Schrijflogboek #65 April 2023

Ik schaam me op dit moment voor mijn schrijfjournal, dus daarom heb ik er voor dit blogbericht geen foto’s van gemaakt. In plaats daarvan heb ik geput uit de eindeloze hoeveelheid foto’s van de boekpresentatie (die je wellicht zaterdag al gezien hebt). April was een bizarre maand en daar lees je alles over in dit blogbericht.

Wie voor het eerste een logboekbericht van mij lees: ik heb altijd een standaard indeling. Eerst vertel ik je aan welke projecten ik heb gewerkt. Vervolgens vertel ik wat hoogtepunten van de maand, dan onthul ik het totaal aantal geschreven uren en m’n wordcount. Tot slot blik ik nog vooruit naar de komende maand.

Verhalen

 • Appelhof – 45 minuten: Hoewel ik op een gegeven moment alleen maar aan Lichtstad wilde werken, besloot ik dat ik toch wat meer met dit project wilde doen. Dat kwam ook door een ontmoeting die ik in april had en een boek dat ik aanschafte. Uiteindelijk ben ik niet heel ver gekomen, maar ik hoop de komende maand iedere schrijfdag een halfuurtje hiermee aan de slag te gaan.
 • Nova – 55 minuten: Het boek is nog steeds niet vol, ik had er gewoon geen zin in afgelopen maand. Ik hoop het deze maand wel voor elkaar te krijgen.
 • Onzinverhaal – 60 minuten: Op een dag had ik bijna 10.000 woorden, maar geen energie meer voor een officieel verhaal, dus besloot ik te werken aan een onzinverhaal. Uiteindelijk ben ik daar een uur ofzo mee bezig geweest en had ik die dag meer dan 11.000 woorden geschreven.
 • Rachel – 105 minuten: Begin deze maand werd ik gebeld door Froukje, ze begon een heel enthousiast verhaal over een coverfoto voor het boek van Rachel, zonder dat ze me überhaupt vertelde wat ze ervan vond. Dat vroeg ik later en ze was heel erg tevreden over dit manuscript.
 • Samen! serie – 275 minuten: De boekpresentatie van deel 4 en het doorlezen van deel 5 zorgden ervoor dat ik nog aardig wat tijd besteedde aan deze serie. Ik heb uiteindelijk maar één hoofdstuk op macroniveau herschrijven, want ik wilde al mijn tijd en aandacht aan Lichtstad geven.
 • Lichtstad – 1395 minuten: Dit stond voorheen bekend als De stad, maar ik heb besloten om te werken met de titel Lichtstad, wie weet, wordt dat uiteindelijk ook wel de titel. Ik wilde het hele manuscript herschrijven, maar het is me simpelweg niet gelukt. April was een behoorlijk drukke maand en er gebeurden onverwachts ook nog wat dingen waardoor ik er gewoon niet aan toekwam. Ik vind het echt heel erg jammer, want als ik eenmaal bezig was met dit project ging het als een trein. Maar gelukkig kan ik deze maand weer verder!

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 360 minuten: Afgelopen maand liep ik best wel voor met vlogcontent en heb ik maar drie nieuwe video’s gemaakt. Een was de online boekpresentatie van Wow! Ons huis is vol, daar was ik wel weer een tijdje mee bezig, maar verder besteedde ik er niet veel aandacht aan.
 • Blogcontent – 410 minuten: Hetzelfde geldt voor blogcontent, daar heb ik ook niet zo bijzonder veel aan gedaan. Ik schreef zeven blogs (inclusief deze) en daar bleef het bij. Ik wilde alle tijd die ik had besteden aan Lichtstad.
 • Social media beheer – 725 minuten: Hier heb ik wel veel tijd in gestoken de afgelopen maand. Ik heb namelijk een volledig nieuwe social media strategie uitgedacht. Ik was het zat om steeds op Instagram berichtjes te delen met ‘zie link in bio’, terwijl je tegenwoordig een link gewoon in de stories kunt plaatsen. Dus heb ik gedacht over de content die ik vanaf nu ga delen op Instagram, zodat het echt anders wordt dan mijn blog. Uiteraard link ik in de stories naar m’n blogberichten en zal er wel enig overlap in zitten, maar het wordt geen doorlinkplatform meer.

Overig

 • Writing prompts – 85 minuten: Eigenlijk telt dit ook voor de Appelhof, want altijd als ik een writing prompt doe, schrijf ik een scène aan dat project.
 • Bedrijfswerkzaamheden – 535 minuten: Ik ben een manuscript aan het proeflezen en uiteraard moest ook in april de podcast weer opgenomen en bewerkt worden. Deze maand ben ik bij Anna Laura als we ‘m opnemen, da’s ook heel leuk.
 • Van alles en nog wat – 1460 minuten: Dit is echt gigantisch veel geworden de afgelopen maand, dat komt ook door de Leeslievelingsbijeenkomst waar ik ben geweest. Dat heb ik namelijk meegeteld als schrijfuren omdat het ergens ook een netwerkbijeenkomst was.

Hoogtepunten

 • Op 13 april belde Froukje mij over het verhaal van Rachel. Ze was heel enthousiast over dit manuscript en gaf aan dat het heel goed in elkaar zit en dat ze daaraan kon merken dat ik een ervaren schrijver geworden ben. Dat vond ik uiteraard een hele eer om te horen. Inmiddels heeft het verhaal een titel (die ik t.z.t. zal onthullen) en ik hoop in mei aan de slag te gaan met het herschrijven aan de hand van de feedback van Froukje, hoewel ik stiekem al een hoofdstuk heb gedaan (wat verrassend weinig tijd kostte).
 • 18 april was de bijeenkomst van Leeslievelings en hoewel ik het eerst spannend vond, ben ik zo blij dat ik geweest ben. Het was niet alleen fijn om over lezen te praten met leesliefhebbers, het was ook tof dat er verschillende schrijvers aanwezig waren. Zo was Marianne Witvliet er, een ervaren auteur die een lezing hield over het ontstaan van haar nieuwste boek. En ook was Leanne Pots er. We volgen elkaar al een tijdje via Instagram en anderhalve week ervoor was het debuut van Leanne uitgekomen. Mijn boekenbudget was op, maar ik kon het niet laten het boek aan te schaffen bij Leanne. We hebben gezellig gekletst en hopen elkaar in de toekomst nog vaker te gaan ontmoeten!
 • Maar zonder twijfel, 21 april was de mooiste dag van de afgelopen maand. Allereerst omdat mijn tiende boek uitkwam. Tien boeken, ergens kan ik het nog steeds niet geloven. Maar uiteraard was het ook een prachtige dag omdat Jaap vroeg of ik met hem wilde trouwen.

Terugblik & statistieken
Ik dacht in eerste instantie een nieuw record te hebben voor april, namelijk iets meer dan 100 uur. Maar toen kwam ik erachter dat ik een foutje had gemaakt in het overnemen van mijn uren, ergens stond 600 minuten in plaats van 60. Dat was even slikken. Maar ondanks dat heb ik in april veel uren kunnen maken, maar liefst 91 (en nog 50 restminuten). Dat is geen nieuw record, maar staat wel in de top 3! Of die uren ook heel productief zijn geweest weet ik niet helemaal zeker. Ik was te vaak bezig met dingen die net-niet belangrijk waren in plaats van met dat wat het belangrijkst was en dat vind ik wel heel jammer. Ook gebeurde er afgelopen vrijdag iets vervelends waardoor ik helemaal niet aan schrijven toekwam die dag en daardoor heb ik de 40.000 woorden met Camp NaNoWriMo ook net niet gehaald. Maar goed, ik zit nu wel vol energie en motivatie om in mei wél de 100 uur te halen. Ik schreef in april 35.679 verhaalwoorden en het totaal aantal woorden staat op 58.048. Eigenlijk nog best netjes (al heb ik weinig schrijfdoelen gehaald).

Vooruitblik mei 2023
Ik durf eigenlijk geen prioriteitenlijstjes meer te delen, want ik blijk me er weinig van aan te trekken in de praktijk. En toch wil ik het weer doen met in mijn achterhoofd de e-mail die ik vorige week kreeg. De mail ging over uitstelgedrag en dat we onszelf vaak miljoenen kleine taken opleggen die ons het gevoel geven productief te zijn. Maar juist het afvinken van een grote taak geeft zoveel dopamine (en andere stofjes), dus ga ik deze maand toch weer aan de slag met de belangrijke projecten. Hierbij een lijst met projecten waar ik aan ga werken:

 1. Allereerst het herschrijven van het verhaal van Rachel. Er hoeft gelukkig niet heel veel aan te gebeuren, dus als ik elke schrijfdag een halfuur tot een uur hiermee aan de slag ga, moet het goedkomen om het half mei (deadline) weer terug te sturen naar Froukje.
 2. Net zo belangrijk is Lichtstad. Eind deze maand gaat mijn vader op vakantie en wil ik het geprinte manuscript aan hem meegeven om te lezen. Dan zal ik nog niet het microniveau gedaan hebben, maar daar gaat het even niet om.
 3. Als ik project 1 en 2 af heb en er is nog tijd over ga ik aan de slag met Samen! deel 5. Ik heb al een hoofdstuk herschreven op macroniveau, maar er moet nog wel het een en ander aan gebeuren. Ik denk trouwens ook dat ik zelf de Samen! serie ga herlezen om ervoor te zorgen dat de verhaallijn helemaal consistent is, maar die tijd telt niet mee voor het schrijven.
 4. En als ik dan nóg meer tijd over heb wil ik werken aan m’n e-book van Project Snel en uiteraard werk ik ook zo nu en dan aan De appelhof.

Hoe verliep april bij jou?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

2 Comments

 1. “Leeslieveling” wat een mooi woord en waarschijnlijk ook een inspirerende bijeenkomst. Is dat regelmatig? Verder heb jij je weer veel voorgenomen voor mei. Als het weer zo blijft als nu (slecht en regenachtig), komt het ook nog af ook. Succes!

  1. Dit was de eerste keer, maar het is de bedoeling dat er in de toekomst meer bijeenkomsten komen. We zijn nu al een week verder in mei en ik heb er een hard hoofd in dat alles gaat lukken, maar ik ga in ieder geval mijn best ervoor doen, haha 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.