Persoonlijk #22 Terugblik 2021

Ik kan het blijven zeggen, maar wat is het afgelopen jaar toch snel gegaan. Een jaar waarin het coronavirus nog steeds een groot deel van ons leven in beslag nam, maar ik wil dit blogbericht vooral een vrolijk geheel laten, dus zal ik daar niet te veel over uitweiden, alleen waar nodig. Zoals altijd is het bericht waarin ik terugblik een mengeling van belevenissen op schrijfgebied en persoonlijke hoogtepunten.

Januari
Op persoonlijk gebied kon het jaar bijna niet slechter beginnen. Ik kreeg verdrietig nieuws te horen wat eigenlijk de rest een beetje overschaduwde. Het is niet mijn verhaal om te vertellen, maar gelukkig is het allemaal weer goed gekomen. De cover en titel reveal van Samen! deel 2 (op Instagram) was precies op dezelfde dag dat ik het nieuws hoorde.

In mijn herinnering heb ik in de maand januari vooral veel uren gemaakt voor het LCJ. Ik heb mijn logboekbericht erbij gepakt om te zien wat ik die maand eigenlijk allemaal gedaan heb qua schrijfwerk. Ik heb vooral veel projecten afgerond, zoals het herschrijven van No fear (al had ik toen geen idee dat-ie zo ging heten) en de proefdruk van Yes! Papa gaat trouwen. Ook las ik 31 boeken, wat voor mijn challenge precies goed was.

Februari
Ook voor de terugblik op de maand februari moest ik diep in mijn geheugen graven. Het enige wat ik me kon herinneren was die verschrikkelijke vermoeidheid. De laatste week van de maand nam ik vrij om ‘lekker veel te kunnen schrijven’. Dat werd ‘lekker veel kunnen slapen.’ Februari was ook de maand dat er een dik pak sneeuw in Nederland viel en dat we zelfs konden schaatsen. Van dat laatste heb ik geen (goede) foto, maar ik heb wel drie kwartier op het ijs doorgebracht. Qua schrijfwerk heb ik No fear herschreven en ook op gestuurd naar De Banier. Daarnaast heb ik toen ook redelijk veel tijd besteed aan project De stad. Ook lanceerde ik een nieuwe huisstijl en bijna aan het einde van de maand vierde ik mijn verjaardag. Ik herinner me vooral dat het een gekke tijd was (deels door het verdrietige nieuws van januari) en dat ik het helemaal niet leuk vond om jarig te zijn. Maar de taart was wel lekker. In de maand die 28 dagen telde las ik 28 boeken.

Maart
In maart ging het alleen maar slechter, ik was ontzettend snel moe en naast mijn LCJ werk deed ik bijna niets. Volgens mijn logboek ben ik in deze maand begonnen met Nova, het verhaal dat ik met de hand schrijf. Verder kreeg ik een heel positieve reactie op No fear en kwam ik erachter dat er in 2020 maar liefst 1.377 boeken van mij waren verkocht. Begin maart bezocht ik Anna Laura om onze gezamenlijke verjaardagen te vieren. Ook namen we de eerste afleveringen van onze podcast op. Dat was toen nog een geheim project. In maart las ik 31 boeken, weer precies genoeg voor mijn challenge.

Halverwege maart was ik zo klaar met het constant moe zijn dat ik naar de huisarts ben gegaan. Omdat mijn hartslag heel erg hoog was werd ik doorgestuurd naar de internist. De huisarts vermoedde een te snelle schildklier, maar dat bleek niet het probleem te zijn …

April
In april kreeg ik de uitslag van de verschillende onderzoeken die ik heb gehad: long covid. Langzamerhand kreeg ik weer meer energie om dingen op te pakken. Ik las net dat een van mijn hoogtepunten die maand was dat ik weer vier uur op één dag had kunnen schrijven. Op tweede paasdag maakte ik buiten een wandeling en dat was duidelijk ‘April doet wat hij wil’. Het ene moment sneeuwde het en even later was de lucht strakblauw (op de linkerfoto in de bovenste rij is mijn haar nog nat van de sneeuw). Natuurlijk was de maand april het moment dat mijn zevende boek verscheen: Yes! Papa gaat trouwen. In de maand zelf heb ik vooral veel gewerkt aan No fear, inmiddels wist ik al wel dat het boek die titel zou krijgen. Naast het herschrijven van dat manuscript boog ik me ook over de tweede versie van Samen! deel 3. Ook las ik weer veel, procentueel gezien de meeste boeken per maand (tot dat moment), namelijk 31 stuks.

