Schrijflogboek #49 December 2021

Wauw! Het is al vier jaar geleden dat ik begon met het bijhouden van mijn schrijfuren. En als ik mijn eerste logboek vergelijk met deze is er toch veel veranderd. Ik ben veel nauwkeuriger gaan bijhouden aan welk project ik tijd besteedde en ik deel nu ook hoogtepunten en andere statistieken. Maar uiteindelijk blijft het toch een maandelijkse update waarin ik vertel over de projecten waar ik met veel liefde aan werk. Ik krijg zelf altijd heel veel schrijfzin van deze blogs en hopelijk kan ik jou ook stimuleren en motiveren om aan de slag te gaan met jouw droom, of dat nu schrijven of iets anders is.

Ook deze maand vertel ik eerst aan welke projecten ik heb gewerkt, vervolgens deel ik wat hoogtepunten en dan onthul ik het totaal aantal schrijfuren van de maand. Vervolgens kijken we ook even vooruit naar januari en tot slot vertel ik ook nog hoeveel tijd ik in 2021 totaal aan schrijven heb besteed en hoeveel woorden ik schreef!

Verhalen

 • Nieuwe verhalen – 30 minuten
  Ik brainstormde voor twee nieuwe verhalen en ik besloot om ze in één categorie te vangen. Het ene verhaal is een Young Adult over Thomas en Rachel (al heb ik nog steeds niet definitief besloten of ik over hen ga schrijven of over Hanna en Niek). Het andere verhaal is de novelle waar ik afgelopen zaterdag ook meer over vertelde.
 • Friends 4-ever – 260 minuten
  Ik schreef gelukkig weer een paar hoofdstukken aan het vervolgverhaal, maar ik loop nog niet zo ver voor als ik graag zou willen. Daar komt hopelijk deze maand verandering in.
 • Samen! serie – 770 minuten
  In tegenstelling tot vorige maand maak ik nu één kopje voor de Samen! serie. Ik schreef weer een aantal hoofdstukken aan het vierde deel, maar kreeg het helaas niet af. Ook nam ik het manuscript van Help! Herrie in huis (deel 3) door en verwerkte de feedback van mijn redacteur. Het manuscript ligt op moment van schrijven bij de corrector, maar verwacht ik deze maand terug voor de proefdruk. Heel fijn dat het moment van publicatie steeds dichterbij komt.

Social media kanalen

 • Vlogcontent – 190 minuten
  Afgelopen maand kwamen er drie video’s online. Eentje waarin ik terugblikte op NaNoWriMo, Het verhaal van Vrije val en een update van mijn jaardoelen. Ik ben trouwens van plan om vanaf 2022 iedere maand op vrijdag een blog te plaatsen waar ik de vlogs in plaats die de afgelopen maand online zijn gekomen, inclusief een korte begeleidende alinea.
 • Social media beheer – 390 minuten
  De afgelopen maand heb ik me weer iets meer beziggehouden met het maken van foto’s voor sociale media (deze voeg ik ook altijd toe bij mijn blogberichten, maar de tijd schrijf ik altijd onder social media beheer). Ik ben nog steeds op zoek naar de juiste balans 😉
 • Blogcontent – 720 minuten
  Ik was enigszins verbaasd toen ik dit aantal blogminuten zag staan, want op het moment dat ik deze blog schrijf heb ik nog maar één bericht in de map ingepland staan. Maar toen realiseerde ik me dat het schrijven van de terugblik op 2021 me zo’n 3 uur heeft gekost.

Overig – 360 minuten
Ik deed in december 2021 geen enkele writing prompt, dus alle minuten die je in de categorie overig ziet staan zijn besteed aan ‘van alles en nog wat’. Ik stelde doelen op voor 2022, schreef nog wat persoonlijke stukjes en dat valt allemaal onder overig.

Hoogtepunten
Qua hoogtepunten was december niet de meest succesvolle maand van 2021, maar er gebeurden wel weer een aantal leuke dingen:

 • 3 december kreeg ik een heel leuk mailtje van Froukje. Ze had de herschreven versie van Help! Herrie in huis gelezen en dit zei ze erover:

Wat betreft het herzien: het heeft je enige tijd gekost, maar het resultaat mag er zijn. Het verhaal loopt van A tot Z fijn en het ene loopt logisch over in het ander. De opbouw is goed, met natuurlijk een superleuk einde.

 • 6 december schreef iemand de 1000e reactie van 2021 op mijn blog. Het zou kunnen zijn dat ik het zelf was bij het beantwoorden van een comment.
 • 10 december rondde ik het herschrijven van Help! Herrie in huis definitief af. Ik stuurde het manuscript weer terug naar Froukje en vervolgens kreeg ik van haar te horen dat ze helemaal tevreden was en dat het nu naar de corrector ging.

Het liefst had ik hier ook nog bij geschreven dat ik de eerste versie van Samen! deel 4 ook nog had afgerond in december, maar zoals je misschien al wel weet is dat helaas niet gelukt. Ik moet (op moment van schrijven) nog 8,5 hoofdstuk. Ik hoop het wel begin januari af te ronden, zodat ik me kan focussen op de nieuwe projecten van 2022.

Terugblik + statistieken
De maand december ging eigenlijk veel te snel voorbij. De eerste week ging het schrijven echt supergoed en was ik in de veronderstelling dat het me best zou lukken om deel 4 van Samen! af te maken. Helaas kwamen er toen twee heel drukke weken aan en in de week tussen Kerst en Oud en Nieuw heb ik uiteindelijk toch minder geschreven dan ik had gewild. Toch ben ik uiteindelijk wel tevreden met het resultaat. Ik schreef namelijk 2720 minuten. Voor wie niet zo goed in rekenen is (net als ik – mijn trouwe rekenmachine helpt me hier altijd bij), dat zijn 45 uren en 20 minuten. Het was een goede schrijfmaand waarin mijn liefde voor het schrijfwerk alleen maar toenam. De tijd gebruikte ik onder andere om 35.461 woorden te schrijven, 18.705 woorden waren onderdeel van een verhaal. Nu weet ik ook hoeveel uren ik totaal in 2021 schreef en hoeveel woorden, maar dat verklap ik zo meteen pas…

Vooruitblik januari 2022
Aan het begin van een nieuw jaar heb ik altijd extra veel zin in schrijven. Ik heb een compleet nieuwe doelenlijst en alles is nog haalbaar en mogelijk. Zoals je weet veranderde dat in 2021 al heel snel, ook omdat ik zo moe was. Maar goed, ik voel me op dit moment fysiek gezond en heb erg veel zin in alle schrijfklussen die op me wachten. Deze maand zijn er een heleboel dingen om naar uit te kijken. Zo ga ik 22 januari beginnen met de specialisatie redactie van de Schrijversacademie. Ook hoop ik Samen! deel 4 af te ronden en me vast te bijten in het manuscript van De stad. Omdat de hoofdstukindeling daarvan al een hele tijd af is verwacht ik echt veel te kunnen schrijven eraan. Daarnaast wil ik ook proberen om weer wat verder voor te lopen met blogcontent en dan met name de Friends 4-ever hoofdstukken. En ik heb ook een manuscript om van redactie te voorzien, dus ik hoef me zeker niet te vervelen!

Totaal aantal schrijfuren + wordcount 2021
En zoals beloofd onthul ik hier ook nog het totaal aantal schrijfuren van 2021 én m’n wordcount. Doe even een drumroll voordat je verder leest 😉 Ik schreef in totaal…

27.245 minuten
oftewel
454 uur en 5 minuten
(jep, heel belangrijk die 5 minuten)

Het is maar 18 uur minder dan in 2020, toen ik nog geen last had van long covid. Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt minder had verwacht. Volgens mij zei ik nog in mijn update video dat ik dacht dat ik zo’n 400 uur had geschreven dit jaar. Ook met het woordaantal zat ik hoger dan ik toen inschatte. Ik schreef namelijk in totaal 407.621 woorden, waarvan er 165.060 aan verhalen waren. Qua verhaalwoorden schreef ik in 2020 meer, maar het totaal lag dat jaar wel lager. Ik denk dat het ook komt omdat ik mijn writing prompt digitaal ben gaan doen (en die tellen dus ook mee). Dat is goed voor zo’n 60.000 woorden (ja, in principe een boek). Oké, ik ben dus verslaafd aan statistiekjes en dergelijke, dus ik zal je er verder niet te veel mee vermoeien. Ik verwacht in 2022 wel meer schrijfuren te gaan maken dan in 2021, maar daarover binnenkort meer. Het scheelt trouwens sowieso al dat ik dit jaar niet zo veel meer hoef te lezen 😉

Heb jij in december nog iets kunnen afronden wat je graag in 2021 wilde afronden? Of was het meer een maand van vooruitblikken voor jou?

Liefs,

Mirjam

5 Reacties

 1. Voor mij was het meer een maand met vooruitblikken, omdat ik niet echt doelen had voor 2021 richtte ik me vooral op 2022. En ik ben heel tevreden over mijn doelen!!

 2. Ik denk meer van vooruitblikken want 2021 was het jaar dat ik serieus met schrijven begon, en dat was in mei ofzo. En ik heb nu ook een doelenbingo gemaakt, dus kan ik iets serieuzer ermee aan de slag en ook alles gaan bijhouden! Ik hoop dat dit een superleuk schrijfjaar gaat worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: