Schrijflogboek #52 Maart 2022

Yes! Het is zover, april is begonnen. Zoals ik meerdere keren heb laten doorschemeren keek ik hier enorm naar uit. Eindelijk meer tijd om te schrijven, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat de eerste paar dagen van april weinig verschilt van maart. Maar ik geloof zeker dat het later deze maand helemaal goed gaat komen!

Een maand geleden liet ik al weten dat ik voor maart erg weinig doelen had opgesteld. Tot mijn grote vreugde kan ik nu vast vermelden dat ik deze allemaal gehaald heb en zelfs wat extra gedaan heb. Het werken met een Bare minimum werkt echt ongelooflijk goed en ik kan deze methode iedereen aanraden. Maar goed… waar heb ik dan zoal aan gewerkt? Je leest het hieronder. Zoals altijd deel ik eerst de projecten waar ik aan gewerkt heb, vervolgens mijn hoogtepunten en dan de statistieken. Tot slot blik ik vooruit de maand in en deel wat van mijn doelen voor april met je.

Verhalen

 • Nova – 45 minuten
  Heel erg officieel heb ik mijn doel met Nova niet helemaal gehaald. Ik wilde namelijk tot bladzijde 100 schrijven, maar dat was dus echt iets wat ik wilde en niet iets dat per se moest. Het doel staat dus op het verkeerde lijstje. Ik heb in maart het schrijven aan Nova wel weer opgepakt en had er (zoals gewoonlijk) veel plezier in. In april hoop ik zeker vaker te schrijven aan dit verhaal. Het begint voor mijn gevoel nu echt ergens heen te gaan.
 • Friends 4-ever – 110 minuten
  Ik hoefde om maart vol te krijgen maar twee hoofdstukken aan het vervolgverhaal te schrijven, maar ik besloot dat ik de eerste dinsdag van april ook al gevuld wilde hebben. Daar ben ik nu extra blij mee, want ik zou het niet gered hebben om in het weekend een hoofdstuk te schrijven aan het vervolgverhaal.
 • Rachel en Thomas – 175 minuten
  Dit was een project waar ik in eerste instantie niets over op had geschreven, maar waar ik uiteindelijk toch bijna 3 uur aan werkte. Ik brainstormde én schreef zelfs het allereerste hoofdstuk van dit verhaal. Ik heb nog geen hoofdstukindeling en moet zeker nog wat karakters uitwerken, maar ik ben echt superblij dat dit al gelukt is.

Sociale media kanalen

 • Vlogcontent – 55 minuten
  Ik bedacht in maart vlogcontent voor de komende drie maanden en nam één vlog op. Deze bewerkte ik uiteindelijk pas in april, vandaar dat het nog geen uur tijd koste om dit te doen. Ik kijk er wel weer naar uit de komende maanden het vloggen op te pakken!
 • Social media beheer – 220 minuten
  Blijkbaar ben ik hier langer mee bezig geweest dan ik had gedacht, maar nu ik het opschrijf herinner ik me dat ik ook twee wat persoonlijkere posts heb gedeeld op Instagram en niet alleen maar links naar mijn blogberichten.
 • Blogcontent – 440 minuten
  Ik hoefde in maart niet zoveel blogs te schrijven, maar ik had er erg veel plezier in, dus ik ben blij dat er altijd blogs online zijn gekomen op de dagen dat ik dat van plan was en dat ik zelfs nog een kleine voorsprong heb. Hoewel… twee blogberichten is niet zo heel veel, dus dat gaat in april wel weer komen, denk ik!

Overig

 • Writing prompts – 20 minuten
  Ik hoefde van mezelf geen writing prompts te doen, maar uiteindelijk is het me toch gelukt er twee te doen de afgelopen maand. Ik kijk er ook naar uit me daar weer wat meer mee bezig te houden, ik krijg er namelijk echt veel inspiratie van!
 • Van alles en nog wat – 145 minuten
  Tja, wat valt hier allemaal onder? Persoonlijke stukjes schrijven, plannen, journalen over schrijven (dat heb ik tegenwoordig ook opgepakt, erg leuk om te doen) en nog wel wat dingen die ik nu vergeet.
 • Studie – 470 minuten
  Dit heeft van alles wel het meeste tijd gekost, maar dat kwam vooral omdat we twee lesdagen hadden. Ook werkte ik aan een opdracht en ik moet er nu (terwijl ik dit schrijf) nog één afronden. De tweede module bevalt me een stuk beter dan de eerste. De eerste module ging over eindredactie en persklaarmaken en de tweede module is meer inhoudelijk redigeren en gefocust op auteursbegeleiding, dat vind ik wel het leukste om te doen!

Hoogtepunten
Voordat ik je het totaal onthul van de uren die ik heb geschreven, deel ik wat hoogtepunten met je. Eerlijk gezegd had ik niet zo veel verwacht van maart en ik denk dat het om die reden eigenlijk een heel toffe maand is geworden.

 • 2 maart kreeg ik mijn royaltystatement binnen. Het bedrag was zo ongeveer het dubbele van wat ik had verwacht en daar ben ik echt heel blij mee. Het is voor mij ook een bevestiging van Boven dat dit de kant is die ik op moet gaan. Er zijn in 2021 in totaal 2741 boeken verkocht, bijna net zoveel als in 2019 en 2020 bij elkaar. No fear ging het vaakst over de toonbank, in vier maanden tijd zijn meer dan 1000 exemplaren van dit persoonlijke verhaal verkocht.
 • 18 maart schreef ik het eerste hoofdstuk aan een nieuwe YA (het verhaal van Thomas en Rachel). Afgelopen zaterdag schreef ik al dat ik het een fijn en overzichtelijk project vind, zo’n Young Adult en ik hoop hier ook zeker snel mee verder te gaan.
 • Zoals ik al schreef had ik niet zoveel verwacht van maart qua schrijfwerk, des te groter was de verrassing dat ik op 4 maart en 18 maart allebei meer dan 5000 woorden schreef. Op 18 maart waren het er zelfs 8722.

Terugblik + statistieken
Achteraf is maart me meegevallen. Misschien dat ik me onbewust had schrap gezet voor een drukkere maand en dat het daardoor nog wel te doen was. Pas in de laatste week voelde ik me echt moe worden en voelde ik de stress wat meer. Maar dat gaf niets, want het was tenslotte bijna voorbij. En nu begint mijn nieuwe avontuur. Maar eerst wat statistieken van maart 2022. In totaal schreef ik namelijk 1680 minuten wat goed is voor precies 28 uur. Dat is 8 uur meer dan ik graag wilde en ik ben er superblij mee. Ik schreef in die 28 uur 6362 verhaalwoorden en totaal (inclusief blogs enzo) 17.297 woorden. Als ik mijn jaardoel van 1 miljoen schrijfwoorden wil halen (die op de ‘Good year’ bingo staat), moet ik elke maand meer dan 100.000 woorden schrijven, dus ik vraag me echt af of dat gaat lukken. Gelukkig is m’n bare minimum doel een stuk lager, namelijk 500.000 woorden totaal. Ook qua schrijfuren moet ik wat meer gaan schrijven, maar dat komt vast helemaal goed…

Vooruitblik april
Ongeveer halverwege maart maakte ik mijn planning voor april. Ik had er gewoon zo ontzettend veel zin in. Misschien dat ik in mijn enthousiasme toch iets te veel heb ingepland, maar aan de andere kant… ik heb de tijd. En ik kijk heel erg uit naar de schrijfdagen die gaan komen. Ik denk dat ik in april net zoveel schrijfdagen heb als ik tot nu toe in 2022 totaal heb gehad, misschien nog wel meer. Ik hoop deze maand mee te doen met Camp NaNoWriMo en mijn doel heb ik (ondanks m’n bare minimum lijstje) op 40.000 woorden gezet. Het is iets minder dan gewoon NaNoWriMo, maar het is wel een uitdaging. Het is de bedoeling dat ik die 40.000 woorden aan De stad schrijf, het manuscript dat ik eigenlijk al af wilde hebben. Aan een kant ben ik dus razend enthousiast, aan de andere kant probeer ik ook reëel te zijn. Ik verwacht dat er nog wel wat dingen op hun plek moeten vallen en het is ook helemaal niet erg als ik niet elke schrijfdag zo productief ben als ik zou willen. Toch ben ik heel benieuwd naar het logboek van april, dit zal waarschijnlijk 9 mei pas online komen, in plaats van 2 mei. Maar goed… eerst maar lekker veel schrijven in april.

Ben jij blij dat april is begonnen?

Liefs,

Mirjam

2 Reacties

 1. Ja! Maart ging wel wat beter dan februari, helaas maar 10 boeken gelezen.. Maar ja, ik heb wel weer wat aan een oud project gewerkt dat ik nu weer heel leuk vind, dus het gaat wel de goede kant op. En in april ben ik jarig, dus daar heb ik sowieso zin in 🙂 Wow, er zijn in 2021 echt heel veel boeken verkocht, zeg! En ja, No Fear is gewoon een supermooi boek dus begrijpelijk. En superleuk dat je het eerste hoofdstuk aan een YA over Thomas en Rachel hebt geschreven, ik ben zo benieuwd! Heel veel suc6 deze maand, vooral met Camp NaNoWriMo

  1. 10 boeken lezen is goed hoor 😉 En fijn dat je weer aan een oud project hebt gewerkt wat je leuk vind, heel veel succes de komende maand! Ik ben zelf ook wel benieuwd hoe het verhaal van Thomas en Rachel gaat verlopen… weet verder nog niet zoveel ervan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: