Schrijflogboek #23 Oktober 2019

Vorige maand schreef ik dat het treurig was dat ik zo weinig geschreven had. Deze maand was het voor mijn gevoel heel anders. Ik rondde een aantal projecten af en behaalde al mijn maanddoelen. Nieuwsgierig naar waar ik deze maand aan werkte? Lees dan snel verder!

Zoals elke maand deel ik eerst het aantal minuten dat ik aan elk project schreef, erna een paar hoogtepunten en tenslotte onthul ik de tijd die ik totaal aan schrijven heb besteed.

Bergen van chaos – 90 minuten
Zoals het er nu staat is het maar weinig tijd, maar ik heb wel de complete eerste versie doorgenomen en bijgehouden wat er nu allemaal moet gaan veranderen. De komende maand laat ik dit project even rusten en in december hoop ik het weer op te pakken. Dan gaan we werken aan een nieuwe hoofdstukindeling en het herschrijven van versie 1.

Writing prompts – 220 minuten
Het is me de afgelopen maand gelukt om écht elke doordeweekse dag een writing prompt te doen. Behalve in de laatste week. Vorige week dinsdag had ik een drukke dag en ook woensdag was er veel te doen. Toen heb ik donderdagavond 3 prompts in één keer gedaan, om ervoor te zorgen dat ik al mijn doelen van oktober zou halen.

Vlogs – 235 minuten
Ja, het is echt waar. Ik ga ‘vloggen’. Ik vind vloggen niet helemaal de goede benaming, maar ik ga video’s maken over diverse schrijven. Ik heb mijn ‘AuthorTube kanaal’ al gemaakt, maar nog geen video’s geplaatst. Ik heb al een video opgenomen, maar ik heb nog maar 1 minuut gemonteerd, dus het kan nog wel even duren voordat deze video te zien is. Maar als je me volgt op Instagram, zie je hem vanzelf verschijnen. Ik ben niet van plan om een precies post-schema te maken (zoals bij mijn blogs wel het geval is), maar alleen tijd besteden aan de vlogs, wanneer ik tijd heb.

Vervolgverhaal – 260 minuten
Inmiddels heb ik 12 hoofdstukken geschreven aan het vervolgverhaal, ongeveer voor de eerste 3 maanden van 2019. Deze maand staat dat op een laag pitje, omdat mijn NaNoWriMo verhaal voorgaat. Maar wie weet, heb ik zoveel tijd (en zin) over dat ik nog een hoofdstukje schrijf. Ik heb echt zin om dit verhaal met jullie te gaan delen!

Samen’ – 320 minuten
En natuurlijk moest ik me de afgelopen maand voorbereiden op NaNoWriMo. Ik heb besloten om (ongeveer) 50.000 woorden te gaan schrijven aan de eerste versie van het tweede deel van mijn nieuwe serie. Of dit ook de uiteindelijke versie wordt, weet ik niet, maar ik heb nu veel zin om me weer te verdiepen in de levens van deze mensen, ze zijn zo leuk …

Blogcontent – 565 minuten
Tja, ik kan wel heel chagrijnig zijn dat mijn blogcontent wéér de meeste tijd heeft ‘opgeslokt’, maar als ik de tijd van ‘Samen’, Bergen van chaos en het vervolgverhaal bij elkaar optel, heb ik meer tijd besteed aan het schrijven van verhalen, dan aan m’n blog. En er waren gewoon een paar blogs die veel tijd kostten om te schrijven (bijvoorbeeld het persoonlijke blog en de doelenupdate). Bovendien tel ik het inplannen van Instagramposts hier ook bij. Misschien moet ik wel Blogs, vlogs en dat onder één nieuwe categorie stoppen: social media. Daar denk ik nog even over na, je ziet het volgende maand 😉

Overig – 330 minuten
Ik werkte aan een geheim project voor 2020, schreef een column voor Fleurrijk en nam wat hoofdstukken uit Schrijven vanuit je hart door. Ook schreef ik wat persoonlijke stukjes, waarvan jullie er deze maand sowieso eentje te lezen krijgen!

Hoogtepunten:
Vorig jaar was oktober een maand die van hoogtepunten aan elkaar hing. Dit jaar doet er niet voor onder. Ik heb er in totaal 8 opgeschreven, waarvan ik er 3 met jullie ga delen:

 • 2 oktober: 200 gepubliceerde blogs! En inmiddels staat de teller al op 212 (deze erbij gerekend) en daarmee heb ik vandaag een van mijn jaardoelen behaald (100 blogs publiceren, hoogtepuntje voor november).
 • 12 oktober: Op deze datum behaalde ik een jaardoel (hoewel ik daar pas achter kwam toen ik mijn doelenupdate schreef). In totaal had ik in 2019 al 450 uur geschreven! Nu ga ik proberen om de 550 uur nog te halen, al gaat dat wel spannend worden…
 • 19 oktober: In totaal zijn er 500 reacties achtergelaten op mijn blog. Daar horen mijn eigen reacties ook wel bij, maar zonder die zijn het er (op moment van schrijven, dus 1/11: 290). Bedankt als je soms een reactie achterlaat, ik lees ze allemaal met plezier!

Totaal + vooruitblik:
In mijn vooruitblik vorige maand schreef ik dat oktober een drukke maand zou worden en dat was het zeker. Vooral op zaterdag was er iedere keer veel te doen. En vaak ben ik dan op vrijdag afgeleid en schrijf niet zoveel als ik zou willen. Op zich viel dat me mee. Ook was ik in oktober veel moe, mijn slaapschema is een beetje in de war. Ik word iedere ochtend om half 6 (of vroeger) wakker en daar ben ik niet zo gelukkig mee. Toch had ik het gevoel dat ik in oktober veel uren gemaakt had. Ik had veel projecten afgerond en stappen gemaakt in nieuwe projecten. Een licht gevoel van teleurstelling overviel me dan ook toen ik totaal op 2020 minuten, ofwel 33 uur en 40 minuten uitkwam. Ik begreep het niet (heb zelfs 2 hertellingen gedaan). Maar nu ik dit artikel geschreven heb, ben ik tot de conclusie gekomen dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Dat heb ik afgelopen week al vaker gezegd, maar ik heb het nog niet op mijn eigen schrijfwerk betrokken ;-). Ondanks dat het zo druk was, heb ik mooi Bergen van Chaos kunnen doornemen en NaNoWriMo is voorbereid. En de komende maand ga ik vast meer schrijven, want m’n laptop gaat mee als ik eind deze week naar Engeland vertrek. En zoals jullie vast wel weten, kan ik in Engeland goed schrijven! Van november heb ik hoge verwachtingen, sowieso omdat ik 50.000 woorden eruit moet krijgen voor ‘Samen’. En nu mag het ook best een beetje kosten (als in andere leuke dingen laten schieten om te schrijven). Ik ben heel benieuwd, je leest het volgende maand!

Hoe was jouw (schrijf)maand: kwaliteit of kwantiteit?

Liefs,

Mirjam

8 Reacties

 1. Bedankt voor die eerlijke update. Gelukkig is niet iedereen bovennatuurlijk succesvol en energierijk. Soms denk je dat. Ik heb afgelopen maand voor het eerst sinds heel lang, weer eens iets “creatiefs” geschreven, en me aangemeld voor de NaNoWriMo. En gisteren zelfs 2 stukjes geschreven. Ik ben van mezelf verrast. En het was een hele leuke en tevredenstellend ervaring. Alzo bedankt voor de tip. En veel succes met je schrijfdoelen. Gr.

  1. Ja, ik ben het liefst eerlijk 😉 En stiekem denk ik weleens dat eigenlijk niemand bovennatuurlijk succesvol en energierijk is. Iedereen heeft weleens dagen (of weken, of zelfs maanden) waarop het niet lekker gaat. Supergaaf dat je creatief aan het schrijven bent gegaan en je aan hebt gemeld voor NaNoWriMo. Ik vind het heel tof dat ik mensen op die manier kan inspireren. Bedankt voor je leuke reactie!

  1. Jazeker, NaNoWriMo is altijd een goede manier om weer in het juiste ritme te komen. Tot nu toe heb ik al aardig wat geschreven, dus deze maand gaat het echt helemaal goedkomen!

 2. Wat fijn dat je zoveel hebt kunnen schrijven! Ik merk dat ik echt bewust tijd moet inplannen. Het is eigenlijk heel zonde want ik hoef “alleen” nog maar het plot te schrijven. Maar het komt goed, de zin in schrijven komt terug.

  1. Mooi om te horen dat de zin voor het schrijven terugkomt. En zoals ik in je reactie van afgelopen vrijdag las, ben je op de goede weg 🙂

 3. Ik heb het al vaker gezegd maar ik vind het knap dat je zoveel ballen omhoog kan houden. Ik bedoel, 33 uur schrijven naast je gewone baan, (hopelijk) een sociaal leven, af en toe slapen en ook nog heel veel lezen, vind ik best knap. Ik doe het je niet na. Ik hoop in november ook weer eens wat meer te gaan schrijven!

  1. Haha, eh … ik vraag me soms wel af hoe ik het allemaal doe hoor. En zoals je weet ga ik minder werken, omdat ik het dus gewoon niet allemaal red. En mijn sociale leven stelt dus niet zo heel veel voor 😛 Maar het geeft me wel inspiratie voor een nieuwe column voor Fleurrijk, dus dank je wel voor deze lieve reactie. Ik ben benieuwd naar je schrijverij in november.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: