Schrijflogboek #36 November 2020

Het is al minstens vier jaar geleden dat ik in november zo weinig schreef, maar omdat ik toen nog niet zo nauwkeurig m’n uren bijhield als nu, zullen we dat nooit zeker weten! Toch, als ik kijk wat er in november allemaal gebeurd is, ben ik trots op wat ik in de afgelopen maand heb bereikt. Lees je mee wat ik allemaal deed op schrijfgebied?

Zoals je op de linkerbladzijde al kunt zien is NaNoWrimo voor mij een beetje in het water gevallen. Uiteindelijk heb toch nog meer dan 20.000 woorden geschreven aan Samen! Deel 3, dus ik ben best tevreden. Nu gebruik ik de maand december om alsnog 50.000 woorden te schrijven!

Maar goed, wat deed ik nog meer? Laten we het rijtje afgaan!

Verhalen

 • De stad – 20 minuten
  In februari 2020 schreef ik als eerst over dit verhaalidee en de afgelopen tijd kwam het idee weer terug, onder andere door een preek die ik hoorde. Het is de bedoeling dat het een soort allegorische fantasy wordt, maar het kan nog wel even duren voordat ik er weer mee verder ga (zo veel te doen, haha).
 • Alles gezegd – 25 minuten
  Ruim twee jaar geleden kreeg ik het idee om een verhaal over Rachel en Thomas (vrienden van Lynn en Nikki) te schrijven. Ik had zelfs al een paar hints gedropt in Time-out, maar ging uiteindelijk toch eerst aan de slag met het verhaal van Roos. Omdat ik bijna een nieuwe telefoon krijg besloot ik alle uitgewerkte notities hiervan over te nemen. En dat is maar goed ook, want op het moment van schrijven is m’n oude telefoon niet meer toegankelijk (hij is gevallen en het scherm is langzaam kapot aan het gaan). Maar goed, over dit verhaal ga je (als het goed is) meer horen!
 • Samen! – 695 minuten
  Ik schreef uiteindelijk 9 hoofdstukken aan het derde deel in november. Eentje had ik in oktober al geschreven, omdat 1 november op zondag viel. Het duurde echt wel even voordat ik in het verhaal zat en ervan genoot, maar nu heb ik echt wel zin in deze maand, want ik hoop het verhaal af te gaan schrijven!

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 15 minuten
  Zoals ik zaterdag al heb verteld ga ik voorlopig stoppen met vloggen over schrijven. Ik had deze maand wel een vlogje opgenomen waarin ik vertelde dat ik minder wilde gaan vloggen. Maar ik kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ik er helemaal mee ging stoppen en me qua vlogs richt op lezen.
 • Social media beheer – 80 minuten
  Er kwamen natuurlijk weinig blogs online in november, dus er hoefde ook weinig gedeeld te worden op Instagram. Vandaar dat dit aantal ook lager ligt dan normaal.
 • Blogcontent – 170 minuten
  Qua blogs begin ik langzaamaan weer een beetje vooruit te werken, in december houd ik me nog aan het blogschema van dit jaar, vanaf januari wordt het een klein beetje anders, maar niet veel 😉

Overig – 70 minuten
Ik deed in november geen writing prompts, daar had ik echt de energie niet voor. Wel schreef ik wat persoonlijke stukjes en dat was in totaal goed voor 70 minuten. Ook stelde ik trouwens m’n doelenbingo voor 2021 op. Ik heb er echt heel erg veel zin in!

Hoogtepunten
Hm, of we het echt hoogtepunten kunnen noemen weet ik niet, november was wat dat betreft niet zo’n goede maand. Maar hier komt toch een lijstje van wat schrijfgebeurtenissen die me blij maakten in november

 • Op 12 november kwam mijn 400e blogbericht online! Dat had ik drie jaar geleden echt niet verwacht!
 • Op 14 november ontdekte ik dat mijn blog dit jaar 30.000 pageviews heeft gehad, ook altijd leuk!
 • En op 27 november kon ik eindelijk (!!!) zeggen dat mijn schrijfdip voorbij is. Op m’n blog heb ik het weleens genoemd, maar ik zal eerlijk zeggen dat ik er vaak luchtiger over deed dan hoe het daadwerkelijk was. Eigenlijk genoot ik al vanaf juli niet echt meer van mijn schrijfwerk. Natuurlijk schreef ik wel gewoon door en er waren ook echt wel momenten dat het beter ging, maar een echt stijgende lijn was het nooit. Maar nu … weet ik zo goed als zeker dat de dip over is. Ik heb weer zin om vooruit te kijken en te werken aan allerlei verschillende projecten. Dus als dit geen hoogtepunt is weet ik het zelf eigenlijk ook niet meer!

Totaal + terugblik
Als ik kijk hoeveel uur ik heb geschreven én wat ik allemaal gedaan heb in die tijd ben ik eigenlijk best verbaasd. Ik schreef namelijk 1050 minuten, dat betekent 17,5 uur. Het bewijst meer dan eens dat het ‘m niet zit in het aantal uren, maar meer in de tijd dat je gefocust kunt werken. Dat neem ik zeker mee de komende tijd!

Vooruitblik
Ik heb goede hoop dat december de schrijfmaand wordt die het allemaal goedmaakt. Als ik goed voor mezelf zorg zodat m’n weerstand optimaal is, moet het echt goedkomen. Tussen Kerst en Oud en Nieuw ben ik sowieso vrij (en ja, dan ga ik gewoon schrijven hoor, vorig jaar heb ik zelfs op Eerste Kerstdag geschreven) en ik ga m’n best doen m’n schrijfdagen beter te benutten! Ik hoop dus in januari een goedgevuld logboek te kunnen laten zien. Ik wil wel realistisch blijven, er kan natuurlijk altijd wat gebeuren waardoor het schrijven (even) niet lukt. Maar daar gaan we nu voor het gemak niet vanuit 😉

Ik wil graag deel 3 van Samen! afschrijven, maar moet ook deel 2 helemaal doornemen. Ik hoop dat nu jij dit leest ik al een groot deel gedaan heb, want het moet uiterlijk vrijdag terug bij de redacteur zijn!

Heb jij nog plannen om in december flink te werken aan je doelen? Of schuif je het door naar 2021? 😉

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

6 Comments

 1. Ook al schreef je minder dan anders en minder dan je had gewild, je schreef zeker nog een hele boel. Hopelijk kom je deze maand weer goed in je schrijfritme te zitten. Ben je wel weer helemaal aangesterkt nadat corona je te pakken kreeg trouwens?

  1. Bedankt voor je leuke reactie! Ik ben gelukkig zo goed als beter. Alleen iets sneller moe dan normaal en af en toe hoofdpijn, maar gelukkig gaat het echt steeds beter! Bedankt voor je belangstelling 🙂

 2. Hopelijk ben je weer helemaal beter. Ik vind dat je toch nog heel wat geschreven hebt. En zoals je al zegt. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. En vooral om de motivatie. Nieuwe inspiratie is belangrijk. En leuk dat je oude plannen weer oppakt. Voor mij wordt het vooral oude dingen afronden en nieuwe doelen voor volgend jaar zetten. Mijn doelenbingos worden meer en anders. Beter overlegd en uitvoerbaarder. Ik vind het een super systeem van jou. Alhoewel niet alles haalbaar is/was, ga je toch weer verder denken, nieuwe doelen bedenken of anders formuleren. Mij helpt het enorm om een gestructureerde leven te leiden. En meer doelen te behalen. Bedankt voor je ideeën.

  1. Bedankt voor je fijne reactie! Ben echt blij dat ik je zo kan inspireren met de doelenbingo’s. En het is inderdaad wat je zegt, als je niet alles haalt ga je toch weer nadenken hoe je het een volgende keer wel kunt halen. Veel succes volgend jaar!

 3. Fijn dat je toch nog best wel wat werk hebt kunnen doen ondanks alles wat er gebeurde in november! Hopelijk lukt het je om in december lekker veel te schrijven! Geniet er van en succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.