Schrijflogboek #30 Mei 2020

Ongelooflijk, het is vandaag alweer juni. Ik vind het altijd heel fijn als de nieuwe maand op een schrijfdag begint en vandaag is ook een beetje een schrijfdag 🙂 Omdat het Tweede Pinksterdag is, hoef ik niet te werken voor het LCJ, dus ga ik vanmiddag hopelijk wat schrijfuurtjes maken. Maar goed, in dit bericht blik ik terug op de maand mei, wat echt een heel toffe schrijfmaand was. Lees maar mee!

Er is maar één doel dat ik de afgelopen maand niet heb gehaald, dat hoop ik in juni wel te behalen! Voor de rest ben ik echt super tevreden met wat ik allemaal gedaan heb. Daarnaast was mei ook nog eens de maand van ‘goed nieuws’, dus ik zit helemaal te stuiteren om dit bericht met je te delen! Zoals altijd vertel ik eerst hoeveel tijd ik per categorie heb besteed aan schrijven. Vervolgens deel ik wat hoogtepunten en tot slot deel ik het totaal en blik even vooruit de komende maand in.

Verhalen

 • Kort verhaal – 170 minuten
  In mei werkte ik aanzienlijk langer aan m’n korte verhaal dan in april. Ik schreef een vrij lang, feelgood verhaal, met een klein rolletje voor het coronavirus (het eerste, en waarschijnlijk ook het laatste verhaal hierover). Ik kreeg ook wat ideeën om het verhaal uit te breiden naar een novelle, maar hier denk ik nog even goed over na.
 • Vervolgverhaal – 175 minuten
  Het schrijven aan de hoofdstukken voor het vervolgverhaal ging deze maand echt heel erg snel. Ik schreef 5 hoofdstukken en plande ook weer de gebeurtenissen van vier hoofdstukken. En daar had ik uiteindelijk nog geen 3 uur voor nodig!
 • Samen! deel 2 – 195 minuten
  Ik printte de eerste versie van dit verhaal en nam de eerste 20 hoofdstukken door. Tot nu toe heb ik nog niet veel dingen ontdekt die grondig veranderd moeten worden. Sommige zinnen lopen nog niet helemaal lekker en één enkel hoofdstuk moet wel echt anders, maar het valt me alles mee!
 • Bergen van Chaos – 355 minuten
  Het is inmiddels ruim een halfjaar geleden dat ik voor het laatst aan dit project werkte. Ik schreef er voor het laatst over in mijn logboek van oktober 2019. Eigenlijk kwam het door het opnemen van mijn tweede video (over de verschillende projecten waar ik aan werk) en een blogpost die deze maand online zal komen, dat ik zin kreeg om dit project weer op te pakken. Ik zat al ruim een halfjaar vast en heb nu best een belangrijk plotonderdeel gewijzigd en nu zie ik weer potentie in dit verhaal.
 • Samen! deel 1 – 440 minuten
  Half mei kreeg ik een mailtje van de redacteur, of ik tijd had voor een overleg. Het werd een ontzettend fijn (telefonisch) gesprek waarin we de titel voor dit boek vaststelden, de planning bespraken en meer details. En nu is het officieel: mijn zesde boek verschijnt dit najaar nog. Ik verwerkte feedback van de redacteur (macroniveau) en nu ligt het weer op haar bureau. Waarschijnlijk zal ik half juli weer aan de slag moeten met dit verhaal, maar dan op macroniveau. Tot die tijd ga ik aan het tweede deel in deze serie werken. In het filmpje dat vrijdag online kwam, onthulde ik trouwens de titel van het eerste boek en het onderwerp van deze serie, dus mocht je dat nog niet gezien hebben, dat kan je hier kijken.

Veel verschillende verhaalprojecten dus, de afgelopen maand 😉

Sociale media kanalen

 • Blogcontent – 440 minuten
  Met moeite heb ik er de afgelopen maand 12 blogs uitgekregen (dit bericht telt trouwens ook mee, omdat ik geen zin had om vanmorgen een wekker op 5 uur te zetten zodat dit bericht om 7 uur online kan komen). Ik wil iedere maand 12 blogs schrijven (exclusief het inplannen van m’n vervolgverhaal), op deze manier blijf ik keurig op schema. Maar de afgelopen maand ging het niet helemaal van harte, ik was drukker met m’n YouTube kanaal 😉
 • Social media beheer – 535 minuten
  De afgelopen maand heb ik voor verschillende filmpjes ondertiteling gemaakt, dat reken ik maar onder social media beheer. Niet alleen maakte ik Nederlandse ondertiteling, ik voegde bij verschillende filmpjes ook Engelse ondertiteling toe. Alleen bij mijn laatste twee filmpjes niet, omdat ik deze filmpjes niet superinteressant vond voor mijn Engelse volgers 😉
 • Vlogcontent – 535 minuten
  Ik nam deze maand weer een aantal filmpjes op en er kwamen maar liefst 5 filmpjes online. Tot nu toe bevalt een wekelijks filmpje me wel, ik heb nog geen behoefte om dat aantal op te gaan schroeven. Op deze manier kan ik het goed bijhouden, ook wat betreft ondertiteling . Heel toevallig trouwens, dat ik net zoveel tijd aan vlogcontent maken heb besteed als aan sociale media (en net zoveel tijd aan Samen! deel 2 als aan blogcontent).

Overig

 • Writing prompts – 210 minuten
  Natuurlijk deed ik weer trouw mijn writing prompts, al zette ik de laatste dagen van de maand geen timer meer. Ik wil nu iedere dag 2 kantjes volschrijven, in plaats van 10 minuten werken. Als het moet kan dat in 10 minuten, dus eigenlijk maakt het niet zo heel veel verschil, maar als ik het met timer doe, zit ik negen van de tien keer een paar minuten te niksen.
 • Van alles en nog wat – 225 minuten
  Ik schreef de afgelopen maand nogal wat persoonlijke stukjes, daar had ik behoefte aan. Ook deed ik verschillende schrijfoefeningen (geen writing prompts) en ik deed vast nog wel meer dingen die te klein waren voor hun eigen categorie.
Dé grote onthulling

Hoogtepunten
Een deel van de hoogtepunten heb je al wel kunnen lezen in dit bericht, maar goed, hier zet ik er nog wat op een rijtje.

 • Op 8 mei kwam er een mini-interview met mij online over het Zomerdromen project van Lianne op haar blog. De reden dat ik deze eruit licht vandaag is dat je vanaf vandaag ons e-book kunt kopen, via alle bekende online boekwinkels. Ik schreef dit boek onder een pseudoniem, waarom leg ik uit in het interview.
 • Op 15 mei had ik het overleg met mijn redacteur over Samen! De serie kreeg een titel, ik kreeg meer duidelijkheid over de verschijningsdatum en er was nog wat leuks, wat ik nog niet wil delen omdat het niet helemaal zeker is, haha (dat blijft dus nog even een verrassing).
 • Op 22 mei hield ik een schrijfmarathon. Het verslag hiervan komt nog online op mijn YouTube kanaal, maar ik heb die dag veel kunnen schrijven. Het was ook echt een eye-opener voor mezelf dat het me lukte om zo lang gefocust te zijn, terwijl ik eigenlijk best wel heel erg moe was.
 • En op 29 mei onthulde ik in een filmpje de titel voor deel 1 van de serie (en ook de serietitel). Ik heb echt superveel enthousiaste reacties gekregen via allerlei mogelijke kanalen en eigenlijk ben ik ook best trots op dit filmpje. Het was echt een spoedopname, vrijdagochtend nam ik het op en ’s middags om 14:00 stond het filmpje online. Volgens mij komt mijn enthousiasme ook echt goed over in dit filmpje!

Totaal
Ook in mei heb ik twee keer een vrije dag gehad, waarop ik extra kon schrijven. Maar … de laatste twee weken van de afgelopen maand was ik iedere keer heel erg moe. Ik heb geprobeerd het te compenseren met koffie, maar dat bleek een slecht idee te zijn (ik kreeg er ontzettende buikpijn van). Dat zorgde er uiteindelijk voor dat ik tot twee keer toe op woensdag veel minder heb gedaan dan ik eigenlijk had willen doen. Maar toch is het me gelukt om een nieuw record voor 2020 neer te zetten, daar ben ik natuurlijk supertrots op! Ik schreef in totaal namelijk 54 uur en 25 minuten. Ik vind het zelf wel echt heel erg tof om te zien dat ik er iedere keer weer groei zit in het aantal uren dat ik maak. Ik denk ook wel dat het komt door het positieve nieuws dat ik de afgelopen maand heb gekregen. Er was al een tijdje weinig opzienbarends gebeurd en dan kan het weleens zijn dat je het gevoel hebt dat je vastzit. Als er dan weer heel veel positieve dingen gebeuren, geeft dat echt energie en kracht om verder te gaan! Er was uiteindelijk geen hoofdproject voor mei, dat had ik vorige maand al wel een beetje gezegd, dus dat is vast geen verrassing.

Vooruitblik
Ik heb echt veel zin in de komende schrijfmaand! Het begint natuurlijk meteen goed, met een ‘vrije dag’ om te schrijven. Het hoofdproject voor deze maand wordt het herschrijven van deel 2 van Samen! Daarnaast wil ik ook weer verder gaan met het Bergen van Chaos project en zal ik me voorbereiden op Camp NaNoWriMo in juli. Ik weet nog niet helemaal zeker wat hiervoor mijn project wordt, ik heb wel iets in mijn hoofd maar het hangt ook echt af van alles wat ik deze maand ga doen. Ik heb heel veel woeste plannen en ik hoop dus maar dat ik wat beter slaap (daarom was ik dus zo moe, met 5-6 uur per nacht word ik niet de meest productieve persoon op aarde), zodat ik al mijn plannen kan uitvoeren. Ik heb er in ieder geval ongelooflijk veel zin in!

Dit bericht is een beetje uit de hand gelopen qua lengte, maar ik hoop dat je het toch leuk vond om te lezen hoe mijn schrijfmaand eruit zag. Heb jij een productieve maand gehad in mei?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Wauw wat een heerlijk productieve maand heb jij gehad zeg! Ik heb eigenlijk ook best een productieve maand gehad en ik denk dat dat zich in juni verder gaat doorzetten.

  Veel schrijfplezier in juni!

  1. Ja, heb er echt van genoten! Heel tof dat jij ook een productieve maand hebt gehad, ik hoop ook dat je veel schrijfplezier hebt in juni!

 2. Leuk zoveel gedaan. En die vermoeidheid en slecht slapen herken ik. Volgens mij heeft dat ook met de veranderingen te maken. Plotseling kunnen we weer veel meer doen, en MOETEN dat ook! Dat steekt mij een beetje. De rust is voorbij.

  Maar zo veel schrijven…. een droom. Succes

  1. Dank je wel voor je reactie. Dat zou best eens kunnen, dat het door alle veranderingen komt. Hoewel mijn sociale leven (en de rest) nog maar langzaam op gang komt.

  1. Jaa, ik ben er echt zo blij en enthousiast over! Ook dat ik zoveel heb kunnen doen! Bedankt voor je reactie!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.