verwacht eerlijk gezegd wel dat ik het doel haal, misschien zelfs het GY doel.

Rij 4

 • Project Snel publiceren (Friends 4-ever boek 1) // Dit is dus ook een gewijzigd doel. Hier stond als BM doel Friends 4-ever boek 1 schrijven en als GY doel boek 1 & 2 schrijven. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om op dit moment voorrang te geven aan Project Snel, omdat ik niet superveel hoef te investeren om die boeken te publiceren als e-books. Ik hoop echter wel het eerste boek van Friends 4-ever te kunnen schrijven dit jaar, zodat ik het volgend jaar zomer kan publiceren.
 • Kerstverhaal (kerstnovelle) // Dit doel heb ik ook nog niet gehaald, maar het jaar duurt nog lang. Die kerstnovelle gaat ‘m niet worden denk ik (gezien alle drukte in het najaar).
 • Twee keer Camp NaNoWriMo 25k (2x Camp NaNoWriMo 40k) // Eerlijk gezegd verwachtte ik niet dat ik in julie Camp NaNoWriMo zou doen, maar omdat ik in juni bijna niet geschreven heb aan project Snel heb ik toch een verhaal om aan te werken deze maand. Het gaat me wel lukken om 25.000 woorden te schrijven. In april heb ik tijdens Camp NaNoWriMo echter ‘maar’ 36.000 woorden geschreven, dus het GY doel haal ik officieel niet. Al kan ik natuurlijk zeggen dat als ik de 44.000 haal in juli, het alsnog telt.

Rij 5

 • 25 writing prompts (50 writing prompts) // Dit doel heb ik bijna gehaald. Op moment van schrijven heb ik 22 writing prompts gedaan, wat betekent dat ik er nog drie moet voor het officiële doel. Of ik de 50 ga halen dit jaar weet ik niet, maar ik vind het doen van writing prompts wel weer een stuk leuker dan vorig jaar, dus wie weet…
 • 10 bedrijfsdoelen (15 bedrijfsdoelen) // Hier stond oorspronkelijk Samen! deel 6 schrijven, maar omdat ik niet zeker weet of ik NaNoWriMo ga redden heb ik het vervangen door dit doel. Nu moet ik sowieso eerlijk zeggen dat een zesde deel nog niet helemaal zeker is, omdat er wel genoeg te vertellen moet zijn. Eerst maar even Froukjes reactie op het vijfde deel afwachten. Maar goed, ik heb dus een lijstje met bedrijfsdoelen (die ga ik je nu in ieder geval niet laten zien, misschien bij de terugblik, maar dat weet ik niet zeker). Tot m’n vreugde kan ik je vertellen dat ik al zes daarvan gehaald heb, dus ik ben goed op weg.
 • 10 social media doelen (15 social media doelen) // Dit zijn vooral doelen rondom blogstatistieken en Instagram volgers. Op dit moment heb ik hier ook zes doelen van gehaald en ik geloof dat dit helemaal goed gaat komen!

Hoe gaat het met jouw (schrijf)doelen voor 2023?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. Ik schrijf weleens voor de lol, maar echt doelen stellen… Ik zou wel graag meer willen schrijven dus mischien dat ik eens simpel met doelen ga werken in mn bullet journal. Lijkt me wel motiverend en gaaf. Wat ik wel heb gedaan zijn allerlei soorten trackers, dus moodtrackers, read book trackers en nog veel meer(sommige namen zijn beetje krom maar ik wilde of alles engels of alles nederlands) en dst werkte erg goed. Daar had ik ook goals bijgeschreven en ik heb minder dan de helft gehaald:( maar toen was ik ook wat te enthousiast misschien
  Ik krijg er in ieder geval gelijk zin in!

  1. Zo begon het bij mij ook, een paar doelen in m’n bullet journal. Inmiddels schrijf ik min of meer fulltime, dus daarom is m’n gewone journal niet meer toereikend 😉 Supertof dat je er gelijk zin in krijgt en veel schrijfplezier de komende tijd!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.