Ook kwam in april de eerste aflevering van De eindeloze boekenkast online, op de dag dat het vijf jaar geleden was dat Anna Laura en ik elkaar voor het eerst in levende lijve ontmoet hadden. En eind april knutselde ik de boekpresentatie van Samen! deel 4 in elkaar en besloot het vloggen over schrijven weer op te pakken.

Mei
In mei ging het gelukkig weer wat beter met mij. Het eerste weekend van de maand kwam Anna Laura bij mij logeren en voor het eerst in maanden gingen we weer samen naar de boekhandel, zonder dat we ons bezoek hoefden in te plannen. Ook qua schrijfwerk ging het weer beter in mei, ik herschreef de eerste 13 hoofdstukken van Samen! deel 3 en ook ging ik weer naar hartelust vloggen. Er waren maar liefst twee dagen dat ik 10.000 woorden schreef. Ook werd ik voor de vierde keer tante van neefje R. Het neefje dat boven hem komt was al vijf, dus het was heerlijk om weer met een baby te kunnen knuffelen, dat heb ik in 2021 dan ook veel gedaan. Ik las in mei ‘maar’ 30 boeken, maar omdat ik er in april 31 had gelezen liep ik nog op schema met mijn challenge.

Juni
Op juni kijk ik terug met een blij gevoel. Ik voelde me beter en ook het verdrietige nieuws van januari was helemaal verdwenen. Ik maakte veel wandelingen, schreef aardig veel en begon ook met mijn stiltedagboek. Heerlijk om weer lekker creatief bezig te zijn. Ik maakte vorderingen met het herschrijven van het derde deel in de Samen! reeks en ook las ik 30 boeken. En ik maakte veel natuurfoto’s. De foto linksboven is in Nieuwpoort gemaakt, maar je zou haast denken dat het een tropisch eiland is. De middelste foto is trouwens een wassen beeldje dat ik maakte tijdens de Teamdag van het LCJ. Dat was best een spannend moment, ik twijfelde namelijk over een sollicitatie docent Engels. Uiteindelijk heb ik dit niet gedaan, maar dat vroeg best wel wat van mijn tijd en energie.

Juli
Begin juli tekende ik het contract van No fear. Ook kreeg ik begin deze maand mijn covid-19 vaccinatie en dat heeft zeker een positief effect gehad op mijn long-covid klachten. Mijn hartslag kwam weer op een normaal niveau terecht en ik kreeg meer energie om dingen te ondernemen. Ik rondde het schrijven van de tweede versie van Samen! deel 3 af en stuurde deze naar Froukje en mijn proeflezers. Eind juli had ik overleg met Froukje waarin ze me tips gaf voor het herschrijven. De laatste week van juli had ik vrij genomen om te schrijven. Helaas verzwikte ik een week ervoor mijn pols en daar had ik aan het begin van de vakantie nog steeds last van. Gelukkig heb ik destijds wel veel kunnen werken aan projecten. Ik kon me richten op project De stad, ik begon met het schrijven van de eerste versie. Ik schreef in totaal meer dan 55 uur en de laatste keer dat ik meer schreef dan dat was in augustus 2019.

Ik maakte veel fietstochten in juli terwijl ik naar verschillende luisterboeken luisterde. Het boek Slaap van Matthew Walker maakte veel indruk en kon dus niet ontbreken in de fotogalerij. Ik las in juli maar liefst 34 boeken en lag dus voor op schema met mijn leeschallenge. Het laatste weekend van juli sliep ik een nachtje in Friesland, op de camping bij Anna Laura’s ouders. Helaas was het niet zulk lekker weer als het jaar ervoor, maar we hebben toch genoten!

Augustus
In augustus deelde ik wat minder foto’s op Instagram en was ik vooral veel op de hei te vinden. Ik ben er denk ik wel vier of vijf keer geweest. Met m’n vader, met Anna Laura en met een andere vriendin. Ook kreeg ik deze maand contact met J. en dat zorgde soms voor slapeloze nachten omdat ik me afvroeg of hij mij wel zo leuk vond als ik hem. Tja. Dat kwam natuurlijk mijn schrijfwerk niet echt ten goede, maar in augustus heb ik toch nog aardig wat geschreven. Ik schreef weer een aantal hoofdstukken aan De stad en werkte weer aan het derde deel van de Samen! serie. Dat schoot gewoon niet op, helaas.

In augustus heb ik ook het zwemmen weer opgepakt. Eerst ging ik alleen, maar toen de tweede keer dat ik ging mijn schoonzus ook in het zwembad was (zonder dat we dat van elkaar wisten) besloten we om samen te gaan. Dit hebben we tot de lockdown volgehouden. In augustus las ik 33 boeken, wat mijn voorsprong groter maakte.

September
De maand kon natuurlijk niet beter beginnen. Op 1 september was ik uitgenodigd voor een grote boekpresentatie bij De Banier. Samen met heel veel andere kinderboekenauteurs kreeg ik een exemplaar van mijn nieuwste boek: No fear. Halverwege september hadden J. en ik onze eerste officiële ontmoeting en niet veel later waren we een stel. Dat was zeker iets dat ik niet aan zag komen en wat mij betreft een van de leukste verrassingen van het jaar. Eind september ging ik met Anna Laura een midweek op vakantie in Zeeland. Dat was heerlijk en ik heb lekker veel kunnen lezen. Dat kwam goed uit, want ik las ‘maar’ 25 boeken die maand, waardoor ik voor mijn challenge weer gelijk kwam. Qua schrijfwerk ging het in september niet zo heel goed, maar ik heb wel het kinderfeestje in september gedaan en ook al kreeg ik Samen! deel 3 niet af, ik maakte wel weer vorderingen.

Oktober
Oktober was een vreemde maand. J. ging bijna twee weken op vakantie en aan het einde van de maand was een van de collega’s waar ik nauw mee samenwerk ziek waardoor het erg druk was op mijn werk. Gelukkig gebeurden er ook nog genoeg leuke dingen. Zo trouwde een van J. zijn vrienden en mocht ik ook een deel van de dag bijwonen. Ook was de tijd van mooie zonsopkomsten en zonsondergangen weer aangebroken en ronde ein-de-lijk het herschrijven op macroniveau van Samen! deel 3 af. Sowieso ging het schrijven in oktober heel erg goed. Het lukte me uiteindelijk om toch het vierde deel uit de Samen! reeks voor te bereiden, zodat ik daar in november mee aan de slag kon gaan. Ook schreef ik me in voor de specialisatie redactie en las uiteindelijk 29 boeken.

November
In november rondde ik dan eindelijk het herschrijven van Samen! deel 3 af en stuurde het in. Ook schreef ik meer dan 50.000 woorden aan het vierde deel in de serie tijdens NaNoWriMo. Zoals je wellicht nog wel weet was dat echt op het nippertje en is dat qua verhalen dan ook het enige project waar ik aan gewerkt heb in november. Ook persoonlijk gebeurde er weer het een en ander. Zo organiseerden we als TFC een appelflappenactie voor Anna Laura’s uitzending naar Slowakije. Het was ook de bedoeling dat Anna Laura en ik eind november naar Bratislava zouden gaan, maar dat ging helaas niet door vanwege een lockdown in Slowakije.

Ik kwam ook in de krant, samen met mijn vader. In mei had ik gereageerd op de oproep van het RD om iemand een bloemetje te geven. Ik was net bezig met het mailtje toen mijn vader weer door z’n rug ging. Ik verwachtte er niets meer van, maar uiteindelijk kreeg ik toch in oktober te horen dat m’n vader een bloemetje kreeg en ook werd ik geïnterviewd waarom ik hem dan het bloemetje gaf. Het artikel is hier na te lezen. In november las ik ‘maar’ 23 boeken, waardoor ik in december een flinke inhaalslag moest maken om mijn doel te behalen…

December
Tja… en dan ben ik nu alweer bijna aan het einde van dit blogbericht gekomen, de laatste van 2021. Ik schrijf ‘m op woensdag 29 december en ik heb nog niet echt het gevoel dat het jaar bijna voorbij is. Sowieso vond ik deze decembermaand maar raar. Omdat ik een aantal weken flink verkouden ben geweest deed ik flink wat coronatestjes (allemaal negatief) en ik had een fotoshoot voor de Flair. In januari kom ik er (volgens mij) in. De fotoshoot was inclusief visagie en sinds die tijd neem ik wat meer tijd voor make-up. Op mijn werk hadden we een eindejaarsbijeenkomst en daar heb ik voor het eerst in jaren weer gesjoeld. Ook ben ik met J. een middag naar de hei geweest, maar we waren allebei een beetje melancholisch toen we terugkwamen. Wat schrijfwerk betreft heb ik uiteindelijk minder gedaan dan ik had willen doen, maar ik hoop de laatste dagen van het jaar nog goed te benutten. Ik hoop dat het me lukt om Samen! deel 4 af te krijgen, dat zou echt top zijn! In m’n logboek (dit bericht komt 10 januari online) kan je meer lezen over mijn schrijverij in de laatste maand van 2021. Ook wat lezen betreft geef ik volgende week donderdag pas de officiële update 😉

Algemene indruk 2021
Wat steeds terugkwam in de maandelijkse overzichtjes was het derde deel van Samen! Ik denk dat dit project me best wel geremd heeft het afgelopen jaar. Ook omdat ik een hele tijd niet fit was door long covid kwam dit project steeds niet van de grond. Gelukkig is het nu helemaal afgerond en hoef ik alleen nog maar de proefdruk door te lezen. Ik hoop komend jaar toch wel aan meer verschillende projecten te kunnen werken en wat meer af te ronden, maar al met al is 2021 een fijn jaar geweest, ondanks het nare begin.

Wat schreef ik in 2021?
Precieze statistieken over het aantal woorden en uren kun je op maandag 10 januari 2022 lezen! Maar hier een globaal overzicht van m’n schrijfwerk in 2021:

  • 193 blogberichten (inclusief deze)
  • 2 manuscripten (Samen! deel 3 herschreef ik bijna geheel en Samen! deel 4 rondde ik de eerste versie van af).
  • 102 writing prompts
  • 25 persoonlijke stukjes
  • 32 hoofdstukken aan het vervolgverhaal (die vervolgens weer als blogs verschenen). Het vervolgverhaal liep dit jaar niet helemaal lekker, maar ik hoop in 2022 weer verder vooruit te werken.
  • Het is niet echt schrijven, maar ik maakte 35 video’s over mijn schrijfwerk, inclusief eentje die (als het goed is) vanmiddag online komt.

Afgeronde projecten in 2021

  • No fear
  • Samen! deel 3, ook wel bekend als Help! Herrie in huis

De drie meest gelezen blogs in 2021
Het grappige is dat geen van deze blogs is verschenen in 2021. Dit is trouwens exclusief bezochte pagina’s (dat zijn namelijk geen blogs). De meest bezochte pagina is die met het overzicht van alle hoofdstukken van het vervolgverhaal.

Ik hoop dat je het leuk vond om deze terugblik te lezen. Ik heb wat meer foto’s gebruikt dan andere jaren en hoop deze traditie voort te zetten in 2022. Maar goed, laten we het nu nog maar niet hebben over de terugblik op een jaar dat nog moet beginnen. Ik wens je een goede jaarwisseling en tot volgend jaar!

Wat was het leukste dat jij in 2021 deed?

Liefs,

Mirjam

4 Reacties

  1. Leuk weer om te lezen, zulke terugblikjes vind ik altijd leukk! Wat ik het leukste vond? De vakantie denk ik, dat was erg leuk! En gewoon naar de 1e gaan, vond ik ook erg leuk! Het jaar begon niet zo leuk, want ik zat in quarantaine, maar verder was het een heel leuk jaar! Jij/U (sorry, ik weet niet wat ik moet zeggen (; ook een gelukkig 2022! en ik kijk weer uit naar alle nieuwe blogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: