Schrijfpraat #12 Eigenwijze personages

Twee weken geleden schreef ik een blog over het creëren van personages. Ook deelde ik daarin dat mijn personages weleens eigenwijs zijn en ik beloofde dat ik vandaag zou uitleggen hoe dat ongeveer werkt. Ik heb een poging gedaan het uit te leggen en dat resultaat zie je in een video.

Om eerlijk te zijn was ik niet helemaal tevreden over deze video, ik wilde het graag nog anders uitleggen, maar dat lukte ook niet. Daarom heb ik besloten dat die tweede video, waar ik het over heb in dit bericht, er sowieso gaat komen. Dus heb je een vraag over eigenwijze personages, stel hem dan hier in een reactie!

Liefs,

Mirjam

Kom me volgen op social media

4 Comments

 1. leuke video. Ik heb overigens het gevoel dat je videos steeds beter worden, minder nerveus etc. Die eigenwijze personages vind ik een spannend onderwerp.
  2 vragen:
  1) waarom probeer je het verhaal toch zo af te maken als jij wilt, en niet als je personages willen. Misschien is de intuïtie wel beter.
  2) zou een eigenwijs personage niet uit je onderbewustzijn komen. Kortom je “echte”-ik, en niet die nette gecultiveerde ik (niet negatief bedoeld, maar zo zijn we allemaal; aangepast!).
  Zelf heb ik er nog nooit overnagedacht, dat personages een eigen leven kunnen leiden en ook je verhaal kunnen bepalen. Maar succes met je boeken!

  1. Wat leuk dat je opmerkt dat ze steeds beter worden. Ik merk zelf ook echt dat ik hierin groei en iedere keer meer zelfvertrouwen heb. Ik ben benieuwd hoe ik over een jaar terugkijk op deze video’s.
   Wat betreft je vragen, ik neem ze mee voor een nieuwe video over eigenwijze personages 😉

 2. Ik herken dit echt, Mirjam! Ik had ook nog een vraagje (lijkt op die van Johanna): In hoeverre moet ik mij aanpassen aan het personage van mijn boek? Tot hoever mag mijn personage zijn zin doordrijven?

  1. Dank je wel voor je reactie en wat leuk dat je het herkent. Vind je het goed als ik je vraag meeneem voor een nieuwe ‘eigenwijze personages’ video?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.