Schrijfpraat #23 Prioriteiten en veranderingen

Omdat ik begin november positief getest werd op het coronavirus en daar nog best ziek van ben geweest, kwamen er nauwelijks blogs online. Mijn ziek-zijn en de voorgaande schrijfdip heeft me echter wel wat meer geleerd over m’n prioriteiten. En daar ga ik je in deze blog van alles over vertellen.

Vloggen
Enthousiast begon ik dit jaar met vloggen en ik vind het ook echt leuk om de filmpjes te maken en na te denken over onderwerpen. Maar toch valt het me ook een beetje tegen. Lekker tegenstrijdig hè? Wat ik zo lastig vind aan het vloggen over schrijfwerk, is dat ik heel vaak dingen wil laten zien van het schrijven, maar dan ga ik zo op in m’n schrijfwerk dat ik het compleet vergeet. Of ik film wel, maar vervolgens vergeet ik het te bewerken. Of ik kom tijdens het bewerken erachter dat ik dingen anders had willen zeggen of doen. En dan kan je het eigenlijk niet meer overdoen.

Wat ik ga doen? Ik stop (voorlopig) met vloggen over schrijven. Iets dat meer energie kost dan dat het oplevert kan ik nu niet gebruiken. Ik ga wel vloggen (in het Engels) over m’n leeschallenge van 2021 en boeken, omdat ik het filmpjes maken zelf erg leuk vind. Hier kun je mijn nieuwe kanaal vinden. Ik ga m’n andere kanaal niet verwijderen (voorlopig), ook omdat ik verschillende filmpjes heb ingeladen in m’n blogberichten. Maar nieuwe filmpjes komen er niet.

Bloggen
Wat bloggen betreft heb ik dit jaar ook meer geblogd dan in 2018 en 2019. Op zich is me dat wel goed bevallen, maar ik wil voor 2021 een iets ander schema gaan hanteren. Mijn vaste blogdagen worden dinsdag (vervolgverhaal), donderdag (iets rondom boeken) en zaterdag. De invulling voor zaterdag wordt een soort mix van de onderwerpen waar ik op woensdag, vrijdag en zaterdag over blog. En natuurlijk komt er op de eerste maandag van de maand een logboek online en op de vierde van de maand een Day in the life blog.

Projecten
Er zijn veel verschillende schrijfprojecten die ik wil oppakken in 2021. Maar ook hierin wil ik de juiste prioriteiten zoeken. Ik merk steeds meer het verlangen om een boek voor volwassenen te schrijven, daar heb ik wel verschillende ideeën voor liggen. Maar goed, ik wil natuurlijk ook verder werken aan de Samen! Serie en andere Young Adult boeken.

Ik ga nog eens brainstormen welke projecten ik in 2021 voorrang ga geven, maar dat ga je vanzelf ontdekken in mijn nieuwe blogs. De maand december wil ik vooral gebruiken om nog wat doelen van 2020 af te sluiten en me voor te bereiden op 2021. Mijn blogberichten zullen voornamelijk in het teken van terugblikken staan, al vind ik het best moeilijk om terug te blikken op 2020. Maar juist daarom denk ik dat het goed is om het te doen!

Wat hoop jij in december te gaan doen?

Liefs,

Mirjam

6 Reacties

 1. Ben benieuwd. Ik lees je blog vooral om meer jou als schrijfster en leesster te lezen. En dan lijkt me je nieuwe structuur super. Je vlogs heb ik ook heel leerzaam gevonden. Al je ervaring over schrijven….super. Ben benieuwd welke projecten volgend jaar uitgevoerd worden. Het is natuurlijk erg goed als je zoveel ideeën hebt, alleen moet je dan wel prioriteiten zetten. Maar dat doe je erg goed. Voor december ga ik een aantal nog niet helemaal affe projecten van 2020 of nog niet gehaalde doelen voor 2020 proberen af te ronden. Zodat ik 2021 weer met “schone lei” kan beginnen.

  1. Bedankt voor je leuke reactie! Ik ben blij dat de nieuwe structuur je wel wat lijkt!
   Succes nog met de doelen van 2020 afronden!

 2. Goed dat je bent gaan kijken naar wat prioriteit heeft en wat je kan veranderen, naar wat je energie geeft en wat energievreet. Ik ben ook al aan het vooruitkijken naar wat ik 2021 wil gaan doen en welke dingen ik in deze maand en dus dit jaar nog af wil ronden.

  1. Ik vind december wat dat betreft altijd een leuke maand. Je kijkt lekker vooruit naar het nieuwe jaar en rondt ondertussen de zaken van het oude jaar af. Veel succes met de laatste klussen afronden voor dit jaar!

 3. Als eerste: Wat heb jij een nette boekenkast! Cool 🙂

  En verder snap ik wel dat je juist nu stil staat bij prioriteiten. Je hebt dit jaar toch vloggen ook pas geintroduceerd? Dan is het logisch dat je nu terug kijkt en denkt hmm misschien werkt dat toch niet echt en je dan voor iets anders kiest.

  Maar ja keuzes maken, grenzen stellen en prioriteiten bepalen is echt lastig vind ik. Je blogschema ziet er goed uit! En ik vind het zelf eigenlijk ook wel verrassend hoe je blog veranderd is van wat het eerst was naar dit. Ineens had je echt een duidelijk plan en ging je er helemaal voor en toen lukte het gewoon. Althans, dat is mijn theorie er over ^^

  Veel succes met terugblikken op 2020! Ik denk dat je wel verrast gaat zijn wat er uit komt aan goede en minder goede dingen. 2020 heeft voor een hoop reuring gezorgd, maar ook vingers op zere plekken gelegd die er allang waren maar nu niet meer genegeerd konden worden (maar dat is meer maatschappelijk gezien dan)

  Ik ga met een vriendin weer een eindejaarsafsluiting en een welkomsgroet doen voor het nieuwe jaar. Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan en dat was echt leuk. Samen doelen bedenken, terugblikken op.. Dit hebben we dus opgeschreven en we hebben geen idee meer wat het ook maar weer was. Dus dat maakt het extra leuk 😀

  1. Dank je wel 🙂 Inmiddels heb ik andere boekenkasten, maar ook deze zien er volgens mij best netjes uit 😉 Ik vind het gewoon leuk om ze helemaal in te richten enzo, haha!
   En bedankt voor je leuke woorden over mijn blog, ik hoop dat ik de lijn die ik nu heb vol kan houden 🙂 Weet niet of je je eindejaarsafsluiting en welkomsgroet al gedaan hebt, maar zo niet: heel veel plezier! Ben benieuwd naar je doelen voor het nieuwe jaar 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: