Schrijflogboek #77 Samen! deel 6 en andere schrijfprojecten (april 2024)

Yes! Ik mag weer het leukste blogbericht van de maand schrijven. Zelf geniet ik altijd ontzettend van het schrijven van mijn schrijflogboeken, omdat ze me heel goed duidelijk maken of ik een beetje op schema loop met mijn doelen en het geeft inzicht wat ik nu eigenlijk de afgelopen tijd heb zitten doen. In april kwam ik een beetje langzaam op gang, maar uiteindelijk heb ik een heel fijne schrijfmaand gehad!

Voor wie voor het eerst een schrijflogboek leest: ik vertel eerst kort hoe lang ik aan welk project heb gewerkt, vervolgens deel ik een aantal hoogtepunten en dan kijk ik terug op de maand door het aantal uren te onthullen. Tot slot kijk ik even vooruit naar de maand die voor ons ligt: wat zijn mijn schrijfplannen?

Verhalen

 • De stad (Lichtstad) – 60 minuten
  Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat ik hier iets aan zou doen, maar ergens begin april vond ik het geprinte manuscript in een van de lades van mijn bureau. Ik begon te lezen en al snel kon ik niet meer stoppen. Er zaten gewoon passages tussen die ik me zelf nauwelijks meer kon herinneren. Eigenlijk wilde ik liever hiermee aan de slag, maar ik had nu eenmaal afgesproken dat ik Samen! deel 6 zou gaan schrijven, dus legde ik me daarop toe.
 • Brainstorm geheim project – 135 minuten
  Dit project blijft nog even geheim, maar toen ik tijdens de Koningsnacht om half 3 gewekt werd door een blaffende hond, kon ik een hele tijd niet slapen. Dus wat heb ik gedaan, zitten brainstormen over een verhaal wat ik later dit jaar nog wil gaan schrijven. Ik besloot het gewoon mee te laten tellen met mijn schrijfuren.
 • Samen! deel 6 – 2095 minuten
  Hier ging veruit de meeste tijd in zitten, wat ook heel begrijpelijk was. Ik heb helaas geen 50.000 woorden geschreven aan dit boek, maar ben wel een heel eind gekomen. Het schrijven ging in eerste instantie niet zo heel goed, maar toen ik feedback van Froukje had gekregen op de hoofdstukindeling en ik die indeling nog wat kon aanscherpen, ging het een stuk beter.

Social media kanalen

 • Nieuwsbrief – 60 minuten
  Ik schreef en verstuurde deze maand mijn eerste nieuwsbrief, over de verschijning van Help! Hoe hou ik het vol?! Ben je nog niet geabonneerd op de nieuwsbrief? Dat kan uiteraard nog steeds via bovenstaande link!
 • Vlogcontent – 85 minuten
  Ik maakte maar een video in april, namelijk de boekpresentatie van Help! Hoe hou ik het vol?! Op dit moment heb ik totaal geen zin meer om video’s te maken. Ik heb wel vaker van die periodes dat ik het helemaal niet leuk vind en op dit moment zie ik ook het nut er niet van in. Ik kan me beter focussen op het schrijven van verhalen. Af en toe zal ik nog wel boekpresentaties doen en misschien ook wel een ‘gewone’ video uploaden, maar ik heb m’n hele schema losgelaten.
 • Social media beheer – 450 minuten
  Afgelopen maand deed ik weer eens een vragenrondje op Instagram en ik maakte een contentschema voor Instagram voor de komende twee maanden. Ook zorgde ik ervoor dat er wekelijks twee á drie berichten online kwamen.

Overig

 • Bedrijfswerkzaamheden – 850 minuten
  Ik deed BTW-aangifte (maar daar deed ik niet zo lang over) en ging naar de boekpresentatie van Leanne Pots. Dit heb ik onder bedrijfsuren gerekend. Ook deed ik nog wat andere, kleinere klusjes die ook onder deze categorie vallen, maar eigenlijk is al mijn schrijfwerk voor m’n bedrijf 😉
 • Van alles en nog wat – 865 minuten
  Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee waar al deze tijd heen is gegaan. Journaling, denk ik. En een nieuw plansysteem ontwikkelen. Voor mijn wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse taken werk ik nog steeds met bare minimum en good week/month/year, maar voor m’n dagelijkse planning hanteer ik nu een andere strategie. In de toekomst vertel ik er vast meer over.

Hoogtepunten
Voor ik het totaal aantal uren van april onthul en het aantal woorden dat ik schreef, deel ik nog een paar hoogtepunten met je. Het zijn er niet zo veel als in maart, maar deze zijn wel echt superleuk!

 • Allereerst had ik op 4 april meer dan 100 nieuwsbriefabonnees. Ik vind het echt heel leuk dat jullie allemaal de nieuwsbrief ontvangen, zodat je ook op de hoogte blijft van mijn schrijfwerk. En het scheelt mij weer tijd, want nu hoef ik niet allerlei mailtjes te gaan beantwoorden met de vraag: Komt er ook nog een deel 6? En wanneer komt die dan?
 • Op 11 april ging ik naar de boekpresentatie van Leanne. Dit was de eerste keer in m’n leven dat ik een boekpresentatie van een andere auteur bijwoonde, dus dat vond ik wel waard om in deze lijst te noemen.
 • Tot slot verscheen op 13 april mijn twaalfde boek, de stapel wordt steeds groter en ik kan nauwelijks geloven dat Help! Hoe hou ik het vol?! alweer door een heleboel mensen is gelezen. Ook in De Wedloop wordt het boek goed verkocht.

Terugblik + statistieken
Ik heb mijn doel om 50.000 woorden te schrijven aan Samen! deel 6 helaas niet gehaald. Ik schreef al eerder waarom dit (waarschijnlijk) niet gelukt is. Zoals ik al zei kwam ik in april maar langzaam op gang. Wat meespeelde is dat ik al vanaf half maart gigantische kiespijn had en pas op 8 april naar de tandarts kon voor een wortelkanaalbehandeling. Ook gebeurden er nog wat andere dingen, waardoor ik de eerste helft van de maand niet zo veel heb kunnen schrijven. Nadat Help! Hoe hou ik het vol?! was verschenen, kwam de vaart erin. Ik besloot om daadwerkelijk de schrijfsprintoefeningen uit het boek van Chris Fox te doen en mijn wordcount schoot omhoog. Ik schreef in april 57.607 woorden, waarvan er 35.008 aan Samen! deel 6 waren, ik ben dus bijna op de helft (de boeken in de Samen! serie tellen ongeveer 80.000 woorden). In totaal schreef ik 5100 minuten, wat goed is voor precies 85 uur (een record voor 2024, en ook vrij hoog op de lijst van altijd).

Vooruitblik mei
In april was ik erg ambitieus, maar kreeg ik het toch niet voor elkaar. Je zou denken dat ik daarvan geleerd heb en daarom mijn doelen voor mij iets minder ambitieus maken. Toch heb ik ervoor gekozen om het woordaantal voor mei juist nog iets op te schroeven. Ik wil deze maand 55.000 woorden aan Samen! deel 6 schrijven, zodat het af is. Zo’n twee weken geleden ontdekte ik een video met daarin advies dat voor mij heel goed toepasbaar is. Binnenkort hoop ik je er meer over te vertellen, maar het heeft ervoor gezorgd dat ik op de dag dat ik dit bericht schrijf (1 mei), al 5338 woorden heb geschreven aan Samen! deel 6 (dat is bijna 10 procent!). Ik heb dus goede hoop dat ik in mei het verhaal af kan ronden en misschien zelfs nog wel aan andere projecten toekom. En ik zou het zelf heel tof vinden als ik eindelijk een keer boven de 100 uur uitkom, hoewel ik zelf ook wel weet dat het uiteindelijk gaat om de kwaliteit van m’n schrijftijd en niet om kwantiteit.

Wat wil jij in mei graag bereiken?

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

1 Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.